Експерименти зі створення гібрида людини і тварини у світовій практиці

Ви думаєте, що таке можливо лише в науково-фантастичному кіно або у фільмі жахів? Зовсім ні: вчені по всьому світу проводять експерименти зі схрещування людини й тварини.

Перше схрещування подібного типу було успішно проведене в лабораторії Шанхаю 2003 року. Команда вчених використовувала генетичний матеріал людини й кролика. Зародки розвинулися до етапу формування стовбурових клітин, чого і домагалися вчені: такий матеріал був потрібен для того, щоб у перспективі вирощувати людські органи. Це не перший випадок, коли вчені наважувалися на подібні експерименти. Дослідники зі США намагалися провести схожий досвід набагато раніше, але їхній експеримент не увінчався успіхом.

Деякі дослідники стверджують, що в далекому 1967 році китайські вчені вже проводили досліди зі створення лякаючого гібрида. Метою експериментів було запліднення самки шимпанзе людською спермою. Однак у плани вчених втрутилася культурна революція, що розгорілася в Китаї, і проєкт було призупинено. І це на краще: потенційне життя такої істоти приречене на довічне ув’язнення в стінах експериментальних лабораторій.

Клініка Мейо в Міннесоті використовувала генетичний матеріал людини й успішно створила першу гібридну свиню. Мета експерименту — вивчити, як взаємодіятимуть клітини людини й свині. У результаті вчені вивели нову тварину, яка, втім, нічим зовні не відрізнялася від своїх побратимів. Але група крові була унікальною: у природі нічого подібного ще не було.

У 2009 році російські та білоруські генетики спільно модифікували кіз для виробництва грудного молока людини. У перспективі трансгенні кози допоможуть створювати лікарські засоби й харчові продукти з нового молока, за складом близького до людського. Незабаром після цього команда китайських учених використовувала ціле стадо великої рогатої худоби для схожих експериментів. Мета полягала в тому, щоб отримати можливість конвеєрного виробництва грудного людського молока. Чи з’явиться дивина в супермаркетах — дізнаємося в найближчому майбутньому.

Одна з найбільших ідей у світі біотехнологій сьогодні — це можливість вирощування тварин із людськими органами, які могли б бути донорами для хворих по всьому світу. Однак у багатьох країнах настільки не гуманне ставлення до живих істот засуджується. Професор Хіроміцу Накаучі залишив Японію і переїхав до США, щоб працювати над подібним проєктом. Поки вченим вдалося виростити мишачі органи в тілі щура. Проте, це прогрес, і Накаучі наполягає, що з кожним днем команда вчених дедалі ближче підходить до заповітної мети.

У 2010 році в Інституті біологічних досліджень Salk створили мишу з печінкою, практично ідентичною людській. За допомогою цього експерименту вчені вивчали малярію та гепатити B, С, на які можуть хворіти лише людина та шимпанзе. Експерименти на споріднених людині тваринах викликають бурхливу реакцію громадськості, а миші з людськими органами дають змогу вченим уникнути цієї проблеми. Вчені вважають, що їхні дослідження приведуть до нових проривів у медицині.

У 2007 році в Єльському університеті провели терапію за допомогою трансплантації стовбурових клітин людини. У результаті мавпи, які страждали на хворобу Паркінсона, змогли ходити, їсти й рухатися краще, ніж це було раніше.

Однак з етичної точки зору експеримент викликає безліч непростих питань. Людські клітини “мігрували” в мозок мавп, фактично змінивши особливості функціонування головного мозку. Такі досліди неминуче змушують учених замислитися: де пролягає та межа, після якої втручання в чужий організм призводить до зміни самої його сутності?

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *