Ріші Сунак: жодних переговорів, поки Росія не піде із захоплених територій

Будь-який односторонній заклик Росії до припинення вогню був би “безглуздим у нинішніх умовах”, заявив у понеділок прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак, виступаючи в Ризі на зустрічі лідерів країн, що входять до Об’єднаного експедиційного корпусу (JEF).

За його словами, такий заклик Росії є хибним.

“Росія використовує його для перегрупування, посилення своїх військ, і поки вони не підуть із захоплених територій, не може і не повинно бути жодних реальних переговорів”, – продовжив Сунак.

“Наша колективна рішучість зрозуміла, ми підтримували і продовжуватимемо підтримувати Україну. І це насамперед тому, що їхня безпека – це наша безпека”, – наголосив британський прем’єр.

Ріші Сунак пообіцяв у 2023 році зберегти чи перевищити обсяги військової допомоги Україні.

Британський прем’єр, зокрема, заявив:

“Усі ми за цим столом — одні з найближчих друзів та союзників України. Досі ми грали провідну роль у їхній підтримці, і я знаю, що ми продовжимо це робити. І я думаю, що ми маємо розглянути три пріоритети, коли думаємо про наступний рік.

Я думаю, що перше — це забезпечити, щоб ми постачали більше військової допомоги та щоб ця військова допомога розвивалася відповідно до ситуації, з якою ми стикаємося.

Це означає більше систем ППО, це означає більше артилерії і це означає більше бронетехніки.

Зі свого боку, у Сполученому Королівстві ми зобов’язалися наступного року зберегти чи перевищити обсяг допомоги у 2,3 млрд фунтів стерлінгів (близько 2,8 млрд доларів), наданої цього року, і я дуже сподіваюся та закликаю інших за цим столом зробити все можливе, щоб продовжити потужну підтримку.

На зустрічі JEF у Ризі взяли участь лідери Данії, Фінляндії, Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Нідерландів, Швеції, Норвегії та Великобританії також виступив Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до лідерів країн, які входять до Об’єднаного експедиційного корпусу (JEF), попросив у них різні види озброєнь, необхідні Києву для відображення російської агресії.

Зокрема, український президент попросив британського прем’єра Ріші Сунака збільшити постачання систем ППО.

Зеленський також попросив у президента Литви системи NASAMS і “Стінгери”, у міністра оборони Данії – гаубиці Caesar, у прем’єр-міністра Швеції – артилерійську систему Archer, а у міністра оборони Голландії – танки.

Очолюваний Великобританією Об’єднаний експедиційний корпус є військовим з’єднанням підвищеної боєготовності, здатне до швидкої передислокації та участі у спільних операціях широкого спектру – від надання гуманітарної підтримки та стримування до бойових дій у будь-якій точці світу.

До нього входять 10 країн – 8 членів НАТО, а також Швеція та Фінляндія, які перебувають у стадії вступу до Північноатлантичного альянсу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *