Венеційська комісія оприлюднила рекомендації щодо українського закону про нацменшини

Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо закону “Про національні меншини (спільноти)”, ухвалення якого згадувалося серед рекомендацій Європейської комісії для надання Україні кандидатського статусу на вступ до ЄС.

Про це повідомляється на сайті Венеційської комісії.

Загалом у Комісії привітали ухвалення закону про національні меншини в Україні, а також відзначили співпрацю української влади у підготовці висновку до нього. Для повної відповідності міжнародним стандартам члени Комісії рекомендують переглянути низку положень закону.

Більшість рекомендацій стосуються використання мов національних меншин, передбачених у статті 10 закону. Серед іншого, Венеційська комісія закликає поширити право на проведення заходів мовами національних меншин на всіх людей та вилучити зобов’язання забезпечувати їх український переклад “або принаймні переглянути його на основі принципу пропорційності”.

Також експерти просять переглянути зобов’язання, пов’язані з виданням книг мовами національних меншин, та уточнити питання перекладу “написів офіційних назв та інформації для загального ознайомлення мовою меншини”, а також ухвалити методологію стосовно використання мов нацменшин в органах влади (закон передбачає, що її має розробити уряд).

У грудні 2022 року Верховна Рада України ухвалила в цілому євроінтеграційний Закон “Про національні меншини (спільноти) України” (законопроєкт № 8224). Рішення підтримали 324 народні депутати.

Документ, зокрема, закріплює визначення “національні меншини (спільноти)”, їхні права, свободи та обов’язки. Також визначаються особливості державної політики щодо реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот), зокрема особливості фінансового забезпечення впровадження такої політики, повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *