Чому треба нюхати всіх

Запах дуже особистий — його не заглушити жодними парфумами, хоча деякі люди надто стараються.

Одна жінка познайомилася з гарним чоловіком з іншої країни. У мережі познайомилася, на сайті, — так вийшло. Цей чоловік їй дуже сподобався, багато спільного в них було: освіта, коло інтересів, захоплення… Вони листувалися і спілкувалися по відеозв’язку. А потім вирішили зустрітися: Марина поїхала в гості до свого нареченого. Він уже зробив їй пропозицію. Вони зустрілися, все було просто чудово. Крім запаху. Ні-ні, від нареченого нічим поганим чи специфічним не пахло. Він не поливав себе одеколоном, був охайний, але коли він обійняв Марину, вона відчула, що запах чужий. Чужий — і все тут. І нічого вона не могла із собою зробити. Вона розуміла, що йдеться про заміжжя, про спільне життя в прекрасному будинку в красивому містечку біля моря… Але не змогла. І щиро поговорила з чоловіком про те, що немає почуттів. Навіть попросила вибачення. А потім поїхала. І ні хвилини не шкодувала про своє рішення – це була не “її” людина.

Це навіть не зовсім запах. Про це відчуття писали ще стародавні філософи. Це якісь еманації людини, “аромат” її душі, її особистості, які ми називаємо “запахом”, не знаючи іншого слова. Агріппа Неттесгеймський ще на початку 16 століття писав: “подібно до того, як амбра або мускус насичують усе своїм запахом, так і від злої людини переноситься на ближніх щось зле, а від доброї — щось добре”… І не обов’язково це “щось” добре або зле, воно може розпізнаватися як “наше” або “не наше”. Експерименти із запахами давно проводяться; справді, є запахи, які нас приваблюють, є ті, які відштовхують… Є “свої”, є чужі. Але, повторюся, йдеться не про звичайний запах, про щось інше, більш складне.

І під час першої зустрічі з людиною ми відчуваємо її особистий запах, — навіть якщо в нас ніс закладений. Тому що це особливий, “енергетичний запах”, який ми вловлюємо не стільки нюховими рецепторами, а душею, так би мовити. Цей своєрідний “особистий аромат” можуть відчувати не всі, звісно, а лише люди з високою чутливістю, сприйнятливі, особливо — діти. Але дітям важко пояснити, що саме вони відчувають. Утім, і дорослим іноді непросто розповісти, що від людини пахне “якось не так”…

“Скнара пахне щурами, ненависть — мертвечиною”, – так описував запахи від людей медик Стрінберг на початку 20 століття. Важко уявити, що він нюхав спеціально щурів і порівнював їхній запах з ароматом скупої людини. Доктор описував свої відчуття, образи, які виникали в нього в мозку, у підсвідомості. І під час першого особистого спілкування з людиною в нас теж виникають образи та асоціації. Згодом вони можуть змінюватися, таке теж буває. Змінюється “запах” чоловіка, який зрадив. Змінюється запах людини, яка стала заздрити нам і таємно шкодити. Змінюється запах того, кому загрожує швидка смерть, — нині вчені описали цей феномен. “Наш”, рідний, приємний нам запах зникає і змінюється відразливим. Так одна жінка розповіла, що від чоловіка стало пахнути формальдегідом. Схоже на формальдегід, такий сильний хімічний запах. Через деякий час вони розлучилися, хоча чоловік продовжував митися, користуватися тим самим одеколоном, залишатися здоровим… Але вплив його матері був надзвичайно сильним і деструктивним, потім окремо про це напишу.

…При зустрічі з людиною “принюхайтеся” до неї. Проявіть увагу саме до запаху. Навіть не до запаху у фізичному сенсі слова, а до тих образів, які виникають від цього “особистого аромату”. Можливо, від жінки пахне варенням, яке варили в дитинстві на дачі в щасливі сонячні дні. Можливо, пахне пантерою та екзотичними квітами, — хоча хто з нас нюхав, вибачте, пантеру? Можливо, від людини пахне розпеченим металом, люттю. А може, тлінням і розкладанням?

Це дуже особисті асоціації. Дуже особисті почуття. І запах теж дуже особистий — його не заглушити жодними парфумами, хоча деякі люди надто стараються. І це наводить на думку — що вони намагаються приховати? Навіщо так маскуються? Це марне маскування. Бо ми все одно моментально відчуваємо, “свій” це чи “чужий”. “Хороший” чи “поганий”… Але треба усвідомити “запах” і проявити увагу, щоб не проґавити важливу інформацію. Не упустити того, хто нам потрібен; дистанціюватися від того, хто небезпечний або чужий…

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *