Не кажіть цих слів: що робити, якщо дзвонять шахраї

Дзвінки від шахраїв сьогодні не рідкість, і багато хто з нас вже стикалися з ними. Після такої розмови ви можете несподівано отримати неприємний сюрприз у вигляді виданого вам кредиту. Як таке могло статися, і як шахраям вдається проводити аферу, можна дізнатися з цієї статті.

На жаль, удосконалюються не тільки технології, а й шахраї, які активно використовують їх для своєї злочинної діяльності. Короткий запис вашого голосу може бути використана для отримання позитивної відповіді при оформленні кредиту. Саме тому розмову не варто починати зі слова «Так», краще і безпечніше вимовляти стандартне «Привіт».

Виникає питання — як шахраям вдається отримати кредит, адже зазвичай для цього потрібна особиста присутність клієнта банку і надання пакета документів? Хороша новина полягає в тому, що таке трапляється досить рідко і в переважній більшості випадків шахраям не вдається скласти кредитний договір. Для оформлення кредиту потрібна ваша письмова згода, а в разі віддаленої реєстрації необхідно використовувати підтверджувальні смс на особистий номер телефону.

Однак невеликі кредитні організації, які не володіють технічними можливостями банку, все ж можуть піти на цей ризикований крок і скласти договір без вашої присутності. Крім того, запис голосу може використовуватися для погроз, шантажу та інших злочинних дій. Тому розмова з шахраями повинен бути максимально коротким, а вимовлені вами фрази — малоінформативними.

Дзвінок шахрая: як правильно діяти

Якщо дзвінок вже відбувся і ви зрозуміли, що це від шахраїв, не варто пускати справу на самоплив. Передзвоніть в банк за його офіційним номером і перевірте, чи не зв’язувалися з вами його співробітники останнім часом. Ніколи не передзвонюйте номер, з якого вам дзвонили — є великий ризик знову потрапити на шахраїв, бо вони вміють підробляти номери. Зателефонуйте на гарячу лінію банку, наприклад, для ПриватБанку це номер 3700. Також можна не переходити за сумнівними посиланнями й відправляти смс на незнайомі номери телефонів.

Мені видали мікропозику, що робити

Якщо ви все-таки потрапили в пастку і кредит на ваше ім’я вже оформлений, перше, що потрібно зробити — зателефонувати в установу, в якому він був оформлений, і повідомити йому, що ви не давали на це дозвіл, не оформляли його самостійно. Після цього обов’язково зверніться в поліцію, напишіть заяву про те, що стали жертвою шахраїв.

При цьому кредитор (банк) зобов’язаний провести внутрішню перевірку видачі кредиту без вашої згоди й присутності. Якщо питання не вирішене, слід звернутися до суду з позовною заявою про розірвання договору.

Убезпечити себе від подібних ситуацій абсолютно неможливо, але звести ризик до мінімуму цілком можливо. Не беріть трубку, якщо дзвонять з незнайомих номерів. Якщо дзвінок відбувся, дайте відповідь коротко і відразу покладіть трубку. Можна скористатися однією з програм, щоб перевірити незнайомий номер на предмет шахрайських дій. Ще одним ефективним способом є установка антиспам-програми — вона допомагає уникнути дзвінків з небажаних номерів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *