Про рабина і козу

Цю історію розповів мені мій дядько, коли я щойно приїхав до Ізраїлю. Вона настільки зачепила мене, що в будь-якій схожій ситуації я її згадую і мій настрій покращується. Дехто вважає це анекдотом про рабина і козу, а дехто притчею, але це не важливо, важливі думки, які це викликає.

Отже.

Приходить Моше до рабина і скаржиться:

– Ось у мене все в житті погано. Молюся я щодня, дотримуюся кашруту і шаббату, але в житті все одно все погано. Що порадиш?

– Ти розкажи, що погано, опиши, що тебе турбує – відповів рабин.

– Уявляєш, живу в однокімнатній квартирі, троє дітей, які тільки й уміють, що все ламати й розкидати, теща щодня гавкає на мене, працюю до заходу сонця, а дружина мене бачити не хоче…

– Усе зрозуміло. Купи козу.

– А… що? Навіщо?

– Купи козу, – не піднімаючи голосу відповів рабин.

– Я ж тобі пояснюю, що в нас і так тісно, куди я козу поселю?

– Купи козу і приходь через тиждень.

Купив Моше козу наступного дня і привів додому. Через тиждень пішов знову до рабина.

– Що ти мені порадив?! Мене теща з дружиною з дому виганяють. Коза спить тепер у нашому ліжку. Діти на ній верхи їздять і влаштовують жахливий шум. Коза пахне просто жах, а гадить вона щогодини. Я цього не винесу. Порадь мені що-небудь, будь ласка!

– Продай козу.

– А… що?

– Продай козу і приходь через тиждень, – Тим самим спокійним голосом відповів рабин.

Продав Моше козу і прийшов через тиждень до рабина:

– Слухай, дякую тобі. Ми живемо тепер, як раніше, тільки набагато краще. Удома тиша і спокій, теща мені вдячна, діти вчитися стали, а з дружиною в нас тепер усе налагоджується.

*****

І тепер, якщо мені хтось скаржиться на свої проблеми, які він може розв’язати сам або проблеми, які насправді не проблеми, а дрібниці життя, я кажу: “Купи козу”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *