The New York Times: Чи буде допомога Байдена для України достатньо швидкою і достатньо тривалою?

Президент підписав 10-річний пакт про безпеку з Україною і пообіцяв, за допомогою ЄС, кредит у розмірі 50 мільярдів доларів. Але чи надійдуть гроші вчасно, щоб переломити ситуацію, і чи переживе угода вибори в листопаді?

Протягом 27 місяців війни президент Байден послідовно чинив опір тиску з вимогою прийняти Україну до НАТО, бувши переконаним, що це може швидко призвести до того, що американські війська будуть відправлені на прямі бойові дії з росіянами.

Тому в четвер він зробив альтернативні кроки, покликані продемонструвати президенту Росії Володимиру Путіну, що Сполучені Штати та їхні союзники не мають наміру пакувати речі і йти геть.

Він підписав 10-річний пакт про безпеку з президентом України Володимиром Зеленським, який пан Байден представив як такий, що гарантує постачання зброї, розвідувальну підтримку, поради й технології, необхідні для перемоги у війні та стримування нової.

Він також заявив, що Сполучені Штати візьмуть на себе ініціативу щодо надання Україні кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів на відбудову зруйнованих портів і електростанцій, а також на закупівлю зброї. Гроші мають бути повернуті з відсотків, отриманих від 300 мільярдів доларів активів, які пан Путін з незрозумілих причин залишив у західних фінансових установах перед своїм вторгненням у лютому 2022 року.

“Наша мета — зміцнити надійну обороноздатність і здатність України до стримування на довгострокову перспективу”, – сказав пан Байден через кілька хвилин після того, як він і пан Зеленський підписали угоду на південно-західному узбережжі Італії, де Група 7 промислово розвинених країн відкрила свою щорічну конференцію лідерів.

Three people survey ruined buildings along a dirt road.Місто Лиман на Донбасі на сході України часто обстрілюється російськими військами з початку весни. Кредит… Тайлер Хікс/ The New York Times

“Ми не відступаємо”, – додав він, попередивши пана Путіна, що “він не може нас чекати”.

Пан Зеленський тепло подякував пану Байдену, хоча пакт про безпеку і кредит були далеко не тим, чого він хотів у цей серйозний момент війни. Пан Зеленський не приховував, що важко зосередитися на довгострокових перспективах України, коли він відчайдушно турбується про те, як вижити в короткостроковій перспективі перед обличчям невпинного, хоч і поступового, російського наступу.

Але ще більше занепокоєння для українського лідера, який дедалі частіше опиняється у скрутному становищі, та й для всієї Європи, викликає те, що самі домовленості можуть не пережити результатів американських виборів і нещодавніх виборів у Європі.

Пакт безпеки, заснований на аналогічних десятирічних зобов’язаннях перед Ізраїлем, не передбачає фінансування — лише зобов’язання США співпрацювати з Конгресом, щоб забезпечити десятки мільярдів доларів, які можуть знадобитися. Це, скоріш за все, означає ще одну болісну битву на Капітолійському пагорбі, де переважна більшість республіканців у Конгресі місяцями виступала проти будь-яких зобов’язань щодо виділення коштів і закупівлі озброєнь, перш ніж фінансування було схвалено у квітні.
Але найбільше пана Зеленського турбує те, що пан Байден, з яким його стосунки часто були суперечливими, може бути присутнім на своєму останньому саміті “Великої сімки”. А в угоді про безпеку, яку вони підписали дрібним шрифтом, лежить цей параграф: “Будь-яка зі сторін може припинити дію цієї Угоди, направивши письмове повідомлення дипломатичними каналами”, яке “набуде чинності через 6 місяців після цього”.

Саме такою лазівкою скористався колишній президент Дональд Трамп у ядерній угоді з Іраном, від якої він відмовився у 2018 році. Пан Трамп не приховував свого презирства до України та бажання позбавити Сполучені Штати від величезних фінансових зобов’язань перед нею. Натомість він наполягав на тому, що може закінчити війну за 24 години — ймовірно, сказавши Путіну, що він може залишити собі територію, яку він вже захопив.

A rocket, trailed by a plume of fire, is launched into the sky.Українські війська стріляють ракетами з високоточної реактивної системи залпового вогню в бік російських позицій на сході України в березні 2023 року. Ракетна система, розроблена Сполученими Штатами, була придбана для використання британською армією і відправлена в Україну.Кредит…Даніель Берегуляк/ The New York Times

“Це угода, яка дійсно фіксує момент, — сказав Сет Г. Джонс, директор проекту “Транснаціональні загрози” Центру стратегічних і міжнародних досліджень, відомого дослідницького інституту у Вашингтоні, який щойно повернувся з візиту до України. “З одного боку, це корисний крок для встановлення довгострокових відносин з Україною. З іншого боку, він дуже далекий від того, чого насправді прагнуть українці: реального членства в НАТО”, – сказав він, на відміну від папірця, який обидва чоловіки підписали з таким чуттям, що його важко буде відкликати.

Кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, якщо він буде наданий цього року, майбутньому президенту буде ще важче скасувати. І гроші надходять якраз вчасно: Бюджетна ситуація в Україні настільки важка, що вона була змушена продати деякі державні активи.

Міністр фінансів Джанет Л. Єллен, архітектор кредитного плану, який залишає основну суму боргу Росії недоторканою, але використовує зароблені нею відсотки, заявила на заході в Нью-Йорку в четвер, що це продемонструвало пану Путіну, що союзники України “повністю об’єднані”.

“Ми маємо намір надати Україні ресурси, необхідні для ведення ефективної війни проти Росії та для підтримки їхніх прямих бюджетних потреб, і ми збираємося надати дуже значну частину ресурсів”, – сказала вона.

“Це перший транш, і якщо буде потрібно, за ним буде більше, — сказала пані Єллен. “У певному сенсі, ми змушуємо Росію заплатити за шкоду, яку вона заподіяла”.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила в четвер, що всі члени “Групи 7” візьмуть участь у кредиті, а Європейський Союз може надати до половини суми, повідомив високопоставлений європейський чиновник. Різницю покриє Вашингтон.

Але надання кредиту — це перегони з часом і руйнівним потенціалом Росії.

Перші два роки війни вважалося, що час грає на боці України — що пан Путін буде змушений відступити, якщо війна затягнеться надовго. Зараз уже ніхто не впевнений, що це так.

До недавніх днів здавалося, що росіяни місяцями мали перевагу в темпі — хоча зараз він сповільнився після того, як пан Байден, змінивши свою позицію, дозволив Україні обстрілювати російський бік кордону під Харковом з американської зброї, наданої США. Пан Байден і його помічники назвали це кроком “здорового глузду”, який позбавив Путіна можливості нападати на Україну без страху перед відплатою.

Розворот також був викликаний побоюванням, що в українського лідера закінчуються можливості. Йому явно не вистачає військ і засобів протиповітряної оборони. Можливо, йому бракує часу.

A lone person in a crosswalk on a city street, dark except for a working traffic light.Вулиці Харкова занурилися в темряву в четвер після серії російських ударів по українській енергосистемі. Автор: Лінсі Аддаріо для The New York Times

Нинішнє нестабільне становище України помітно відрізняється від того, яким воно було за кілька місяців до початку війни у 2022 році, коли здавалося, що російська армія розвалюється. У 2023 році була надія, що український “контрнаступ” витіснить московські війська з країни. Він провалився.

У четвер, попри всі розмови про те, що війна триватиме “стільки, скільки буде потрібно”, було мало дискусій, принаймні в межах чутності репортерів, про те, як може виглядати реалістичний ендшпіль. У новій угоді про безпеку йдеться про “справедливий і тривалий мир”, але не визначено, що це означає — або що станеться, якщо справедливий мир буде суперечити тривалому.

Пан Путін також, схоже, має надзвичайно високу толерантність до болю — або принаймні до страждань своїх військ.

Понад 1000 російських солдатів були вбиті або поранені в середньому щодня в травні, заявили в четвер високопоставлені військові чиновники НАТО і західних країн. Українські війська дедалі більше посилюють наступальні операції, оскільки все більше західної військової допомоги нарешті надходить на поле бою, після місяців затримки.

Один західний військовий чиновник заявив, що наступ Росії на північно-східне місто Харків “досягнув кульмінації” і не очікується продовження наступу в найближчому майбутньому, і що українські удари по артилерійських базах на території Росії починають послаблювати її атаки.

Але високопоставлений чиновник НАТО, який надав оцінку на брифінгу, сказав, що Росія, як очікується, “здійснить досить значний наступ” найближчими тижнями, ймовірно, дасть криваву відсіч будь-яким відновленим військовим можливостям України. І Росія, за словами чиновника, не бажає нічого кращого, ніж зіпсувати святкування 75-ї річниці НАТО у Вашингтоні наступного місяця.

“Ніхто з нас не повинен мати ілюзій, що це буде легке літо”, – сказав чиновник.

Лише переживши його, а також майбутні вибори, Байден і Зеленський зможуть спільно подумати про те, яким може бути довгострокове майбутнє України. В іншому випадку, всі ставки зроблені, в тому числі на те, як довго триватиме партнерство, про яке вони домовилися в четвер.

The New York Times

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *