Євросоюз посилив криптосанкції

Що завжди вважалося перевагою криптовалют перед фіатом (традиційними засобами платежів, грошима), так це відсутність централізованого контролю над ринком.

Панувала теза, що ніхто не може підкоритися собі «крипту», оскільки вона децентралізована, транскордонна і реально зупинити її використання на своїй території не здатна жодна країна у світі. Так і було — довгий час криптовалюта існувала поза світовою фінансовою системою, паралельно їй.

Проте, зі зростанням популярності віртуальної валюти, почалося зрощування крипто-ринку із традиційним ринком. За іронією долі сама по собі «крипта» так і залишилася децентралізованою та незалежною, але, наприклад, компанії, її видобувні (майнери) чим більше, тим частіше стали переходити на легальне становище. Для них простіше отримати конкретну юридичну прописку, потрапити під дії законів та оподаткування тієї чи іншої держави, ніж жити та працювати в опалі.

Та сама доля спіткала й легальні криптобіржі. Обмінники, що розрослися до масштабів міжнародних корпорацій, поділили між собою ринок і, попри публічну відданість ідеології «криптовалютної свободи», тепер вони підкоряються санкціям так само, якби вони займалися торгівлею калькуляторами.

Найближчі приклад — найбільша за обсягами торгів криптобіржа Binance, яка відповідно до санкцій з квітня 2022 року обмежила доступ до своїх сервісів для російських користувачів. Щоправда, обмеження досі стосувалися лише тих облікових записів, на яких зберігалися активи загальною вартістю понад €10 тис. євро. Такі клієнти Binance зараз можуть використовувати лише функцію виведення коштів.

Сьогодні Євросоюз посилив криптосанкції. Наразі європейським компаніям взагалі заборонено обслуговувати росіян — вони не можуть заводити гаманці, зберігати криптовалюту, працювати з рахунками. Поки що йдеться лише про обмеження в Єврозоні, але те, що громадян РФ згодом відлучать від усієї залежної частини «незалежного» ринку, не викликає жодних сумнівів. У зв’язку з цим усі плани вітчизняного бізнесу використовувати криптовалюту для обходу санкцій або йдуть прахом, або мають бути настільки заплутаними та хитрими, що навіть уявити складно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *