Нікколо Макіавеллі: мета виправдовує засоби

“Государ”, “Про військове мистецтво” – ці твори Макіавеллі стали орієнтирами для багатьох політиків.

Перші кроки Макіавеллі

Макіавеллі народився 1469 року у Флорентійській республіці, коли Італія була роздроблена. Сім’я адвоката Бернардо Макіавеллі жила в маленькому селі, яке розташовувалося поруч із Флоренцією. Крім Нікколо, в сім’ї було ще кілька дітей, на утримання яких йшло багато грошей. Однак це не завадило Макіавеллі зробити чудову кар’єру і залишити своє ім’я в історії людства.

Нікколо не міг здобути якісну освіту через недостатнє матеріальне забезпечення. Тому юнак займався саморозвитком. На відміну від своїх однолітків, він не вмів читати давньогрецькою мовою, але любов до знань відчинила молодій людині двері у світ наук. Макіавеллі самостійно освоїв латинську мову та італійську грамоту. Нікколо читав “Божественну комедію” Данте Аліг’єрі, вивчав і переосмислював праці Тита Лівія і Марка Тулія Цицерона. Любов до історії з’явилася у Макіавеллі після того, як майбутній філософ прочитав “Порівняльні життєписи” Плутарха. Ця книга надалі матиме величезний вплив на погляди Нікколо.

Портрет Никколо Макиавелли.Портрет Нікколо Макіавеллі. Джерело: Wikimedia Commons

У молодості Макіавеллі виявляв інтерес до політичного життя його рідної Італії. У листах, адресованих друзям, він неодноразово критикував політиків свого часу. Наприклад, Нікколо несхвально писав про рішення реформатора Джироламо Савонароли.

Незабаром Макіавеллі визначився зі своїми політичними поглядами. Молодий чоловік став у лави людей, які виступали проти панівної у Флоренції сім’ї Медічі. Після вигнання правлячої династії Макіавеллі взяв на себе обов’язки міністра закордонних справ республіки.

Однак через кілька років Медічі повернулися до влади, і майбутній філософ зазнав тортур. Спочатку його жорстоко били, потім Нікколо катували на дибі. Макіавеллі хотіли засудити до смертної кари, але колишнього міністра закордонних справ врятувала його політична діяльність: коли Нікколо був наділений владою, він кілька разів надавав допомогу деяким прихильникам династії Медічі. Макіавеллі не стратили, його вирішили відправити на заслання.

“Государ” – улюблена книга політиків

Макіавеллі був змушений провести вісім років у селі під назвою Сант-Андреа. Заслання Нікколо використовував для реалізації своїх філософських думок. Опальний період життя Макіавеллі став вкрай плідним, саме тоді він створив такі твори, як “Міркування з приводу першої декади Тита Лівія”, “Государ”, і трактат “Про військове мистецтво”.

Статуя Никколо Макиавелли.Статуя Нікколо Макіавеллі. Джерело: Wikimedia Commons

“Государ” вважається центральною філософською роботою Макіавеллі. У цій книзі він викладав свої погляди на те, які політичні рішення має ухвалювати державний діяч для зміцнення влади. Макіавеллі був прихильником силових методів покращення держави. Нікколо ставив збереження державності вище за окремо взяте людське життя: “Государ, якщо він бажає втримати в покорі підданих, не повинен зважати на звинувачення у жорстокості… Треба перемагати силою чи хитрістю, навіювати народові любов та страх, усувати людей, що мають чи можуть зашкодити…”. Саме ці афоризми зробили Макіавеллі улюбленим автором диктаторів. Приміром, “Государ” був настільною книгою Володимира Леніна та Йосипа Сталіна.

До речі, про афоризми Макіавеллі. Знаменита фраза “Мета виправдовує засоби”, ймовірно, приписується Нікколо помилково. Цей вислів міг належати Томасу Гоббсу або Ігнатію де Лойолі.

У 1520 році Макіавеллі нарешті повернувся до Флоренції. Там він отримав посаду історіографа, працював над створенням книги “Історія Флоренції”. Про високі політичні звання Нікколо міг тільки мріяти, бо ніхто не довіряв колишньому міністру закордонних справ.

Через невдачі, пов’язані з політичною діяльністю, страждало здоров’я Макіавеллі. Програші на виборах, відсутність призначень на великі посади, ігнорування ідей Макіавеллі щодо об’єднання Італії в єдину державу — все це вдарило по філософу.

Макіавеллі помер 1527 року у віці 58 років. Трактат “Государ” пережив свого автора, ставши орієнтиром для багатьох політиків наступних століть.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *