Леонід Невзлін – Свобода перемагає

Свобода – це не та якість, яка цінувалася протягом всієї історії людства. У різні часи в різних країнах існували цінності, які були більш важливими – традиційні, релігійні, суверенні, власницькі або престижні.

Але коли свобода стала найважливішою цінністю для суспільства, вона перемогла, здавалося б, непереможних ворогів.
Ніхто і припустити не міг, але союз ополченців невеликого грецького поліса, розірваного внутрішньою неприязню, розгромив найбільшу незліченну армію персів, яка володіла всім світом. Греки боролися за свою свободу.Ніхто навіть подумати не міг, але переможені й нездатні домовитися один з одним євреї вигнали величезну і загартовану в боях армію наймогутнішої держави Селевкідів. Євреї боролися за свого бога і свою свободу.

Ніхто і припустити не міг, але дикі й роз’єднані германські племена знищили в Тевтобурзькому лісі римську військову машину імператора Августа, яка не знала невдач. Німці боролися за свою землю і свою свободу.

Ніхто і припустити не міг, але ополчення бідних альпійських селян розгромило бронетанкову кінноту Габсбургів. Швейцарці боролися за свої гори й свою свободу.

Ніхто і припустити не міг, але пригноблені й переслідувані голландські протестанти виявилися сильнішими за непереможну іспанську армію католицького короля Філіпа. Голландці боролися за свою віру і свою свободу.

Ніхто і припустити не міг, але голодні, рвані й погано озброєні ополчення заокеанських колоній розгромили добре навчену й озброєну британську колоніальну армію. Американці боролися за свою незалежність і свою свободу.
Ніхто і припустити не міг, але невелика фінська армія змогла зупинити «непереможні й легендарні» дивізії Сталіна, який успішно розділив Європу з Гітлером. Фіни боролися за свою країну і свободу.

Ніхто й уявити не міг, але українська армія протистоїть незрівнянній російській. Українці борються за свою свободу.

Історія ніколи нікого нічому не вчила (Росію – також), але вона дає чітку надію на те, що свобода знову переможе імперську гордість, засновану виключно на кривавій військовій могутності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *