CNN: Західні чиновники попереджають, що Україна “напевно зазнає поразки” у боротьбі з Росією, якщо США не нададуть більше допомоги

Оскільки пакет допомоги Україні продовжує пробуксовувати в Конгресі США, Америка та її союзники оцінюють те, що вони називають потенційно виснажливим впливом на обороноздатність України та довгострокові перспективи програшу у війні, повідомили CNN численні американські та європейські посадовці.

Немає жодних гарантій успіху з нами, але вони точно зазнають поразки без нас“, – сказав високопоставлений американський військовий чиновник.

Найбільше занепокоєння викликає вплив на триваючий контрнаступ України на сході та півдні, де українські війська намагаються досягти значного прогресу навіть тоді, коли підтримка з боку США все ще надходить. “Якщо говорити про захоплення й утримання подальших територій, — сказав один європейський дипломат, — то важко уявити, як це може бути успішним без подальшої підтримки США”.

У більш широкому сенсі, західні чиновники побоюються, що втрата або подальша затримка підтримки з боку США вплине на допомогу з боку їхніх союзників. У п’ятницю Україна зазнала ще одного удару, коли Угорщина заблокувала подальшу допомогу Європейського Союзу, хоча переговори з цього питання, як очікується, відновляться в січні. Ця новина підкреслила масштаб виклику, що стоїть перед Києвом, і багато хто побоюється, що якщо США не зможуть продовжувати надавати підтримку, за ними підуть і європейські країни.

“Якщо ми підемо на південь, — сказав представник Демократичної партії Майк Квіглі, який є співголовою українського кокусу в Конгресі, — наші союзники також підуть на південь”.

Зараз західні розвідувальні служби підраховують, як довго Україна зможе протриматися без допомоги США і НАТО. Один високопоставлений американський військовий чиновник оцінив цей час у місяці, з найгіршим сценарієм значного відступу або навіть поразки до літа. Перемога Росії стала б не лише жахливою новиною для України, але й катастрофою для всієї європейської безпеки й серйозним ударом для США.

Відповідаючи на запитання про тривалу затримку американської допомоги, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас сказала в інтерв’ю CNN з Брюсселя: “Ми не можемо зараз говорити про втому від війни, тому що якщо ми будемо говорити й здамося, то Путін переможе, і це означатиме катастрофу для всіх нас. Це означатиме більше конфліктів, воєн, продовольства і всіх тих турбот, які ми відчуваємо. Це означатиме більше конфліктів, більше воєн, більшу нестачу продовольства, всілякі інші проблеми, які з цим пов’язані. Ось чому ми повинні докласти зусиль зараз“.

Українські війська вже нормують боєприпаси, повідомили CNN американські та українські офіційні особи, оскільки російські війська відкривають вогонь у відповідь у п’ять-сім разів більше, ніж українські сили можуть це зробити. Високопоставлений український військовий чиновник повідомив CNN, що українське командування вважає, що вплив на їхні вогневі можливості призвів до додаткових втрат серед українських військовослужбовців.

За оцінками західних чиновників, без додаткової допомоги США в Україні спочатку закінчаться ракети дальнього радіуса дії, потім ракети ППО, а згодом артилерійські боєприпаси й ракети малої дальності, такі як протитанкові ракети “Джавелін” і зенітні ракети “Стінгер”, що запускаються з плеча.

Кожна категорія боєприпасів мала вирішальне значення для оборони України. Ракети великої дальності, такі як крилаті ракети Storm Shadow, що постачаються Великою Британією, відіграли ключову роль в успіху України, яка відтіснила Чорноморський флот Росії на сотні миль і відкрила судноплавний коридор для постачання зерна та інших вантажів. Ракети протиповітряної оборони виявилися особливо важливими в останні тижні, коли Росія розширила свої атаки на цивільну інфраструктуру цієї зими. (Раніше цього місяця CNN повідомила, що західна розвідка очікує розширення таких атак у спробі Москви зламати волю України до боротьби). Ракети меншої дальності дозволили українським військам захиститися від російських танків і літаків, які значно переважають їхні власні.

Оцінки того, що українська поразка означатиме для Європи, викликають глибокі побоювання серед деяких з найближчих європейських союзників Америки.

“Я не думаю, що люди повністю усвідомлюють, що насправді означатиме падіння України, — сказав один європейський дипломат. “Ми побачимо жахливі речі: етнічні чистки й повне знищення України. Згадайте, що вони зробили в Бучі. Отже, це вже успіх, якщо ми зможемо запобігти цьому. І саме тому ми повинні продовжувати”.

CNN

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *