Чи перше ми розумне життя на Землі?

На це прямо вказують дані геології та опосередковано – палеонтології.

Історія Землі, знайома нам, за шкільними підручниками, здається добре відомою. Нам, здається, що вона проглядається наскрізь. Ця помилка пояснюється тим, що нам відомо в ній ДУЖЕ МАЛО ПОДІЙ. Але чи це означає, що їх мало насправді?

Ось, наприклад, таке скандальне питання (багатьом воно здається «антинауковим», але не поспішайте) – чи перша ми високорозвинена цивілізація на Землі?

Ми впевнені, що так, перша. Адже ми не знаходимо слідів жодної іншої цивілізації, крім людської… Але чи там ми шукали?

Іноді виникають сенсаційні знахідки: то відбитки взутих ніг, під одним з яких – роздавлений найдавніший трилобіт, то сліди мотоциклетних шин на піску тріасового періоду.

"Следы обутых ног", раздавивших трилобита, и "следы мотоциклетных шин" в отложениях триасового периода“Сліди взутих ніг”, що розчавили трилобіти, і “сліди мотоциклетних шин” у відкладеннях тріасового періоду

 Але ці «сенсації» не мають жодного стосунку до наших пошуків. “Відбитки взутих ніг” – це просто відколи каменю. Сліди «шин» залишені тілами багатощетинкових хробаків. Що ж, отже, немає слідів? Зачекайте…

1.Енергія

Що таке цивілізація? Цивілізація – це насамперед енергія. Астрономи, які займаються пошуками позаземних цивілізацій, сформулювали наступний принцип:

«Рівень розвитку цивілізації проявляється у кількості енергії, що вона може використовуватиме на свої потреби».

Отже, треба шукати планети з незвичайним, нехарактерним випромінюванням. Такі, як наша Земля.

Ионосфера Земли защищает нас от космической радиации, но пропускает наружу радиоволны от наших телевизионных и радиопередатчиков...Іоносфера Землі захищає нас від космічної радіації, але пропускає назовні радіохвилі від наших телевізійних та радіопередавачів.

Земля випромінює в радіодіапазоні не тільки сильніше за решту планет, але навіть сильніше Сонця! Якщо спостерігати Сонячну систему в радіодіапазоні з відстані 15 світлових років, то Сонце ледь помітно, а Земля виглядатиме яскравим спалахом.

2.Вуглець

По-друге, цивілізація – це рівень вуглецю. Наша цивілізація масово використовує викопне паливо (спочатку вугілля, потім нафту) протягом 300 років. Згоряючи, нафту і вугілля перетворюються на вуглекислий газ, який виходить в атмосферу, а потім «зв’язується» (засвоюється) особливими морськими організмами – форамініферами.

Так выглядят раковины микроскопических фораминиферТак виглядають раковини мікроскопічних форамініфер.

 Вугілля та нафта набагато бідніші за ізотоп вуглецю C13, ніж дрова і сухий гній (те, що люди спалювали раніше протягом тисячоліть). А це означає, що у раковинах форамініфер нашого часу вуглецю С13 має бути менше, ніж у раковинах викопних форамініфер.

І це так! Його справді менше! Причому це буде помітно навіть через мільйони років, коли ці раковини перетворяться на вапняк і крейду.

Слева - известняковые карьеры. Представьте, как эта толща известняка складывалась из ракушек величиной с ноготь на протяжении сотен миллионов лет! Справа - окаменелые следы неразрушившихся раковин, из которых образуется известняк. Этот процесс происходит и сегодня!Ліворуч – вапнякові кар’єри. Уявіть, як ця товща вапняку складалася з черепашок завбільшки з ніготь протягом сотень мільйонів років! Справа – скам’янілі сліди раковин, що не зруйнувалися, з яких утворюється вапняк. Цей процес відбувається і сьогодні!

 А це означає, що через мільйони років, коли від нашої з вами цивілізації не залишиться матеріальних слідів, Про її існування можна буде здогадатися за хімічним складом вапнякових і крейдових порід різного віку. Породи, у яких мало ізотопу вуглецю С13, складалися з раковин морських тварин у той час, коли Землі був сплеск споживання енергії!

Тепер ми знаємо, як шукати гіпотетичні давні цивілізації, які могли б існувати на Землі сотні мільйонів років тому. І ось тут починається найцікавіше.

3.Розрив

В історії Землі неодноразово траплялися деякі таємничі події, які за дуже короткий (за геологічними мірками) час змінювали земний клімат, рельєф, напрями морських течій і видовий склад тварин, що населяють Землю. До того ж що це були за події, невідомо. Палеонтологи називають їх «розривами». «Розрив» – це коли до і після події все зрозуміло та логічно, а в самій події (у розриві між зрозумілими та логічними картинами) нічого не зрозуміло.

Один із прикладів такого розриву – «палеоценеоценовий термічний максимум», що стався 56 мільйонів років тому. За п’ять тисяч років (за геологічними мірками – миттєво!) в атмосферу було викинуто величезну кількість вуглекислого газу, який нагрів планету на вісім градусів. І що важливо: вапняк того часу вкрай бідний на ізотоп вуглецю C13… Згадуєте?

Так выглядела Земля в палеоцене. Светло-голубой цвет - мелководье, благоприятное для возникновения известняковых отложенийТак виглядала Земля у палеоцені. Світло-блакитний колір – мілководдя, сприятливе для виникнення вапнякових відкладень

 Інший розрив – це “велике вимирання” наприкінці пермського періоду, 252 мільйони років тому. Теж різке зростання вуглекислого газу в атмосфері, і теж провал у радіоактивному вуглеці С13. А крім того – поява степів та пустель. До цього їх на Землі не було, Землю покривав ліс!

І ще – у відкладеннях того часу перебуває надзвичайно багато нікелю.

Земля в пермский период. Материки Лавразия (на севере) и Гондвана (на юге) постепенно объединяются в единый континент, который будет называться ПангеяЗемля у пермський період. Материки Лавразія (на півночі) та Гондвана (на півдні) поступово об’єднуються в єдиний континент, який називатиметься Пангея

Що було причиною цих змін? Ми не знаємо. Цілком можливо, що люди не перші розумні істоти на нашій планеті. Але хто з тих, хто жив до нас, міг створювати цивілізації?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *