10 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ЗЕМЛЮ, ЯКІ ВИ, МОЖЛИВО, НЕ ЗНАЛИ

Планета Земля, крім того, що є домом для людства, ще і єдине відоме місце у Всесвіті, де є життя. Щороку люди дізнаються щось нове про Землю, і навіть найстаріша у світі людина не знає всіх її таємниць і загадок. Журнал Universe Today запропонував читачам 10 цікавих і маловідомих фактів про нашу Планету.

1. Суша земної кори відносна. Поверхня планети насправді складається з літосферних плит, що знаходяться в постійному русі. Тектонічні плити плавають на поверхні, що міститься в ядрі Землі магми. Саме тектоніка несе відповідальність за землетруси, виверження вулканів, океанські западини і власне субдукції, коли одна плита заходить під іншу, в результаті чого утворюється нова земна суша. А ще тектоніка рятує Землю від парникового ефекту: організми вмирають і виділяють вуглекислий газ. Якби вони не поглиналися землею, це призвело б до критичної маси вуглекислого газу в атмосфері. Земля б розігрілася і перетворилося на пекло.

2. Земля насправді не куля. Така назва для геометричної форми нашої планети є науковим консенсусом. Насправді Земля має форму сплюснутої кулі. Сплюснута планета в напрямку полюсів, а її радіус в районі «талії» на 21 км більше. Цим, до речі, пояснюється та інший цікавий факт: найбільшою гірською вершиною у світі, з урахуванням форми Землі, є не Джомолунгма (або Еверест), як заведено вважати, а неактивний вулкан Чимборасо в Еквадорі.

3. Земля складається з заліза, кисню і кремнію. Якщо планету розділити по її складу, виглядати цей ряд буде так: 32,1% заліза, 30,1% кисню, 15,1% кремнію і 13,9% магнію. При цьому велика частина заліза фактично знаходиться в земному ядрі – 88%. Що стосується земної кори, то в ній найбільше кисню – 47%.

4. 70% поверхні Землі не є землею. Це вода. Коли вперше люди подивилися на Землю з космосу, саме тоді вона отримала своє друге ім’я – Блакитна планета. Решта ж 30% займає так звана континентальна кора із середньою товщиною 35-45 км, яка доходить до 75 км під гірськими масивами. Підняття рівня Світового океану, що відбувається в результаті глобального потепління і танення льодовиків, – один з головних приводів для занепокоєння людства. Можливо, скоро процентне співвідношення суші та води доведеться переглянути.

5. Земна атмосфера простягається на відстань до 10 тис. км. Складається атмосфера з декількох шарів: тропосфери, стратосфери, мезосфери, термосфери та екзосфери. На відстані до 50 км від поверхні вона більш щільна, і в міру віддалення від неї щільність і тиск зменшуються. Фактично 75% земної атмосфери міститься в перших 11 км від поверхні планети. Екзосфера – найвищий шар – є «воротами» в космічний простір, де атмосфери немає взагалі. Екзосфера в основному складається з водню з дуже низькою щільністю, гелію і ряду важких молекул – азоту, кисню і вуглекислого газу.

6. Розплавлене «залізне» ядро ​​Землі створює магнітне поле. Воно називається магнітосферою. По суті, сама планета являє собою великий магніт з полюсами. На думку вчених, магнітне поле генерується в розплавленому зовнішньому ядрі Землі, де спека створює конвекційний рух провідних матеріалів, що генерують електричні струми. Без магнітосфери планеті прийшов би кінець. Сонячний вітер вдарив би по Землі безпосередньо, обрушивши на неї величезну кількість випромінювання. Саме виснаження магнітного щита, за однією з версій, стало причиною загибелі родючого в минулому Марса.

7. Обертання Землі навколо своєї осі насправді займає не 24 години. Повний оберт планети займає 23 години, 56 хвилин і 4 секунди. Це і є зоряна доба, як їх називають астрономи. Ми можемо вирішити, що в такому випадку добу насправді на 4 хвилини коротший, час це буде накопичуватися, і через кілька місяців день стане вночі, а ніч – днем. Але не варто забувати, що Земля обертається навколо Сонця. А саме Сонце постійно зсувається зі своєї позиції приблизно на один градус. Якщо ці два рухи скласти, вийде якраз 24 години.

8. Тривалість земного року становить зовсім не 365 днів. Цифра ця в реальності виглядає так: 365,2564 дня. Ці додаткові 0,2564 дня призводять до появи раз в чотири роки високосного року, в якому 366 днів. Винятком з цього правила є, якщо рік ділиться на 100 (1900, 2100 і т. д.), І якщо він при цьому не кратний 400 (1600, 2000 і т. д.).

9. Відомо, що у Землі є одн місяць з невигадливою назвою Місяць. Це єдиний супутник нашої планети. Принаймні офіційно. Тим часом існують астероїди, орбіта яких схожа з орбітою Землі, – Круітні (3753 Cruithne) і 2002 AA29. Вони належать до класу астероїдів, що зближуються із Землею (АСЗ). Діаметр астероїда Круітні становить 5 км, і іноді його називають «другим місяцем». Незважаючи на схожість орбіт, у Круітні свій унікальний шлях навколо Сонця. Діаметр 2002 AA29 становить всього 60 м, і його орбіта навколо Землі має форму кінської підкови, кожні 95 років наближаючи його до нашої планети. Приблизно через 600 років він може стати квазіспутника Землі, що, на думку вчених, робить астероїд перспективним для досліджень.

10. Земля – ​​єдина на сьогодні відома планета, на якій є життя. Це так, незважаючи на відкриття води й органічних молекул на Марсі, амінокислот в космічних туманностях, перспективи існування життя під крижаною кіркою місяця Юпітера Європи або на сатурнианской Титані. Але якщо життя на інших планетах є, експерименти і наукова робота обов’язково допоможуть її знайти. Наприклад, NASA оголосило про створення проєкту NExSS. Його метою є обробка даних, надісланих космічним телескопом «Кеплер» та іншими подібними апаратами, а також вивчення екзопланет. Але, по суті, проєкту призначений для пошуків позаземного життя. І все ж, бажаючи вченим удачі в пошуках, поки доводиться визнавати, що Земля – ​​єдине місце, придатне для життя. І це найголовніший факт в її історії.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *