5 вчених, які намагалися науково довести існування Бога

5 вчених, які намагалися науково довести існування Бога

Ми розповіли вам про цікаві докази існування Бога, представлені різними вченими або талановитими учнями.

Сьогодні ми вирішили розповісти вам ще про п’ять таких теорій.

1. Формула Ейлера, що доводить існування Бога

Леонард Эйлер

Леонард Ейлер

Леонард Ейлер (; * 15 квітня 1707 — † 18 вересня 1783) — швейцарський математик і фізик, один з перших, хто зробив великі відкриття в таких областях, як аналіз нескінченно малих чисел і теорія графів. Ейлер також створив значну частину сучасної математичної термінології та позначень, зокрема для математичного аналізу, наприклад, поняття математичної функції. Він відомий своїми роботами з механіки, динаміки рідини, оптики та астрономії. Більшу частину свого дорослого життя він провів у Санкт-Петербурзі, Росії, і Берліні, Пруссії.

Про релігійні переконання Ейлера можна судити з його листа до німецької принцеси і його більш ранньої роботи «Захист божественного одкровення від заперечень дисидентів». Ці документи показують, що Ейлер був побожним християнином, який вірив, що Біблія цілюще впливає на людей.

Згідно з відомою легендою, Ейлер знайшов аргументи на користь існування Бога, коли обговорював цю тему зі світськими філософами. У той час він жив в Санкт-Петербурзі, і в той самий час французький філософ Дені Дідро відвідав Росію на запрошення Катерини Великої. Імператрицю насторожили аргументи француза на користь атеїзму — вони могли погано позначитися на її дворі, тому вона попросила Ейлера вступити в суперечку з Дідро.

Дени Дидро

Дені Дідро

Дідро дізнався, що знаменитий математик знайшов докази існування Бога, і погодився подивитися на них. Ейлер на зустрічі наблизився до Дідро і заявив наступне: «,\frac{a+b^n}{n}=x, отже, Бог існує!». Суперечка здалася Дідро, який нічого не розумів в математиці, нісенітницею, тому стояв з відкритим ротом, в той час, як свідки цієї сцени вже таємно хихикали. Зніяковівши, він попросив імператрицю покинути Росію, і вона дозволила йому піти.

2. Математик розробив теорему про Бога

Курт Фридрих Гёдель

Курт Фрідріх Гедель

Курт Фрідріх Гедель був австрійським, а пізніше американським логіком, математиком і філософом. Він, поряд з Арістотелем і Фреге, вважається одним з найбільш значущих логіків в історії людства. Гедель вніс величезний внесок у розвиток науково-філософського мислення в XX столітті.

У 1931 році, коли йому було 25 років, Гедель опублікував дві теореми про неповноту. Роком раніше він здобув докторський ступінь у Віденському університеті. Щоб довести першу теорему, Гедель розробив техніку, відому зараз як нумерація Геделя, яка перетворює формальні вирази в натуральні числа.

Гедель також довів, що ні аксіома вибору, ні гіпотеза континууму не можуть бути спростовані прийнятими аксіомами теорії множин, оскільки ці аксіоми несуперечливі. Завдяки цьому математики змогли дослідити аксіому вибору у своїх доказах. Він також зробив важливий внесок у теорію доказів, з’ясувавши взаємозв’язок між класичною логікою, інтуїціоністською логікою та модальною логікою.

Після смерті Геделя в 1978 році існувала теорія, заснована на принципах модальної логіки, тип формальної логіки, який у вузькому сенсі передбачає використання виразів «обов’язково» і «можливо». Теорема стверджує, що Бог, або вища істота, є чимось, що ми не можемо зрозуміти. Але Бог існує в розумінні. Якщо Бог існує в розумінні, ми можемо припустити, що Він існує насправді. Отже, Бог повинен існувати.

3. Вчений, який не бачить конфлікту між наукою і релігією

Ещё 5 учёных, пытавшихся научно доказать существование Бога

Френсіс С. Коллінз

Під час інтерв’ю CNN у квітні 2007 року в Роквіллі, штат Меріленд, Френсіс С. Коллінз, директор проєкту «Геном людини», в черговий раз заявив, що інформація, закладена в ДНК, доводить існування Бога.

Як віруюча людина, доктор Коллінз розглядає ДНК – молекулу, присутню у всіх живих істотах, яка містить всю інформацію про вид, – як мову Бога, а елегантність і складність органів та решти природи як відображення Божого плану.

Все-таки Коллінз не завжди думав так. У 1970 році, навчаючись в аспірантурі на кафедрі теоретичної хімії, він був атеїстом і не знайшов підстав постулювати існування будь-яких істин поза математикою, фізикою та хімією. Потім він вступив до медичного училища і зіткнувся з проблемою життя і смерті пацієнтів. Один з пацієнтів запитав його: «У що ти віриш, докторе?», і Коллінз почав шукати відповіді.

Коллінз зізнавався, що наука, яку він так любить, безсила відповісти на наступні питання: «У чому сенс життя?», «Чому я тут?», «Чому математика працює саме так, а не інакше?», «Якщо у Всесвіту був початок, то хто заклав цей початок?», «Чому фізичні константи Всесвіту налаштовані настільки тонко, що допускається можливість виникнення складних форм життя?», «Звідки люди беруть мораль?» і «Що відбувається після смерті?».

Доктор Коллінз завжди вважав, що віра заснована на чисто емоційних і ірраціональних аргументах. Тому він був здивований, знайшовши в ранніх працях оксфордського вченого С. С. Льюїса, а згодом і в багатьох інших джерелах, дуже сильні аргументи на користь правдоподібності існування Бога, сформовані на чисто раціональних підставах.

С. С. Льюис

С. С. Льюїс

Насправді доктор Коллінз каже, що не бачить ніякого конфлікту між наукою і релігією. Так, він згоден з тим, що походження від спільного предка еволюцією очевидно. Але він також стверджує, що вивчення ДНК надає переконливі докази нашого зв’язку з усіма іншими живими істотами.

За словами доктора Коллінза, він виявив, що існує дивовижна гармонія в істинах науки й віри. Бог Біблії також є Богом геному. Бога можна знайти як в соборі, так і в лабораторії. Науці, яка досліджує величне і страшне творіння Бога, дійсно можна поклонятися.

4. Два програмісти нібито довели, що Бог існує

У жовтні 2013 року двоє вчених, Крістоф Бенцмюллер з Вільного університету Берліна і його колега Бруно Вольсенлогель Палео з Віденського технічного університету, нібито довели теорему про існування Бога, створену австрійським математиком Куртом Геделем — ми вже згадували цю людину і його теорему в другому пункті нашого списку.

Використовуючи для розрахунків звичайний комп’ютер MacBook, вони показали, що доказ Геделя вірний, принаймні на математичному рівні, з точки зору високої модальної логіки.

У своїй доповіді «Формалізація, механізація та автоматизація: доказ існування Бога Геделем» вони сказали, що «онтологічне доведення Геделя було проаналізовано в перший день дослідження з надзвичайним ступенем деталізації з використанням теорем вищого порядку».

У будь-якому випадку, докази скептичні. Хоча дослідники стверджують, що довели теорему Геделя, їх робота підтверджує не існування Бога, а те, яких успіхів можна досягти в науці за допомогою передових технологій, про що говорять відомі математики.

Бенцмюллер і Палео вважають, що їх робота може принести користь в таких областях, як штучний інтелект і перевірка програмного й апаратного забезпечення. Зрештою, формалізація онтологічного доказу Геделя навряд чи переконає атеїстів або щось змінить у душах істинно віруючих, які могли б стверджувати, що ідея вищих сил не піддається логіці за визначенням. Але для математиків, які шукають способи вийти на наступний рівень, ця новина може бути відповіддю на їхні молитви.

5. Невролог стверджує, що клінічна смерть дійсно існує

Стивен Лориус

Стівен Лоріус

Хоча в обох частинах нашої статті не з’явилося по-справжньому переконливих доказів, ми не можемо не писати тут про клінічну смерть.

Наукові дослідження показали, що клінічна смерть з усіма її проявами, такими як яскраве світло, подорож через тунель або відчуття виходу з власного тіла, є досвідом, більш яскравим і незабутнім, ніж будь-який інший.

За словами бельгійського невролога Стівена Лоріуса, керівника дослідницької групи коми в Університетській лікарні в Льєжі, Бельгія, він розмовляв з багатьма пацієнтами, які вийшли з коми протягом багатьох років. Вони розповіли йому про свої «подорожі» та інші передсмертні переживання.

Команда, що складається з вчених з Coma Research Group і співробітників з Університету когнітивної психології, розробила анкети для уточнення сенсорних і емоційних деталей в спогадах випробовуваних. Потім вони порівнювали клінічну смерть з іншими спогадами про реальні події, що супроводжуються сильними емоціями, а також спогадами про приємні сни і думки. Однак вчені з подивом виявили, що клінічна смерть була набагато яскравішою від будь-яких уявних або реальних подій, включаючи народження дитини й весілля.

10 квітня 2013 року доктор Лоріус розповів CNN, що пацієнти в реанімації часто бояться розповідати свої історії про клінічну смерть, тому що бояться, що люди не сприймуть їх серйозно, але ті, хто пережив подібний досвід, часто змінюються назавжди й більше не бояться смерті.

Всі вони впевнені, що їх яскравий досвід був реальним. Доктор Лоріус вважає, що досвід бере свій початок у фізіології людини. Крім того, з’ясувалося, що людині досить просто подумати (можливо, помилково), що він вмирає, і, швидше за все, з’явиться пам’ять про передсмертний досвід.

Багато людей, які пережили передсмертний досвід, фізично не перебували в смертельній небезпеці, і це побічно доводить, що саме сприйняття ризику смерті представляється важливим з точки зору отримання передсмертного досвіду.

Лоріус не хоче спекулювати на тему існування Раю або Пекла, але, за його словами, лише невелика меншість клінічних смертей жахає. У більшості випадків вони залишаються з людиною як приємний спогад — ймовірно, на Рай летить набагато більше людей, ніж в Пекло.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *