10 незвичайних об’єктів, які можуть існувати в космосі

Мало хто вірить, що людство коли-небудь зможе вивчити весь Всесвіт. Поки що дослідникам космосу доводиться дивитися на різні небесні тіла з Землі, намагаючись описати їх з точки зору фізичних законів.

Людство змогло виявити й класифікувати багато об’єктів у Всесвіті, наприклад, зірки, планети, супутники, комети тощо. При цьому, на думку дослідників, як зовні, так і всередині нашої галактики є дивовижні космічні об’єкти. Саме про них і піде мова в нашій статті.

Тороїдальні планети

Вчені вважають, що у Всесвіті можуть бути планети у формі пончика. Подібні об’єкти називають тороїдальними планетами (на головному фото), тому що «тороїд» якраз за формою нагадує пончик. Зазвичай планети набувають сферичну форму, коли вони формуються в результаті величезної гравітації. Але в рідкісних випадках вони можуть стати тороїдами.

Якщо такі світи дійсно існують, вони навряд чи будуть придатні для життя. По-перше, тороїдальні планети повинні швидко обертатися навколо своєї осі. Таким чином, день на них пройде всього за кілька годин. Крім того, гравітація на полюсах буде дуже сильною, в той час, як на екваторі вона буде практично відсутня. Ще одним недоліком тороїдальних планет є жахливий клімат, з ураганними вітрами й руйнівними штормами. Температура також буде сильно відрізнятися в різних областях таких світів.

Супутники з власними супутниками

Спутники с собственными Лунами

На думку вчених, такі супутники існують. Це цілі місячні системи, в яких менші супутники обертаються навколо більших. Таких небесних тіл в нашій зоряній системі немає, але астрономи сподіваються знайти щось подібне за її межами. Можливо, такий супутник виявиться у загадкової «дев’ятої» планети, про яку говорять багато вчених.

Насправді існування такого об’єкта практично нереально, адже планета «підштовхне» менший Місяць до більшого. Тому має відбутися астрономічне «диво»: маленький місяць повинен бути врівноважений гравітаційними силами великого місяця, планети й зірки. Але довго жити вона не зможе і в результаті впаде на свого великого сусіда. Але за межами Сонячної системи, де гравітація від зірки менша, існування таких дивних об’єктів стає більш імовірним.

Комета без хвоста

Комета без хвоста

Довгі хвости комет чимось нагадують їх «паспорт». Але в однієї з них такого «документа» немає. Вчені стали сумніватися в тому, що це комета: вони припускають, що це або астероїд, або гібрид цих двох небесних тіл. Об’єкт, названий кометою Менкса або скорочено Кома, складається з породи, покритої льодом.

Це гібридність Коми: астероїди зазвичай скелясті, тоді як комети складаються з льоду. Просто через відсутність льоду, який тане при наближенні до зірок, тіло не має хвоста.

На думку вчених, комета Менкса потрапила в нашу систему з хмари Оорта, яка відома великою кількістю комет. Також є припущення, що Кома — це астероїд, який якимось чином опинився на краю Сонячної системи. У будь-якому випадку, цей об’єкт унікальний і єдиний у своєму роді.

«Прихована» планета-гігант в Сонячній системі

"Скрытая" планета-гигант в Солнечной системе

Попри те, що у 2006 році Плутон був позбавлений звання планети через відносно крихітних розмірів, вчені припускають, що в Сонячній системі їх все ще 9. Гіпотетична дев’ята планета може бути в 10 разів більше Землі, а її орбіта в двадцять разів більше, ніж у Нептуна.

Астрономи помітили, що на рух і стан малих небесних тіл в поясі Койпера впливає масивний об’єкт за межами орбіти Нептуна. Якщо існування дев’ятої планети не доведено, то, цілком ймовірно, в поясі Койпера є досить масивні тіла.

Білі діри

Белые дыры

Існує багато інформації про чорні діри, масивні області космосу, які мають неймовірну гравітацію, яка навіть не випромінює світло. Згідно з гіпотезою, біла діра є повною протилежністю чорній дірі: вона випускає все, нічого не втягуючи в себе. Вони можуть притягувати до себе на досить близькій відстані будь-які предмети, які руйнуються величезною енергією нори.

Попри те, що білі діри ще не виявлені, вчені стверджують, що вони існують. Відповідно до загальної теорії відносності Ейнштейна, якщо є чорні діри, то повинні бути й білі діри. Існує також гіпотеза про те, що білі діри є виходом з чорних дір, а також припущення, що білі діри утворюються в результаті загибелі чорних дір..

Вулканоїди

Вулканоиды

Вулканоїди – гіпотетична група розжарених астероїдів, які стабільно розташовані в просторі між Сонцем і Меркурієм. На думку вчених, деякі з них свого часу впали на Меркурій, утворивши безліч кратерів, побачених астрономами на планеті.

Поки що жодного з цих тіл виявлено не було. Це пов’язано з тим, що сонячне світло повністю засліплює оптичні прилади. Однак дослідники намагаються виявити вулканоїди, дивлячись на цю ділянку простору під час затемнень, а також використовуючи телескопи, встановлені на реактивних літаках.

Згустки каменів і пилу, які стали планетами

Сгустки камней и пыли, ставшие планетами

На думку більшості астрономів, планети й супутники утворилися зі  величезних мас гарячих порід і пилу, званих сугестіями, які швидко обертаються. Наша планета утворилася після того, як рання версія Землі зіткнулася з іншим об’єктом розміром з Марс. Після охолодження утворився об’єкт, який розпався на Землю і Місяць.

Якщо більшість планет формується таким чином, то астрономам потрібно дуже уважно шукати синястії через телескопи. Річ у тому, що вони охолоджуються і стають планетами протягом 100 років, що дуже швидко в масштабах Всесвіту.

Газові гіганти, які стали планетами земної групи

Газовые гиганты, ставшие планетами Земной группы

Якщо планети земної групи, такі як Меркурій, Венера, Земля і Марс, зазвичай складаються з твердих порід або металів і мають тверду поверхню, то планети-гіганти в основному складаються з газів. Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун не мають твердої поверхні, а їх середня щільність близька до щільності води.

Згідно з гіпотезою, якщо газовий гігант підійде досить близько до Сонця, то його газова атмосфера випарується, залишивши лише тверде ядро. Нещодавно була виявлена невелика планета Corot 7b, яка, як вважають, в минулому була газовим гігантом.

Планета зі скляними дощами

Планета со стеклянными дождями

Дослідники виявили планету HD 189733b, розташовану в 63 світлових роках від Землі. Його атмосфера блакитна, що наштовхнуло вчених на думку, що на ньому є вода. Але більш пильні спостереження показали, що такий колір викликаний кремнієвими хмарами. За припущенням, вони регулярно поливають поверхню планети дощами із  … скла. Такі страшні опади посилюються страшними вітрами, що дмуть зі швидкістю до 8700 кілометрів на годину — в 7 разів перевищує швидкість звуку. Стає очевидним, що в таких умовах ця планета абсолютно непридатна для життя.

Планети без ядра

Планеты без ядра

Більшість планет, які здаються абсолютно різними, мають одну спільну рису — наявність всередині розпеченого металевого або кам’яного ядра. Але деякі планети цього позбавлені. На думку вчених, такі об’єкти утворилися в пустельних крижаних областях Всесвіту, де світло від сусідніх зірок занадто слабке. У таких випадках вона не може випарувати рідину і лід на поверхні планети, переміщує металеві елементи до центру планети з подальшим утворенням ядра.

Вченим поки не вдалося виявити такі світи. Але вони впевнені в одному — планета без ядра не матиме власного магнітного поля, тому буде абсолютно беззахисна перед космічною радіацією й абсолютно непридатна для життя.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *