Стаття про Зеленського в Time і як на ній реагують в Україні

Стаття Саймона Шустера для Time про втому світі від війни, корупцію і час на фронті широко обговорюється в Україні. Розповідаємо, про що саме йдеться.

Одна з основних тем обговорення в українському сегменті інтернету та соціальної мережі у вівторок, 31 жовтня, стала статтею американського журналіста Саймона Шустера про Україну для видання Time. Журналіст побував в Офісі президента України і поспілкувався з українським лідером Володимиром Зеленським та його оточенням. На основі, зокрема, і отриманої інформації він підбив підсумки, на його думку, не надто вдалого візиту Зеленського в США, а також розповідає про важкі зміни на фронті та з корупцією в Україні та про те, як український лідер сприймає втому світ від  війни, що її розв’язала Росія.

Як, на думку журналіста, змінився Зеленський

Певну увагу в статті Шустер приділив тому, як майже за всі роки війни змінився Зеленський. Розповідаючи про візит українського лідера в США, журналіст наголошує, що той виглядав відстороненим і схвильованим, подекуди поспішав. Згодом, як пише Шустер, Зеленський пояснив це визнанням і від усіх викликів, які для лідера країни несе в собі війна, і від необхідності переконувати союзників у тому, що з їхньою допомогою Україна може перемогти. “Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я. Ніхто”, – цитує слова Зеленського журналіст Time, водночас констатуючи, що він під час своїх поїздок відчуває, що інтереси до війни у ​​світі ослаблені, так само як і рівень міжнародної підтримки України.

“Найстрашніше, що частина світу призвела до війни в Україні, — цитує автор Зеленського. – Втому від війни відкривається як хвиля. Це видно в США, в Європі. І ми бачимо, що щойно вони починають трохи втомлюватися, для них це стає як шоу”. : “Я не можу дивитися цей повтор вдесяте”.

Після початку війни між Ізраїлем та палестинською терористичною організацією ХАМАС серйозною проблемою стало саме збереження уваги світової громадськості до України, констатує Шустер.

Після повернення із США в Україну Зеленський, за словами джерела Шустера, “злився” і “відчував, ніби західні союзники його зрадили”. Водночас журналіст наголошує: переконання Зеленського не змінилися, “він не має наміру здаватися у боротьбі або просити про будь-який вид світу”. “Навпаки, його віра в остаточну перемогу України над Росією загартувалася в такій формі, яка турбує деяких його працівників. Вона непохитна і межує з месіанством”, – пише Шустер. посилаючись на слова джерела в команді президента України, журналіст стверджує, що там існує думка, що Зеленський “обманює себе”. “У нас немає варіантів. Ми не перемагаємо. Але спробуй йому це сказати”, – цитує його співрозмовник.

Зміни і перестановки напередодні другої зими під час повномасштабного вторгнення

Українська влада, як пише Шустер, готується до другої зими під час повномасштабного вторгнення Росії. таким, вона очікує, що “відключення електроенергії цієї зими, ймовірно, буде серйозніше, а реакція населення України не буде такою поблажливою”, пише він з посиланням на слова трьох посадовців. Зима також може ускладнити просування військових, заблокувавши лінію фронту принаймні до весни. Але Зеленський відмовляється з цим миритися, стверджує Шустер.

Водночас з посиланням на працівників Зеленського журналіст стверджує, що перед настанням зими слід очікувати масштабних змін у військовій стратегії та серйозних перестановок у команді президента. За їх словами, необхідно звільнити щонайменше одного міністра, а також генерала, який відповідає за контрнаступ, щоб забезпечити відповідальність за вільне просування України на фронті.

Водночас одне з джерел журналіста стверджує, що деякі фронтові командири почали відмовлятися виконувати накази про наступ, навіть якщо вони надходили разом з Офісом президента.

Інша проблема, яку з посиланням на джерела вказує журналіст, виникає в тому, що в деяких країнах військовий нестача особового складу став ще більш гострою, ніж дефіцит зброї та боєприпасів. “Один із близьких помічників Зеленського сказав мені, що навіть якщо США та їхні союзники передадуть всю обіцяну зброю, “у нас немає людей, щоб її використовувати”, – пише Шустер.

Шустер: Корупція загострила стосунки Зеленського і союзників

Питання комплектування українського війська, як пише Шустер, опинилося також у залежності від корупційних скандалів. Через такий, зокрема, Зеленський звільнив начальників військкоматів по всій країні. “Це рішення мало продемонструвати його відданість боротьбі з  корупцією. Однак, словами високопоставленого військового офіцера, такий крок мав зворотний результат, останні призов майже припинилися без керівництва. Звільнених посадовців також було важко замінити, почасти тому, що репутація військкоматів була заплямована”, – пише журналіст.

Водночас Шустер наголошує: за останні місяці проблема корупції погіршила відносини Зеленського з багатьма його союзниками.

Журналіст нагадав, що, зокрема, через корупційні скандали в міністерстві оборони України у відставку пішов керівник відомства Олексій Резніков. Однак це не змінилося — анонімний співрозмовник повідомив журналісту, що українські чиновники “крадуть так, наче завтра не настане”. За словами іншого співрозмовника журналіста, Зеленський зволікав з розв’язання цієї проблеми, а коли почали діяти, то вже було запізно – “репутаційної шкоди вже було завдано”.

Окремо в публікації журналіста згадує заступник керівника Офісу президента України Ростислава Шурму. У серпні журналісти Bihus.Info прийняли розслідування, в якому йдеться про те, що сонячні електростанції під російською окупацією, співвласником яких є всі оточення Шурмі, з липня 2022 по липень 2023 року всього отримали понад 320 мільйонів гривень оплати за електроенергію за “зеленим тарифом”. Хоча, ймовірно, не мали зв’язку з об’єднаною енергосистемою України. Згодом Національне антикорупційне бюро (НАБУ) відкрило кримінальне провадження щодо цих виплат. Сам Шурма в бесіді з Шустером назвав закиди на його адресу “частиною політичної атаки, оплаченої одним із внутрішніх ворогів Зеленського”.

Як реагували в Україні: причинно-наслідкові зв’язки чи суб’єктивна точка зору

Саме на аспекти про корупційні скандали у статті звертає увагу голова правління Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін. наприклад, на те, що Зеленський дійсно відправив Резнікова у відставку через шість місяців після корупційного скандалу із закупівлями харчових продуктів для війська. “Ми в ЦПК тоді криком кричали, що відмазування Резнікова вдарити по західній підтримці значно сильніше, ніж, власне, сам корупційний скандал, — написав Шабунін у Facebook. – Наступна хвиля в глобальних ЗМІ про корупцію в Україні буде про вже розслідувані 30+ гучних ТОП – корупційних справ, які будуть закриті старими народними депутатами. І відповідальність за наступний скандал депутатів не західних медіа, а народних депутатів України. Як і за катастрофічні скандали цієї слідки”.

Як наголошує в дописі у Facebook фінансист інвестиційної компанії “Dragon Capital”, публіцист Сергій Фурса, стаття й обкладинка Time – це ще і про причинно-наслідкові зв’язки. «Якщо дуже довго ігнорують побажання партнерів, від яких ти залежиш, наприклад у царині боротьби з корупцією, то потім якось дивно на них відобразитися, коли вони не вистрибують зі штанців, щоб тобі допомогти. І втомлюються швидше, ніж могли б”, – вважає Фурса.

Аналітик вважає, що на перемогу від перемоги на полі бою, перемоги у сфері боротьби з корупцією — повністю в руках України. “І тоді перемоги у боротьбі з корупцією можуть призвести до перемоги на полі бою. Бо усвідомлюючи, що їх чують, люди в Білому домі будуть ще більш ухвалювати рішення і переходити червоні лінії Путіна. Це також про причинно-наслідкові зв’язки, — наголосив Фурса. – Нам потрібна допомога партнерам. А позначити цей холодний душ має бути корисним. Яке ще повідомлення має передати Вашингтон, щоб його почули?”.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак спочатку в Telegram поширив статтю Саймона Шустера, порекомендувавши її прочитати, але невдовзі видалив допис. Радник Єрмака Михайло Подоляк назвав статтю “суб’єктивною точкою зору конкретного журналіста, яке має своє бачення того, що відбувається”. «Я зовсім не розумію, що такі анонімні джерела постійно… Подекуди ці анонімні джерела – це люди, які не мають доступу до певної інформації, але які десь там поряд знаходять і хочуть збільшити свою вагу та надати своє бачення за аксіоматичні знання», – сказав Подоляк в ефірі “Радіо Свобода”.

Коментуючи статтю, він зокрема запевнив, що українська влада не вважає партнерів «зрадниками», хоча і на оцінках, що «треба все ж таки збільшити швидкість постачання тієї чи іншої техніки в Україну й більше доповідати, скажімо, до того, щоб Україна мала всі ресурси». для справедливої ​​фіналізації цієї війни”. “Отут є трошки нерозуміння, чому ми вільно це робимо”, – зауважив Подоляк.

DW

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *