Сіону Сільваю – 145

ДНЕСЬ виповнюється 145 років від дня народження відомого священника, художника, різьбяра, драматурга та композитора Сіона СІЛЬВАЯ (29.01.1876-15.08.1932).
Народився в с. СУСКОВО (комітат Берег, Угорське королівство в межах Австро-Угорської монархії). Зараз село входить до Полянської сільської об’єднаної територіальної громади Мукачівського району Закарпатської області України.
Сіон СІЛЬВАЙ – син відомого священника, письменника та етнографа Івана Сільвая (1838-1904). Навчався в Ужгородській гімназії та богословській семінарії. Греко-католицьким священником став у 1900 році. Душпастирське служіння проводив у селах Обава на Мукачівщині, Ворочово та Тур’ї Ремети на Перечинщині.
Сіон СІЛЬВАЙ організував церковні хори, які мали професійний успіх. Зокрема, в селі Ворочово разом з учителем Миколою Павлишинцем створив чотириголосий хор селян, який у 1923 році виступав на сценах Ужгородського, Кошицького та Пряшівського театрів.
Малярські картини з колекції Сіона СІЛЬВАЯ написані на полотні олійними фарбами. Домінують пейзажі, портрети та побутові сцени на яких добре передаються почуття і настрій героїв: дід і баба читають листа; старий чоловік, що читає книгу; єврей-купець, який несе два кошики з яйцями; равин із білою бородою, що читає Талмуд; старий дід, який курить люльку, тримаючи її в лівій руці, а склянку з вином у правій; дівчина з індиками; налякана дитина та ін.
Сіон СІЛЬВАЙ опублікував збірку пісень “Пѣсни” (1926), один із творів якої “Молитва русина” залишається популярним гімном русинів Підкарпаття. Він відомий п’єсами, що були поставлені театральним гуртком Общества им. А. Духновича та Земським підкарпаторуським народним театром. Це – вистави “Маруся” (1930), “Недобре кота в мѣхѣ куповати” (1931), “Овчарь” (1933), “Іосифѣ Прекрасный” (1934).
П’єса “Овчарь” за сюжетом Сіона СІЛЬВАЯ була поставлена вже в 1940 році Володимиром Грабарем і Михайлом Луґошом. Завдяки Валерію Падяку в 2017 році у серії “Русинське факсиміле” ця “драма из селського житя подля сужета Сіона Сілвая на 4 дії” (112 стор.) побачила світ у репринтному форматі. Цю книжку, як і твори “Шпекуланты” Андрія Бродія, “Свадьбов ся начинат и свадьбов ся скончит” Йосифа Кизака та “Добродітель превышає богатство” Александра Духновича за помірну ціну можна наразі придбати у книжковому магазині “Кобзар” в Ужгород

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *