Що лікує льон та кому не можна вживати насіння цієї рослини: пояснює експерт

Льон широко використовують у різних цілях. Наприклад, з нього виготовляють тканину, роблять борошно з льону та олії. Колись із суміші борошна пшона, пшениці та льону випікали коржі. А зараз насіння цієї рослини застосовують для очищення й оздоровлення організму. Що лікує насіння льону та яка користь в ньому міститься – читайте в матеріалі.

Льон: користь рослини для організму

За словами терапевта Карини Уварової, основними біологічно активними складовими льняного насіння є А-лінолева кислота, фітоестрогени та клітковина. Льон багатий на Омега-3-жирні кислоти, а також на антиоксиданти. Крім цього, у деяких дослідженнях було показано, що насіння льону може сприяти зниженню рівня холестерину в крові, а також зниженню вмісту трансжирів.

Додавання у дієту льону може сприяти сповільненню розвитку атеросклерозу,  а також відновленню циркуляції крові при недостатності кровообігу.

Альфа-ліпоєва кислота потенційно сприяє профілактиці виникнення порушень серцевого ритму. Під час дослідження впливу вживання насіння на стан здоров’я людини було помічено, що цей продукт потенційно робить внесок у зниження систолічного та діастолічного кров’яного тиску в пацієнтів.

Також відповідно до ще одного дослідження вживання насіння льону може сприяти зниженню виникнення інфаркту міокарда та інсульту на 50%. Щодо метаболічних захворювань, додавання насіння льону в раціон сприяє зниженню цукру крові у пацієнтів із цукровим діабетом та переддіабетом.

Припускають також позитивний вплив льону на  недопущення онкологічних захворювань: він може потенційно чинити захисний вплив проти раку молочної залози, простати, легенів, кишківника, яєчників, ендометрію та шийки матки, а також гепатоцелюлярної карциноми.

Як впливає льон на травну систему

Щодо травної системи, вживання льону сприяє урізноманітненню мікрофлори кишківника, що своєю чергою покращує стан не тільки самої травної, а й багатьох інших систем організму.

Це може мати позитивний вплив на стан печінки при алкогольній хворобі, на чутливість організму до інсуліну, а також на зниження ризику розвитку онкологічних захворювань кишківника.

Також зараз у процесі детального вивчення можливість додаткового вживання льону для зменшення необхідності застосування проносних засобів у полегшенні симптомів закрепу.

Шкідливість льону для організму людини

Експерт зазначає, що речовини, які містяться у льоні (наприклад, лінатин та ціаногенні глікозиди) можуть бути потенційно токсичними для організму людини. Але попри це, науково підтверджених даних щодо токсичного впливу цих речовин на здоров’я людини наразі немає.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *