Найвідоміші чеські письменники

Чехія дала світу першокласних письменників, а тих, кого ми сьогодні називаємо серед кращих, внесли величезний внесок у світову літературу. Розставляння імен по черзі — наша суб’єктивна думка. Або, як модно говорити зараз, наше оцінювальне судження. Коментарі та дискусії вітаються.

Ярослав Гашек (Jaroslav Hašek).

Навряд чи хто заперечить той факт, що найвідомішим літературним персонажем Чехії став бравий солдат Швейк, фігура, яка надовго  дала шматок хліба з маслом піарникам-рекламникам. Чого тільки варті пивні, які експлуатують цей образ! А фігура Гашека була зовсім не простою,  а біографія — гідна зламу епох. Сибарит, завсідник пивних, фейлетоніст, якого не вважали серйозним літератором, але потім Перша світова війна  закидає  в Росію. Тоді-то і народжується образ Швейка. А сам автор побував і в австрійській армії, і в Червоній, дивом вижив. Все для того, щоб написати «Пригоди бравого солдата Швейка під час світової війни» (чеськ. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, 1921 – 1923). Йозеф Швейк — улюблений персонаж чеської літератури. І улюбленець всіх, хто любить читати хороші, пустотливі й глибокі книги.
Карел Чапек (чеськ. Karel Čapek) – письменник, драматург, філософ.

Його «Війна з саламандрами» стала пророчою, антиутопія про виникнення фашизму. Взагалі вважати Чапека просто фантастом некоректно, хоча багато його творів фантастичні, чого варто тільки знамените «Засіб Макропулоса!». Брати Чапеки запустили у світовій ужиток слово «робот», яке увійшло в усі мови, правда, цим словом називали не машини, а штучно створених людей. Трагічна доля Карела, який помер в 1938 році, перед повною окупацією Чехії. А його брат Йозеф,  і співавтор, загинув від тифу в нацистському таборі …

Франц Кафка (нім. Franz Kafka).

Німецькомовного письменника, який став символом цілого літературного, так і філософського напряму, неможливо відокремити від Чехії. Кафка народився і похований в Празі, від її містичного духу невіддільні багато його творів, сам письменник прекрасно говорив по-чеськи (батько вважав найкращою  цю мову), але німецька — мова матері — була йому ближче. Проживши коротке життя, він залишив величезну літературну спадщину. І залишився загадкою до цього дня.

А які чеські автори ближче вам?

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *