19 простих способів, які допоможуть навколишнім повірити у вашу впевненість в собі

Часом усі ми буваємо надмірно критичними до себе. Навіть загальновизнані красуні мають претензії до своєї зовнішності, а доктори наук вважають себе тупуватими. І це ще один доказ того, що насправді зовнішність чи інтелектуальні здібності тут ні до чого. Невдоволення собою – ознака невпевненості, причиною якої є комплекси.

Дізнайтеся психологічні техніки, які допоможуть вам стати впевненою у собі людиною.

1. Надайте собі впевненого вигляду

Сутулість — ознака невпевненості, тому прямо зараз випряміть спину, встаньте або сядьте рівно. Прийнявши впевнену позу, зверніть увагу на свою мову. Припиняйте мямлити. Спокійний глибокий голос переконає у вашій впевненості не лише співрозмовника, а й вас. І не забувайте, що впевнені люди ніколи не ходять, ставлячи ноги носками всередину. Мозок чітко реагує на міміку та позу і поступово приймає нову позицію як основну. Поступово ви й самі повірите у свою впевненість.

2. Заберіть маркери невпевненості зі своєї мови

«Можна мені…», «здається», «ніби», «напевно», «якщо вам не важко», «ви не могли б» — це не просто мовне сміття. Ці фрази видають у вас невпевнену людину. Забудьте їх і поступово викинете з голови й свою невпевненість. Якщо з’явилося бажання сказати “невпевнене” слово, краще зробіть паузу в розмові. Затримки та хвилювання при спілкуванні сприймаються співрозмовником як щирість.

3. Поверніться до дитинства

Чим більше ви намагаєтеся позбутися комплексів, тим сильніше вони накривають, кажуть психологи. Правильніша тактика — спробувати розібратися, звідки походять комплекси. Може хтось у вашому дитинстві необережно сказав, що у вас маленькі очі чи великі вуха? Чи не дурість — вірити в це досі.

4. Знайдіть свої сильні сторони

Вважаєте свої зуби негарними, а що є у вас прекрасного? Для того, щоб знову побудувати свою самооцінку, знайдіть у дзеркалі виразний погляд, рівну шкіру і приємну посмішку. І ви зрозумієте, що обличчя гармонійне в цілому, а вуха тут ні до чого.

5. Легко прощайтеся з тими, хто підриває вашу впевненість у собі

Подруга мимохідь згадала ваші повні гомілки у розмові? Це серйозна нагода задуматися про власну самооцінку. Психологічні дослідження показують, що невпевнені люди самі є причиною поганого ставлення до себе, хай і несвідомо.

Перегляньте ваші стосунки з людьми. Ті з них, хто прагне виставити себе у вигідному світлі на тлі інших, мають серйозні психологічні проблеми. І ви вже точно не потребуєте товариства таких персонажів.

6. Говоріть про свої переваги

Намагайтеся згадати основні віхи свого життя та власні досягнення на кожному з етапів. Визнайте свої заслуги у досягненні нехай навіть невеликого успіху. Заведіть щоденник, де ви відзначатимете ці події.

У нашому суспільстві не заведено розповідати про свої досягнення навколишнім. Ми боїмося, що ті можуть вважати таку поведінку хвастощами. Однак заявляючи про свої успіхи без зайвої скромності, ви насамперед самі переконуєтеся в тому, що чогось варті.

7. Не намагайтеся здаватися кращим, ніж ви є

Коли ми йдемо на перше побачення або намагаємось справити враження на потенційного роботодавця, то прагнемо показати співрозмовнику лише позитивні якості, змовчавши про недоліки. Це свідомо програшна тактика, адже навіть якщо вас виберуть, довго шифруватися ви не зможете і всіх своїх демонів рано чи пізно доведеться випустити. А натужні спроби показати себе ідеальним лише відштовхнуть від вас людей, адже ви будете лише грати роль.

8. Дотримуйтесь своєї думки

Чи маєте ви тверду позицію з якогось питання? Якщо ні, варто її виробити. Це не означає впертись і стояти на своєму, відмовляючись прислухатися до інших. І все-таки ставте власну думку в пріоритет. Тверда, зважена позиція, яка не хитається від слів випадкових людей, зробить вас сильнішим. Цей стрижень допоможе вам подолати невпевненість та сумніви і не стати жертвою маніпуляцій.

9. Згадайте образливі моменти

Про образи хочеться швидше забути. Однак, залишаючи негатив у глибині душі, ми не позбавляємося його. Згодом цей вантаж стає все важчим, отруюючи наше існування. Сядьте і зосередьтеся, щоб виписати образи у зошит. Після того, як ця робота буде закінчена, почніть відпускати образи одну за одною. Поступово виробиться звичка усвідомлювати негатив та працювати з ним.

10. Визнайте помилки

Принцип той самий, що й у попередньому пункті: заплющуючи очі на власні помилки, ви заперечуєте досвід, який подарувало вам життя. Порада зводиться до письмового аналізу ситуацій з висновками, які ви зробили з кожного такого випадку. У чому вам допомогла та чи інша історія, яку ви називаєте помилкою? Який урок вона вам піднесла і чим він може бути корисним сьогодні?

11. Залишіть жіночі та чоловічі стереотипи

Скільки разів ви чули про те, що дівчина має бути скромною та тендітною? Так часто, що самі в це повірили? Так яскрава особистість стає тишком, аби відповідати стереотипам, що давно віджили своє. А скільки чоловіків страждають від того, що не можна виявляти ніжність та слабкість — «чоловіки ж не плачуть». Настав час залишити ці пережитки там, де їм саме місце — у минулому.

12. Опишіть ролі, які ви граєте

Усі ми носимо маски. Це нормально. Але часом дехто заграється настільки, що втрачає себе. Щоразу відмовляючись від частинки себе, щоб відповідати чиїмось очікуванням, ви втрачаєте кілька пунктів самооцінки. Постарайтеся згадати й класифікувати свої ролі: коли, з ким і в якій ситуації ви поводитеся тим чи іншим чином? Який зиск несе подібна поведінка? Як перестати йти всупереч зі своєю натурою, зберігши при цьому добрі стосунки з навколишніми?

13. Займіться своїм здоров’ям

Не знаєте, як полюбити себе? Подбайте про своє здоров’я. Почніть з походу до лікаря та запишіться до спортзалу. Разом зі зміною способу життя ви набудете квітучого здорового вигляду, а звичка приділяти собі увагу стане основою здорової самооцінки.

14. Станьте центром уваги

Невпевнені люди бояться привертати до себе увагу. Але єдиний спосіб впоратися зі своїми страхами — глянути їм у вічі. Чи відчуваєте тремтіння в колінах при думці про публічний виступ? Підготуйте доповідь та знайдіть можливість стати спікером.

Якщо ваша робота не передбачає участі в конференціях або хоча б зборах, спробуйте себе як модель. Позуйте художникам або запишіться на фотосесію. Залучаючи погляди навколишнім, ви звикаєте спокійніше ставитись до чужої думки про себе.

14. Одягніть «браслет щастя»

Намагайтеся запам’ятати моменти, коли справи добре, і ви на підйомі. Відбулася радісна подія чи досягли чогось — одягніть прикрасу, яка асоціюватиметься з цим успіхом. Тепер щоразу у хвилини сум’яття та невпевненості просто дивіться на свій «щасливий аксесуар», і сумніви розвіються.

15. Не змінюйте думку

«Немає що вдягти» — проблема вибору, якою щоранку мучать себе мільйони жінок по всьому світу. Психологи радять зупинятися на першій ідеї, що спала на думку. І навіть якщо потім ви зрозумієте, що ця блакитна сукня вам не зовсім пасує, неодмінно надягайте її.

Навчіться поважати свій вибір навіть у дрібницях. Не просіть порад офіціанта у ресторані. Вранці виберіть шлях, яким підете на роботу, та не звертайте з нього. Навчіться прислухатися до себе — і одного разу ви помітите, що приймати серйозні рішення стало набагато простіше.

16. Позбавтеся почуття провини

Почуття провини – потужний засіб маніпуляції. Саме цей інструмент використовують інші люди, щоб керувати вами. І вся ця історія тягнеться ще змалку. Деколи тривожні батьки навантажують дітей важким почуттям провини, розігруючи серцеві напади щоразу, коли дитина «накосячила», тобто повелася не так, як вони того хотіли. Увібравши ці моделі, багато хто проносить почуття провини крізь своє життя, стаючи жертвою маніпуляції навколишніх.

Вибачивши образи, нанесені іншими людьми, не забудьте пробачити себе. Пам’ятайте, що образа – це завжди вибір, нехай і неусвідомлений. Випробовувати образу та звинувачувати іншого у своїх проблемах — приклад деструктивної поведінки. Не пускайте у життя почуття провини, яке нав’язують вам зацікавлені люди.

17. Визначте, що заважає вам досягти мети

Візьміть аркуш паперу та напишіть свою мету. А потім — установки, які заважають вам її досягти. Після цього напишіть фразу, зворотну негативній установці, припустімо: “я сильна”, “я гарна”, “я багата”, “я успішна” та ін. Потім попросіть близьку людину прошепотіти вам цю фразу на вухо і торкнутися вашого плеча.

Ви також можете промовляти її самостійно, переступаючи з ноги на ногу. Тим самим ви ставите якір у тілі, змушуючи його запам’ятати нову установку.

18. Знайдіть свій недолік у знаменитості

У вас криві зуби чи короткі ноги? Придивіться уважніше до актриси чи актора з тією ж особливістю. Наприклад, в інтерв’ю Джерард Батлер розповідає про своє відстовбурчене вухо, яке гримерам іноді доводиться приклеювати до черепа, у Міли Куніс різноколірні очі, а її чоловік Ештон Кутчер має зрощені на нозі пальці. Попри практично необмежені можливості косметології та пластичної хірургії, не всі зірки поспішають виправляти зовнішність. Світові знаменитості вважають свої фізичні недоліки родзинками, то чому б не наслідувати їх приклад?

19. Знайдіть невпевненість у тілі

Спробуйте якомога конкретніше описати своє почуття невпевненості та знайти його в тілі. Заплющте очі й зосередьтеся. Що нагадує це почуття, як воно виглядає, в якому органі воно живе? Відповідаючи на ці питання, багато хто проводить аналогії з чорною діркою або брудним болотом, але ваша асоціація має бути унікальною.

Після цього максимально підсиліть це почуття та доведіть його до крайньої точки. Продовжуйте, поки невпевненість не лусне як мильна бульбашка, звільнивши вас.

Мабуть, найголовніша, хоч і банальна порада — начхати на думку навколишніх. Забудьте про стереотипи, нав’язані ЗМІ та кіноіндустрією. І щоразу при гострому бажанні щось змінити у собі, згадуйте, що невдоволення зовнішністю може бути симптомом глибших психологічних проблем. Гармонія з собою набагато важливіша за відповідність нав’язаним стереотипам, згодні?

Морс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *