Надсекретна космічна радіолокаційна станція “Шипка” часів “холодної війни”(відео)

Про свого часу надсекретний військовий стратегічний радар, що спостерігав за космічним простором Європи, аби виявляти запуски ядерних балістичних ракет у соцмережі розповів місцевий гід Максим Адаменко. Як зазначається, зараз РЛС є складовою космічної галузі України. В наші дні сюди вже водять екскурсії.

“+1 унікальна родзинка Закарпаття – чинна космічна радіолокаційна станція часів “холодної війни” – РЛС Шипка! Тепер складова космічної галузі України!”, – йдеться у дописі.

Недалеко від Мукачева в лісі на 103 гектарах розмістилася колишня військова частина з позивним “Шипка”. У 2020 році її частково відкрили для невеликих груп туристів.

Мова про 1056-й окремий радіотехнічний вузол раннього попередження – секретну базу з радіолокаційною станцією 5Н86 “Дніпро”.

РЛС заступила на бойове чергування в 1979 році. Цілодобово і безперервно протягом 30 років вона контролювала космічний простір над усією Західною Європою, Середземним морем і Північною Африкою. Головним її завданням було виявляти балістичні ядерні ракети – визначати точку старту, траєкторію і точку падіння .

У такому режимі РЛС під Мукачевом працювала до 2009 року. Об’єкт обслуговували близько 1 000 осіб. В наші дні – в десять разів менше.
Сьогодні тут знаходиться Західний центр радіотехнічного спостереження. Він входить до мережі Національного центру управління та випробувань космічних засобів.

Утримання РЛС, за інформацією з відкритих джерел, обходиться, мінімум, в 10 мільйонів гривень щорічно. Її серце – комп’ютери 60-70-х років минулого століття. Вони займають сотні квадратних метрів, для їх роботи потрібні великі обсяги електроенергії. І резервуари з водою, які рятують техніку від перегріву. Безперервне чергування РЛС забирає більше тисячі кубів води на місяць.

Більше – у наступному відео:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *