Адольф Гітлер: таємниця походження та історія сім’ї

Приблизно за сто кілометрів на північний захід від Відня, на півночі Австрії, розташоване невелике село Дьоллерсгайм. Вісімдесят років тому це крихітне австрійське село було стерте з лиця землі німецьким диктатором з комічно короткими вусами. Диктатор намагався приховати, повністю знищити все, що могло допомогти пролити світло на історію його родини. Все, що підтверджувало його вельми сумнівне арійське походження.

Саме тут, у Деллерсгаймі, 1837 року жінка, на ім’я Марія Шиклгрубер народила незаконнонароджену дитину. Цією дитиною був Алоїс Шиклгрубер, батько Адольфа Гітлера. Марії було сорок два роки, вона була незаміжня і хто був батьком її дитини досі достеменно невідомо. У свідоцтві про хрещення хлопчика в місцевій парафіяльній церкві особистість його батька вказана не була. Коли Алоїсу виповнилося п’ять років, Марія Шіклгрубер вийшла заміж за Йоганна Георга Гідлера. Саме його прізвище став носити батько Адольфа Гітлера. І родовід саме цього роду Гітлер, у майбутньому, вказував у своєму генеалогічному дереві для підтвердження чистоти свого походження.

Генеалогічне дерево Адольфа Гітлера.

Відтоді, як Адольф Гітлер став впливовим політичним діячем, історики намагалися розкрити таємницю справжнього походження Гітлера. У світлі того, що Адольф стверджував, що він арійського походження. Досі ця таємниця не розгадана. Припущень і версій існує кілька.

Серед кількох кандидатів як біологічного батька Алоїса історики навіть вказували єврея, на ім’я Леопольд Франкенбергер. У родині цього чоловіка Марія Шиклгрубер працювала кухаркою. Було це в місті Грац. Але дослідники спростовують цю версію тим, що не сходиться за часом. У той час як Марія завагітніла Алоїсом, у Граці євреїв не було.

Листівка з фото села Деллерсхайм, випущена до його знищення.

Гітлера свого часу подібні здогадки приводили в стан апоплектичної люті. “Люди не повинні знати, хто я”, – сказав він. “Вони не повинні знати, звідки я”. У 1931 році Гітлер наказав СС розслідувати ймовірні чутки про його походження і не знайшов жодних доказів будь-яких єврейських предків. Потім він наказав генеалогу підготувати велике ілюстроване генеалогічне древо, що показувало його походження, яке він опублікував у книзі “Die Ahnentafel des Fuehrers” (“Родовід вождя”) 1937 року, де Гітлер показав, що у нього бездоганний родовід арійців.

Фотографія батьківщини батька Адольфа Гітлера, Алоїса Шиклгрубера.

Більш правдоподібною, дослідники вважають версію, висунуту істориком Вернером Мазером. Той вважав, що справжнім батьком Алоїса Шиклгрубера був Йоганн Непомук Гідлер. Це був брат чоловіка, який одружився з Марією Шиклгрубер через п’ять років після народження дитини. Саме він виховав Алоїса і заповів йому більшу частину своїх заощаджень.

За словами Мазера, Непомук був одруженим фермером, у якого був роман із Марією. У спробах не тільки приховати роман, а й подбати про сина, Непомук умовив свого брата одружитися з жінкою. Так можна було забезпечити прикриття для свого бажання допомагати Марії та Алоїсу.

Дорога і місцева церква в селі Дьоллерсгайм.

Але припущення є припущення. Факти ж говорять тільки про одне: вже дуже ретельно фюрер бажав приховати абсолютно будь-які відомості про свою сім’ю і походження. Незрозумілі причини, через які прізвище Гідлер перетворилося на Гітлер. Деякі історики висувають версію про те, що це було всього лише фонетичною неточністю або навіть помилкою нотаріуса, який зі слів записував інформацію.

У спробі приховати будь-які відомості про свою сім’ю і походження німецький диктатор стер малу батьківщину свого батька з лиця землі.

Саме зі спробою приховати таємницю свого походження, історики пов’язують знищення села Дьоллерсхайм. Мовляв, занадто багато скептиків ходило туди розпитувати місцеве населення. Людей було евакуйовано і розкидано по різних місцях. А село буквально зрівняли із землею. Вождь нації наказав побудувати там військовий полігон.

Понад дві тисячі жителів насильно переселили, а їхні будинки підірвали під час навчань. Після закінчення Другої світової війни навчальний полігон захопила Радянська Армія, і він донині залишається військовою забороненою зоною. Нині там керують Австрійські Збройні Сили. Однак із 1981 року головна площа, руїни романської парафіяльної церкви Святих Петра і Павла, а також цвинтар, що її оточує, стали доступними для відвідувачів.

Так виглядає Дьоллерсгайм у наші дні.

Адольф Гітлер був вельми суперечливою особистістю. Розумний, освічений, без сумніву мав тонку романтичну натуру — варто тільки подивитися на його картини. У голові не вкладається як така особистість могла створити стільки зла. Проте це так.

Місцевий цвинтар у Дьоллерсгаймі тільки 1981 року влада відкрила для відвідувачів.

Дуже добре і влучно висловився про Адольфа Гітлера відомий психіатр і педагог, соратник Зигмунда Фрейда, Карл Густав Юнг. Про глибинний сенс його слів варто замислитися кожному. “Його голос є не що інше, як його власне несвідоме, в яке німці спроєктували самих себе; це несвідоме сімдесяти восьми мільйонів німців”. Сьогодні це можна сказати про путіна і росіян.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *