Вчені з’ясували історію озера на Марсі та знайшли на його дні сліди життя

Судячи з усього, воно існувало у звичній для людей формі.

Відзначаючи свій 1000-й марсіанський день, ровер NASA Perseverance завершив дослідження стародавньої дельти річки в кратері Єзеро. Йому вдалося виявити докази існування в ньому величезного озера сотні мільйонів років тому.

Марсохід зібрав загалом 23 зразки (всі розміром зі шматок шкільної крейди). Вони дозволили вченим дізнатися нові дані про геологічну історію цієї частини Червоної планети. Особливо цікавими виявилися два з них, яким навіть дали окремі назви – “Затока Лефроя” і “Пік Отіса”.

Перший містить велику кількість дрібнозернистого кремнезему. На Землі цей матеріал допомагає зберігати стародавні скам’янілості.

Другий зразок виявився ще цікавішим, оскільки в ньому виявили велику кількість фосфатів. Вони часто асоціюються з життям, яким ми його знаємо. Обидва також багаті карбонатами, які зберегли дані про умови навколишнього середовища з моменту свого утворення.

На цьому знімку марсіанського кратера Єзеро накладено дані про мінерали, виявлені з орбіти. Зеленим кольором позначені карбонати — мінерали, що утворюються у водному середовищі. Зображення: NASA/JPL-Caltech/MSSS/JHU-APL

Ми вибрали кратер Єзеро як місце для посадки, тому що орбітальні знімки показали дельту — явне свідчення того, що колись він був заповнений водою. Озеро — потенційно придатне для життя середовище, а скелі дельти — чудове середовище для поховання ознак стародавнього життя у вигляді скам’янілостей у геологічних літописах. Після ретельного дослідження ми зібрали воєдино історію кратера, намалювавши на графіку фази розвитку озера і річки від початку до кінця.

Кен Фарлі

Науковий співробітник місії Perseverance з Каліфорнійського технологічного інституту (США)

Вчені вважають, що Єзеро утворилося внаслідок удару астероїда приблизно 4 мільярди років тому. Вода прибула сотні мільйонів років потому. Ширина озера, судячи з усього, становила 35 кілометрів, а його глибина сягала 30 метрів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *