Вчені встановили справжнє генетичне походження європейців

У Європі відбулося три хвилі міграції.

У журналі Nature була опублікована серія статей, в яких були підведені підсумки грандіозного всебічного дослідження. Головним відкриттям стало відкриття «великого кордону» геному, що простягається від Чорного до Балтійського морів. Мезолітичні мисливці-збирачі на сході і заході генетично дуже відрізнялися від цієї межі.

У Європі відбулося три хвилі міграції. Близько 45 000 років тому, коли останнє зледеніння пішло на спад, з Африки на континент прибули перші анатомічно сучасні люди, примітивні мисливці-збирачі. Тоді, близько 11 000 років тому, сюди прийшли племена з Близького Сходу і вже освоїли землеробство. А 5 тисяч років тому в Європу переселилися кочові пастухи й скотарі зі степів Передньої Азії та Північного Причорномор’я, представники ямної культури.

Довгий час не вдавалося детально розібратися в етногенезі європейців через погане збереження стародавньої ДНК і недосконалість аналітичних методів. Зараз на допомогу вченим прийшла сучасна технологія відбору проб, стародавню ДНК витягли або з зубів, або з кісткових останків. Були проаналізовані кістки й зуби майже 5000 людей, які жили в Західній Європі та Азії до 34 000 років тому.

Отримані результати дозволили виявити періоди, коли в різних частинах Європи відбувалися еволюційні процеси – перехід від полювання та збиральництва до землеробства – який ще називають неолітичною революцією, оскільки він знаменує кінець мезоліту та початок неоліту. Стародавні генотипи також порівнювалися з ДНК сучасних людей.

Нові дані показують, що перехід до сільського господарства почався на півдні та заході континенту 11 000 років тому, але в різних частинах Європи процес розвивався нерівномірно через особливості місцевого клімату. У випадку зі східними європейцями це сталося через три тисячоліття.

ДНК населення змінювалася разом зі зміною складу жителів регіону. Гени ямної культури з’явилися у всіх жителів континенту практично одночасно, близько 5 000 років тому. З цього моменту генетична межа між південним заходом і північним сходом була стерта, і виникла генетично єдина європейська нація. Типовий зовнішній вигляд жителів різних частин континенту обумовлений в першу чергу міграційними шляхами народів. Фермери Близького Сходу вирушили переважно на південь і захід Європи, де населення характеризується невисоким зростом, смаглявим кольором обличчя, темним волоссям. На північ переселилися степові скотарі, від яких скандинави успадкували високий зріст, світлу шкіру, очі й волосся.

Генетичні зміни, пов’язані з міграційними хвилями, впливають не тільки на ріст і колір волосся, але і на проблеми зі здоров’ям. Секвенуючи стародавню людську ДНК і порівнюючи її з сучасними зразками, міжнародна група експертів склала карту історичного поширення схильності до захворювань у міру міграції популяцій.

Окремо вчені розглянули генетичні ризики розсіяного склерозу, нейродегенеративного захворювання, при якому імунна система організму помилково атакує власні нервові клітини. Північна Європа має найвищу поширеність розсіяного склерозу у світі. Нове дослідження показало, що гени, які значно підвищують ризик розвитку розсіяного склерозу, були завезені в північно-західну Європу близько 5000 років тому пастухами овець і великої рогатої худоби, які мігрували зі сходу. Ці генетичні варіанти давали ямному народу перевагу у виживанні, швидше за все, захищаючи їх від зараження інфекціями від овець і великої рогатої худоби. Але вони також підвищували ризик розвитку розсіяного склерозу.

“Ці результати змінюють наш погляд на причини розсіяного склерозу і впливають на спосіб його лікування”, – сказав один з авторів дослідження, професор Еске Віллерслев.

Використовуючи історичний підхід, вчені мають намір у майбутньому вивчати генетичні причини інших серйозних захворювань.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *