Інопланетне життя. Ми неправильно його шукаємо?

Чи є десь у космосі інопланетне життя? І якщо є, то чому нам про нього нічого невідомо? Може, ми не там, чи не так його шукаємо? Поміркуємо.

 Почнемо з рівняння Дрейка, яке оцінює кількість інопланетних розумів, що спілкуються між собою, в нашій Галактиці. Популярність цієї формули сильно зросла з її створення, з 1961 року. І тепер вона практично конкурує за популярністю з E=mc2 Ейнштейна. Дітище Френка Дрейка стало одним із ключових принципів астробіології. І досі спрямовує зусилля тих, хто шукає інопланетне життя. Включно з майбутнім залученням космічного телескопа імені Джеймса Вебба для пошуку населених екзопланет.

Рівняння Дрейка виглядає таким чином:
N = R • f • n • k • d • q • L,

де:

  • N — кількість позаземних цивілізацій в нашій Галактиці;
  • R — швидкість утворення зір у Галактиці, усереднена протягом усього часу її існування (близько 10 зір на рік);
  • f — частка зір, що мають планетні системи;
  • n — середня кількість планет, що входять до планетних систем та екологічно придатні до життя;
  • k — частка планет, на яких дійсно виникло життя;
  • d — частка планет, на яких після виникнення життя розвинулись його розумні форми;
  • q — частка планет, на яких розумне життя досягло фази, що забезпечує можливість зв’язку з іншими світами, цивілізаціями;
  • L — середня тривалість існування таких позаземних (космічних) цивілізацій.

Нещодавно фізики з британського університету Ноттінгем опублікували новий аналіз цієї формули. Вони зробили висновок, що в цей час у Чумацькому Шляху існує 36 інопланетних цивілізацій, що випромінюють радіосигнали, які ми могли б виявити.

Інопланетне життя

Рівняння Дрейка безумовно внесло якийсь лад у питання існування інопланетян. Надавши йому якусь квадратно-респектабельну формулу. Але якщо ви не любите гіпотези, то будете з недовірою ставитися до припущень Дрейка, взятих буквально зі стелі. І не безпідставно. Наприклад, багато розумних форм життя, такі як орангутани і дельфіни, не виявляють особливого інтересу до активних контактів з іншими видами. І зовсім не хочуть винаходити радіо або шити собі одяг. Однак більшість дослідників визнають у них явну присутність інтелекту.

Отже, скільки саме інопланетних цивілізацій збудує передавачі та почне передавати радіосигнали, намагаючись спілкуватися? Скільки з них почнуть для чогось будувати космічні кораблі? Дрейк припустив, що одна зі 100. А чому не з 1000?

У здогадах немає нічого поганого. Тому не буде нічого поганого, якщо ми подивимося на інопланетне життя у Всесвіті трохи з іншого боку. З позицій, близьких до переконань Вернера Гейзенберга та його геніальних колег, котрі розробили квантову механіку століття тому.

З неприхованим подивом вчені виявили, що людська свідомість змінила результати експериментів. Наприклад — з подвійним прорізом. У ході його проведення з’ясувалося, що форми, які приймаються елементарними частинками, електрони, фотони тощо. можуть виглядати як хвилі або як дискретні частинки. І це, і навіть те, як і коли вони виникають, залежить від знання людського розуму. А не від пристрою.

Ервін Шредінгер вважав, що в основі Всесвіту лежить свідомість.

В інтерв’ю 1931 він сказав: «Я думаю що життя, звичайно ж, може бути результатом випадку. Але я не думаю, що випадково виникла свідомість. Свідомість не можна висловити у фізичних термінах. Бо свідомість є абсолютно фундаментальною. Вона може бути пояснена з погляду чогось ще».

Фундаментальність свідомості

Припустимо, що творці квантової фізики мали рацію. І Шредінгер теж. І свідомість справді фундаментальна. Тобто, воно не приходить і не йде. У цьому випадку космос може бути визначений не як неживий матеріальний/енергетичний об’єкт, а як вічна самосвідомість. І це справді може бути математично продемонстровано за допомогою таких експериментів, як той подвійний проріз. В якій миттєві метаморфози об’єктів (електронів) не мають іншого пояснення, крім кореляції між людською свідомістю та фізичним світом.

Що, якщо тут, на Землі, а можливо, і в інших місцях, мозок виникає з «архітектури», спеціально розробленою природою для уловлювання, фільтрації та пізнання свідомості? І тут виходить, що мозок лише сприймає свідомість. І не є його творцем.

Справді, ніхто так і не пояснив, як саме свідомість може виникати в матерії, якою є наша мозкова тканина.

І це може бути ключовим аспектом для тих, хто шукає інопланетне життя. Зараз ми уявляємо собі планети як чисті листи, позбавлені життя та свідомості. Ми думаємо, що на астробіологах лежить обов’язок показати нам, як саме життя може виникнути у первинних бульйонах із найпростіших хімічних елементів. І тоді все стане зрозумілим.

Але для тих, хто вважає космос фундаментально заснованим на свідомості, ці пошуки безглузді.

Тому що якщо свідомість всюдисуща, йому знадобиться матеріальний носій, щоб почати вивчати себе. І робити це максимально інтенсивніше. А значить – життя кипить скрізь, де тільки є для цього умови.

Але, мабуть, вона існує у таких формах, які ми не можемо сприймати саме нашими органами чуття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *