Перше знайомство: як почати заробляти на цифрових активах

Криптовалюта чим далі глибше проникає у повсякденне життя українців, оскільки має безліч переваг. Йдеться й про пасивний дохід, спосіб накопичення капіталу чи розрахунку за деякі товари, як-от чашка кави чи навіть електромобіль. Криптовалюта працює на базі блокчейну, що говорить про її надійність.

Якщо коротко схарактеризувати криптовалюту, то це сучасні цифрові гроші, які використовують не лише для швидкого переказу коштів, але і як фінансові активи для інвестування та способу заробітку.

Способи шифрування, зберігання та передача даних у мережі будуть прозорими й надійно захищеними завдяки блокчейну, головною характеристикою якого є децентралізація.

У традиційних фінансових системах, таких як банки, здійснення переказів коштів зазвичай потребує посередництва третіх сторін, таких як банки чи платіжні провайдери. Блокчейн технологія може усунути цю потребу в посередниках, створюючи прямі (peer-to-peer) транзакції.

Важливо, що блокчейн зберігає інформацію про транзакції у певних систематизованих цифрових блоках й може постійно доповнюватися новими. Безумовною перевагою є те, що кожен може переглядати внесені дані, якщо це не приватний блокчейн, але змінювати їх чи видаляти не може ніхто.

Завдяки криптовалюті можна досягнути більшого

Загалом новачки уникають взаємодії з криптовалютою, тому що вона здається дуже складною та незрозумілою. Та насправді це не зовсім так. Наприклад, для перших спроб взаємодії з криптою ідеально підійде криптобіржа українського походження WhiteBIT, оскільки вона має зручний інтерфейс та безліч туторіалів для початківців.

Залежно від цілі, скористатись інструментами в крипті можна без якоїсь специфічної підготовки, а освоїти її можна і за досить короткий проміжок часу, якщо ви розглядаєте біржі як спосіб пасивного заробітку. Якщо ж ваші цілі набагато амбітніші, тоді на вивчення всіх тонкощів може знадобитися значно більше часу.

Що у першу чергу варто знати про крипту

У криптосвіті існує безліч видів валют, таких як: Bitcoin, Ethereum, Tether та інші, але всі вони мають спільні риси.

  • Працюють на блокчейні

Блокчейн – це одна із найнадійніших систем зберігання та систематизації даних. Ця технологія робить цифрові активи недоступними для шахраїв та втручання другорядних осіб.

  • Поділяються на токени та коїни

Монети, або коїни (coins) є основною одиницею цифрової валюти в мережі, які функціонують як незалежні платіжні засоби. Також вони мають власну цінність й відповідно можуть бути використані для проведення транзакцій, зберігання вартості та інших фінансових операцій. Варто зауважити й те, що коїни – це самостійні криптовалюти, які мають власну блокчейн-мережу.

Довідка: прикладами монет є Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) тощо.

Токени ж, на відміну від коїнів є цифровим активом, а не монетою. Вони базуються на певній блокчей-платформі, як от Ethereum й використовують її інфраструктуру для своєї роботи.

Токени можуть мати різноманітні функції та використовуватися для різних цілей: бути віртуальними активами, представляти права власності, давати доступ до певних послуг або функцій платформи, або мати інші функції, які визначають розробники.

Довідка: прикладами токенів є ERC-20 токени на платформі Ethereum, такі як токени DAI, USDT.

  • Можна використовувати у різних видах торгівлі

Криптовалюту ще й можна задонатити або інвестувати.

Зверніть увагу! З початку війни Україна отримала 60 мільйонів доларів пожертв саме криптовалютою.

Переважно тейдери заробляють на різниці купівлі-продажу криптовалюти. Також відтак для цього потрібні знання. Їх можна отримати за допомогою курсів, де допоможуть зрозуміти важливі моменти та процеси функціонування ринку криптовалюти.

  • Як працює ринок. Під час курсів можна зрозуміти не тільки основні принципи та механізми, що не лише впливають на рух ціни криптовалюти, але й на ринок. Йдеться про попит та пропозицію, новини та події, технічний аналіз тощо.
  • Навчитись досконало володіти інструментами біржі для ефективнішої торгівлі.
  • Навчитися аналізувати графік та інструменти: використовувати різноманітні інструменти технічного аналізу для прогнозування руху цін та навчитись розпізнавати тенденції, підтримку та опір, індикатори та інші важливі аспекти аналізу графіків.
  • Ефективно управляти ризиками своїх інвестицій. Тобто навчитись розуміти та застосувати стратегії управління капіталом, встановлення стоп-лоссів, розподіл ризику між різними активами та інші методи зменшення втрат.
  • Ознайомитись з різними торговельними стратегіями та підходами, які можна використовувати на ринку криптовалют. На курсах учні мають змогу навчитись розробляти стратегію, враховуючи різні часові рамки та стиль торгівлі.
  • Розібратись детально природу криптовалюти, блокчейн-технологій.
  • І найголовніше – дізнатися про методи управління ризиками, адже одне неправильне рішення може призвести до збитків.

Вигляд криптобіржі / Фото – Unsplash

Де можна швидко розібратись у крипті й почати заробляти

Спершу варто скористатися добре знайомим YouTube, де можна знайти безліч підказок та відео про криптобіржі, і як вони працюють. Також у мережі дуже багато профільної інформації, яка знаходиться у відкритому доступі.

Ми зробили для вас підбірку ресурсів, де можна прокачати свої знання в крипті:

  • Cryptology – компанія, що розробила власну екосистему для навчання з трейдингу. Разом з WhiteBIT вони роблять вагомий внесок у розвиток криптоосвіти в Україні. До прикладу, запустили безоплатний 12 тижневий курс з підготовки трейдерів.
  • Cryptomannn – програма складається із навчання про торгівлю криптовалютою, готові стратегії, психологію трейдингу, а також, управління ризиками та аналіз ринкових факторів.
  • Гагарін шоу – навчально-розважальне шоу про крипту для початківців від WhiteBIT. До речі, гостями шоу часто є знаменитості.
  • Bitcoin and Cryptocurrency Technology – відеокурс від Принстонського університету, де пояснено, як правильно майнити.
  • Канал The Wolf Of Your Street –тут зібрані найкорисніші інструменти для торгівлі. І що важливо, усе це у вільному доступі.

Також існує спеціальний курс, який був розроблений Мінцифрою разом з WhiteBIT. До того ж компанія, у партнерстві з Києво-Могилянською академією, запустила магістерську сертифікатну програму про блокчейн-технології.

Лектори та експертні гості будуть навчати студентів:

  • розробці смартконтрактів;
  • інструментам регуляції криптовалют на ринку;
  • криптографії в децентралізованих системах.

Одна із найпопулярніших криптовалютних бірж у Європі / Фото – WhiteBIT

З чого краще почати при інвестуванні та трейдингу

Ваше навчання повинно завжди починатися з основ: пояснення природи криптовалюти, видів монет, способів торгівлі, стратегії, факторів поведінки.

Крім того, визначення власної цілі на криптобіржі є не менш важливим. Це стосується й вивчення ринку, адже це чи ненайголовніше завдання трейдера. Далі справа в аналізі, постійному навчанні та уважності, щоб не потрапити на гачок шахраїв або скам-проєктів.

Завжди пам’ятайте, що в інтернеті багато псевдоекспертів, які мало розуміються на темі, про яку пишуть, або спеціально поширюють фейки задля власної вигоди, тому довіряти варто лише перевіреним джерелам та власному аналізу.

І наостанок зауважимо, що зараз існує безліч можливостей швидко поринути у світ крипти та використовувати її для досягнення поставленої мети. Ба більше, криптосвіт вже ближче, ніж нам може здаватись і давно проник у безліч сфер нашого буденного життя.

Так, наприклад, в Україні можна придбати квитки на матч Української національної збірної команди з футболу. Тому не важко передбачити, що у найближчому майбутньому нас чекає ще більше можливостей застосування цифрових активів у повсякденному житті.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *