ПРО СЯЮЧУ БРЕХНЮ

…як її уявляв собі російський актор Сергій Юрський (1935-2019), судячи з книги спогадів “Гра в життя” (2002):

Ми жили в тоталітарній державі. Були роки лютого тиску — кліщі влади, бували й плоскогубці — тисне, але не ріже. Бували й відлиги з проясненням і синім небом над головою. Але ми жили в тоталітарній державі — завжди! Зараз нерідко ностальгійно зітхають і дивуються: куди поділося колишнє єднання з друзями, з сусідами, з колегами. Тепер, мовляв, усі нарізно, кожен за себе, а тоді….

Так, тоді було інакше. Комунальна квартира, майже тюремна купчастість життя одних озлобляла, інших згуртовувала. З перших виросли вищирені вовки, з других – зітхальники за минулим. Дружба була справжня, і взаємодопомога була. Але все це від бідності, від біди, від тісноти — діватися нікуди, — починаємо дружити. […]

Дружба в тоталітарному суспільстві — це сповідь, це перевірка курсу, це порятунок від божевілля, занурення вглиб. Фасад життя відлакований, усі тіні стерті, темні плями витравлені. А тому навколо тебе сяюча брехня. Протестувати, спростовувати — не прийнято, небезпечно і безперспективно. Ти роздвоєний. Накипають невисловлені протести, нестандартні оцінки, які не можна вимовляти вголос. У тебе є страхи та печалі. Ти скоро лопнеш від їхнього тиску. Вони розпирають зсередини. І ось цей довгоочікуваний день дружби — ти наближаєшся до самого себе. Ти говориш без жодних озирань.

Ти чуєш несподівані заперечення. Нарешті ти чуєш нові думки та слова. Адже щодня по радіо, в газетах, в офіційному спілкуванні й здебільшого навіть у театрі ти заздалегідь знаєш усі слова, які тобі скажуть. І заздалегідь знаєш усі слова, які ти маєш вимовити. А в цей день ти радісно помічаєш, що і сам-то, нарешті, говориш нове, що йде зсередини. Відкривається клапан, і ти опиняєшся зовсім не таким плоским, як здавалося. Це щасливе відчуття. Гарні дні!

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *