«У Росії досі вважають, що якщо ти «культурний», то ти кращий за інших!»

Пітер Брук (нар. 1925) — англійський режисер театру і кіно, багаторазовий лауреат премій «Тоні» і «Еммі», нагороджений орденами Британської імперії (1965) і Почесного легіону (Франція, 2013). Його вважають одним з найбільш видатних режисерів у світі.

З інтерв’ю 2012 року з Пітером Бруком:

Ви говорили про те, як змінюються люди театру. А як щодо сучасної публіки?

Я позбувся старомодного упередження про те, що мистецтво може якось змінювати людей і впливати на розвиток людства. У Росії, здається, досі вважають, що якщо ти «культурний», то ти кращий за інших! Згадайте концтабори. Їх будували молоді нацисти – офіцери, які успадкували велику культурну традицію.

Високоосвічені люди, які були гірше будь-яких варварів саме тому, що знаходили в історії культури виправдання своїх звірств. Вони пішли спалювати людей в печах, послухавши якийсь квартет Бетховена. Що з цим робити? Це дурне кліше — «культура покращує людей». Слава Богу, мені вдалося досить рано відкинути цю ілюзію. Ні, людина не змінюється. Суспільство також.

– І тоді навіщо нам мистецтво? Вибачте за ідіотське питання.

Я вірю, що у кожного з нас є свій світ, за який ми несемо повну відповідальність. Це те, що нам потрібно зробити. Не варто недооцінювати свою відповідальність! Я отримую до рук цілих п’ятсот осіб на дві години. На той період вони залежать від мене.

Тепер я повинен зробити все, щоб, коли ці дві години закінчаться, вони вийшли із залу трохи інакшими – і змогли побачити життя, якого раніше не помічали. Якщо їхній гнів і розчарування стають трохи слабшими, це перемога! Театр не здатний нікого нічому навчити. Але це може на мить зробити життя глядача кращим. Перемістіть його хоча б на міліметр. Варто вкласти в це своє життя.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *