Тепер мета західної допомоги Україні – вигнати російські війська з усієї території країни, включаючи Крим

Російський наступ на Донбасі, зважаючи на все, захлинувся, і битва за регіон закінчиться через два-чотири тижні, стверджує британський військовий експерт.

“По суті, у росіян закінчаться війська, і українці вже готуються контратакувати”, – каже науковець лондонського Королівського коледжу з вивчення війни Майк Мартін.

На його думку, росіяни вже прогаяли свій єдиний шанс захопити регіон.

“Вони вивели всі ці пошарпані частини з Києва, а потім спробували переформувати їх для бойових дій на сході”, – пояснює він.

Але ці частини сильно постраждали у боях за українську столицю, а Росії не вдалося їх зміцнити та здійснити якийсь рішучий маневр.

Мартін каже, що заява Великобританії про те, що тепер мета західної допомоги Україні – видавити російські війська з усієї території країни, включаючи Крим, знаменує серйозне стратегічне зрушення.

При цьому експерт вважає, що міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс була неправа, сказавши, що на це може знадобитися 10 років. За його оцінкою, російські сили розваляться раніше, і, можливо, ми побачимо переворот у Росії.

Виділення Вашингтоном Україні 33 млрд доларів – це дуже чіткий сигнал про наміри, вважає Мартін.

На думку експерта, це також означає, що НАТО та США прийшли до висновку, що Володимир Путін блефує, загрожуючи застосуванням ядерної зброї у разі, якщо НАТО підніме ставки у цьому протистоянні.

Майбутнє без Росії. Як на базі “Рамштайн” оформилася антипутінська коаліція

На південному заході Німеччини, неподалік Штутгарта, розташована американська авіабаза “Рамштайн”. Там 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін зібрав колег із майже 40 країн світу. Було представлено всі 30 членів НАТО, а також Австралія, Кенія, Корея, Нова Зеландія, Туніс, Фінляндія, Швеція, Японія і, зрозуміло, Україна (та ще НАТО як організація та Євросоюз як об’єднання держав).

Ця нарада не має прецедентів. Його учасники зібралися не для дискусій про те, чи потрібно допомагати Україні, а для рішень щодо логістики постачання: що, скільки та коли. Тобто якими озброєннями допомагати, у якій кількості та у які терміни.

Але справа не лише у цьому. На нараді досягнуто не одноразових домовленостей, а довгострокових. На пресконференції після заходу Остін наголосив, що це була “нарада про довгострокову підтримку обороноздатності України, у тому числі про те, що для цього потрібно від наших оборонно-промислових баз. Це означає задоволення величезного попиту, з яким ми стикаємося у боєприпасах та збройових платформах”. Тобто оборонно-промисловий комплекс майже 40 країн світу працюватиме над тим, як задовольнити потреби нашої армії.

Як заявив Остін, учасники засідання назвали себе Консультативною групою з оборони України. Ця група збиратиметься щомісяця. Як бачимо, всі розуміють, що війна, найімовірніше, буде довгою.

Фактично можна говорити про створення антипутінської коаліції. Її завдання — не лише допомогти Україні перемогти у війні, а й, більше, завдати путінській Росії максимальних збитків.

Створення Консультативної групи з оборони України — це ще й серйозний удар у Росію у глобальній інформаційній війні. Як відомо, Кремль намагається просувати наратив про те, що, мовляв, Росія в Україні воює не з українцями, а зі США та НАТО. Але географія Консультативної групи набагато ширша за НАТО, вона глобальна — у ній представлені і Америка, і Європа, і Азія, і Африка, і Австралія з Океанією. В результаті США можуть взяти на себе роль лідера вільного світу, а у Путіна виходить роль головного світового лиходія, військового злочинця номер один. Коротше, дуже легко провести паралель з антигітлерівською коаліцією часів Другої світової війни.

Цю аналогію посилює закон про ленд-ліз для України (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022), аналогічний закону про ленд-ліз для країн антигітлерівської коаліції, який діяв у 1941-1945 роках.

25 квітня, виступаючи на слуханнях у парламенті, міністр оборони Бен Уоллес спрогнозував, що війна закінчиться тоді, коли російські війська будуть вигнані з усієї території України, включаючи Донбас та Крим.

“Путін має зазнати невдачі в Україні, і я думаю, що він на шляху до цього, — сказав він. — Україна може обирати, де вона хоче встановити мир. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати її. Зі свого боку, я хочу відкинути. Путіна не тільки до долютневих рамок. Він незаконно вдерся до Криму, він незаконно вдерся до Донецька, і він має дотриматися міжнародного права і врешті-решт залишити Україну”.

На тих же слуханнях парламентар Бен Бредшоу попросив Уоллеса прокоментувати пропозицію колишнього верховного головнокомандувача об’єднаних сил НАТО в Європі генерала Філіпа Бридлава про введення військ країн НАТО в західні та північні області України для створення передової бази постачання українських військ зброєю. Бредшоу додав, що це може призвести до вивільнення українських сил для боротьби з російськими окупантами на півдні та сході. “Це безперечно правильна пропозиція”, – відповів Уоллес і підкреслив, що “Україна сама повинна вирішити, кого вона хоче запросити на свою територію і для яких цілей”.

А його заступник Джеймс Гіппі в інтерв’ю Times Radio заявив, що Україна має повне право завдавати ударів по цілям у Росії за допомогою зброї, поставленої Великобританією. “Це цілком законно для України — націлюватися на об’єкти в Росії, щоб порушити логістику”, бо інакше, якби логістика російських військ не була порушена, вона “безпосередньо сприяла б смертям і кривавій бійні на українській землі”.

Зрозуміло, всі ці перспективи викликають лють у Кремлі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *