20 цікавих фактів про Ноїв ковчег

Біблійна історія про Ноїв ковчег здавна привертала до себе увагу дослідників різного рівня: від зацікавлених представників церкви до банальних шукачів пригод.

За століття накопичилося чимало непрямих доказів існування, як мінімум, подібної до неї події, так і спростувань її. Суперечки про Всесвітній потоп точаться й досі й навряд чи в осяжному майбутньому завершаться. Трохи піднявшись над тими, хто сперечається, спробуємо спокійно розглянути низку найцікавіших фактів і паралелей щодо цієї події, описаних у Біблії.

1

Історія про Всесвітній потоп викладена в книзі Буття. Це перша книга Тори, в якій люди знайомляться з походженням світу і людства, а також зародженням євреїв як нації.

2

Всесвітньому потопу передувало падіння моралі в людському середовищі, причому воно було настільки сильним, що цього не витримав сам Творець. З цієї причини Всевишній вирішив перезапустити проєкт “Людство”, ліквідувавши тих людей, що вже живуть на землі, але залишивши для його відродження певну кількість найвідданіших Богові та найправедніших.

3

Вибір Господа впав на людину, на ім’я Ной, яка не відрікалася від Бога і вела праведний спосіб життя. Разом із Ноєм дозволено було залишитися в живих його сім’ї — дружині, трьом синам і їхнім дружинам.

4

Ной отримав вказівку побудувати Ковчег. Також йому були вказані точні розміри корабля, його будова і матеріал, з якого він має бути створений.

5

Розміри Ковчега для того періоду були воістину грандіозними. Його довжина мала становити 300 ліктів (основна одиниця розмірів тих часів), ширина – 50, висота – 30 ліктів. У перерахунку на сучасну метричну систему розміри судна, що вийшло, мали становити близько 140 метрів довжини, 24 ширини й близько півтора десятка метрів висоти.

6

Зрозуміло, що швидко споруда такого роду побудуватися не могла. Однак Господь, що володіє даром безсмертя, міг чекати, та й перші люди, хоча вже й були смертними, але період їхнього життя обчислювався сотнями років. Той же Ной, коли отримав вказівку збудувати Ковчег, прожив уже 500 років.

7

Будівництво Ковчега велося 100 років. Щоб судно банально не зіпсувалося від часу, було використано деревину дерева гофер. Зараз це слово перекладають як “смолисте дерево”. Сучасні тлумачі мають на увазі під цим усі види хвойних дерев, які завдяки природному смолистому просоченню добре чинять опір гниттю.

8

Як праведна людина Ной, завершивши будівництво Ковчега, намагався проповідувати людям покаяння, проте не був почутий. Людство було приречене. Тоді Ной почав завантаження Ковчега обраними тваринами та харчовими продуктами.

9

Сучасні ентузіасти підрахували, що гранична кількість тварин, які могли б розміститися в кораблі з розмірами Ноєвого ковчега, становить 70 000. При цьому, попри давність самої історії, технічна будова судна цілком відповідала сучасним вимогам корабельної безпеки. Воно мало кілька палуб і було розділене водонепроникними перегородками.

10

Ледве було завершено завантаження Ковчега, почалася сильна повінь. З хмар хлинули безперервні дощі, а з-під землі вдарили потужні джерела. 40 діб землю заливало дощами, але й після того, як вони припинилися, вода завдяки підземним джерелам ще довгий час продовжувала підійматися.

11

Підраховано, що на Ковчезі сім’я Ноя провела щонайменше 330 діб. Сюди входять: тиждень очікування початку дощів, 40 днів власне дощової погоди, 150 днів дрейфу по відкритій воді й 133 дні очікування повного висихання суходолу, що відкрився з-під води.

12

Перше, що зробив Ной після висадки на землю, було принесення Богові подячної жертви.

13

Заведено вважати, що перша суша, яка відкрилася Ною, була горою Арарат. Щоправда, сучасні тлумачі істотно розширюють цей район. Спираючись на Кумранські сувої, вони припускають, що слово “wrrt” може звучати, як “Урарат”. А це не один давно згаслий стратовулкан, а ціла стародавня країна, що розташовувалася поблизу озера Ван.

14

Першою відомою нам людиною, яка почала шукати Ноїв ковчег, був святий отець вірменської церкви Акоп Мцбнеці. У IV столітті він зробив кілька спроб піднятися на Арарат у спробі знаходження останнього притулку Ноєвого ковчега. Усі вони виявилися невдалими, але без подарунка за свої старання Мцбнеці не залишився. За відмову від подальших пошуків святому отцю з рук ангела було передано фрагмент обшивки корпусу Ковчега.

15

Зараз ця реліквія зберігається в Ечміадзинському соборі. Перевірити справжність артефакту неможливо, тому людям доводиться вірити Вірменській церкві на слово.

16

Після Акопа Мцбнеці пошуки Ноєвого ковчега не припинилися. Особливо вони активізувалися з приходом нових технологій — появи фотографії, авіації та виходу людини в космос.

17

Існує низка фотознімків, на яких, нібито, зображені залишки Ноєвого ковчега. Щоправда, автентичність деяких із них підтвердити неможливо через закритість району, а решту можна пояснити як гру світла і тіні, особливостями гірського рельєфу або просто бажанням видати побачене за справжній Ковчег.

18

У 2007 на гору Арарат піднялася спільна турецько-гонконгська експедиція. У 2010 році її учасники зробили заяву, що вони, нібито, знайшли залишки Ноєвого ковчега. Мало того, вони змогли пробратися всередину вмерзлого в льодовик корпусу судна і провести там відео- і фотозйомки. Але значний часовий проміжок між часом власне експедиції та появою заяви про знахідку з демонстрацією фотовідеозвітності про неї побічно свідчить про те, що показаний Ковчег — плід роботи комп’ютерних спеціалістів, благо, можливості сучасної техніки дають змогу це зробити.

19

Майже аналогічні біблійним події описуються в опусах інших регіонів планети, інших народів і часів. Подібні пригоди можна відшукати в епосах шумерів (“міф про Зіусудру”), індусів (подвиги Ману і Рами), у племен Південної та Східної Африки, в індіанських племен Південної Америки й навіть в австралійських аборигенів.

20

З огляду на настільки широке поширення подібних за сюжетом легенд, схожі на Потоп катастрофи відбувалися насправді. Тільки вони мали локальний характер, тому учасниками подій там були місцеві герої.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *