Росія розмістила міни біля ядерних реакторів ЗАЕС, — МАГАТЕ

Міністр енергетики України попереджає, що “вони можуть вибухнути в будь-який момент”.

Російські війська, які окупували Запорізьку атомну електростанцію в Україні, встановили вибухові міни поблизу об’єкту, попередив голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) ООН.

Міни були розташовані в буферній зоні між внутрішніми й зовнішніми бар’єрами станції та  спрямовані в бік від об’єкта; їх помітили під час недільного обходу інспектори МАГАТЕ.

“Наявність таких вибухових речовин на майданчику суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ та керівництву з ядерної безпеки та створює додатковий психологічний тиск на персонал станції”, – заявив у понеділок генеральний директор агентства Рафаель Маріано Гроссі у заяві, опублікованій в понеділок.

Це вже другий місяць поспіль, коли атомний наглядовий орган ООН повідомляє про наявність вибухових речовин як зовні, так і всередині периметра атомної станції, які, за поясненнями російських силовиків, призначені для оборонних цілей.

Попередження Гроссі з’явилося в той час, коли влада в Києві також б’є на сполох через наміри Росії щодо Запорізької АЕС, найбільшої в Європі атомної електростанції.

“Вона може вибухнути будь-якої миті, ми просто не знаємо коли. Росіяни повністю відрізали нас від систем моніторингу безпеки”, – заявив український міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв’ю POLITICO на початку цього місяця. “Ми довіряємо нашій військовій розвідці та експертам МАГАТЕ на місцях.  Але ми не маємо контролю над станцією, і це викликає занепокоєння”.

Українська влада неодноразово попереджала світову спільноту про потенційну небезпеку мінування Росією ЗАЕС, заявляючи, що руйнування дамби в Новій Каховці минулого місяця підкреслює, що Москва готова ризикувати життям цивільного населення для досягнення своїх політичних і військових цілей в Україні.

“Ніхто не вірив нам, що Росія може зробити таку річ, як підірвати дамбу. І подивіться, що сталося. ЗАЕС завжди в центрі уваги, Росія досі не отримала жодного покарання. На її атомну енергетику не було накладено жодних санкцій”, – сказав Галущенко.

Шість реакторів станції зупинені з вересня, але доступ станції до української електромережі, необхідний для живлення систем охолодження, регулярно порушується, що знову сталося на вихідних. Лінія фронту знаходиться всього за декілька кілометрів від станції.

Оскільки українські війська повільно просуваються в Запорізькій області, київські чиновники побоюються, що росіяни можуть спробувати створити диверсію на ЗАЕС, щоб зупинити контрнаступ, додав міністр.

Міжнародне агентство з атомної енергії залишається хитким гарантом того, що ЗАЕС уникне долі греблі.

“Добре, що вони там є, виконують свою роботу. Але хотілося б, щоб вони, як технічні фахівці, пояснили, чому порушується більшість протоколів безпеки, — сказав Галущенко. “Експерти роблять свою роботу… Російська окупація — головна причина того, що ЗАЕС перебуває у постійній небезпеці”.

Станція перебуває під російською військовою окупацією, але все ще управляється українським персоналом.

Politico

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *