В Офісі президента анонсували відмову від готівки й нову амністію капіталу

Перехід економіки України до cashless (повністю безготівкових розрахунків) супроводжуватиметься податковою реформою, амністією капіталу та інфраструктурними змінами.

Про це заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма розповів на пресконференції, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Це буде ступеневий процес, що стосується десятка реформ в інших сферах. Сashless без комплексної податкової реформи, у тому числі в тій редакції, яку ми почали обговорювати, із суттєвим зниженням податкових ставок, неможливий”, – сказав Шурма.

За його словами, якщо перевести все в cashless за нинішнього податкового навантаження, то або суттєво впадуть доходи громадян, або економіка може виявитися неконкурентоспроможною.

Другою передумовою переходу в cashless, за словами Шурми, є повна і тотальна амністія капіталу.

“Якщо ми переходимо в cashless, то всім, хто накопичив капітали, потрібно дати можливість їх легалізувати”, – переконаний чиновник.

Він додав, що потрібно вирішити ще одну проблему, яка виникає при переході до cashless, – забезпечити умови для безготівкових розрахунків по всій території України, для чого готується проєкт з “Укрпоштою”, деталі якого Шурма поки не розкривав, вказавши, що про них суспільство дізнається вже найближчими тижнями.

“Ми з “Укрпоштою готуємо проєкт, основною метою якого буде стовідсоткове покриття всього населення України цифровими банківськими послугами та стовідсоткове покриття всіх можливих точок продажу сучасними терміналами, у тому числі тим, що працюють в офлайн режимі, що актуально за відсутності електроенергії”, – повідомив заступник голови ОП.

Пізніше він додав, що модель Postbank досить успішно працює у багатьох країнах, виконуючи економічну та соціальну функцію.

“Мережа “Укрпошти” перевищує в рази сукупну мережу відділень банків і здатна забезпечити 100% покриття населення банківськими продуктами, що є критично важливим для cashless”, – вважає Шурма.

Він також звернув увагу на необхідність навчання та підготовки людей до роботи з цифровими грошима, що є, на його думку, більш безпечним та захищеним способом платежу, ніж готівка.

Пояснюючи причини, що спонукають державу до введення cashless, чиновник насамперед наголошував увагу  на двох речах: низький рівень сплати податків у недержавному секторі та хабарництво.

“Об’єктивно – люди не сплачують податки. Із тих, що працюють у недержавному секторі, 60-70% не сплачують у повному обсязі податки. Це факт. Досить подивитися споживчі витрати в економіці та суму сплаченої зарплати, щоб вийти на ці цифри”, – пояснив Шурма.

Щодо корупції він зазначив, що, попри безліч спекуляцій на тему переведення неправомірної вигоди в безготівку або біткоїни, “99,9% хабарів здійснюється готівкою”.

“Перехід у cashless не дає 100% гарантії елімінації корупції, але, на відміну від готівки, це завжди залишає сліди. Подолати корупцію буде набагато простіше”, – вважає чиновник.

Прогнозуючи терміни переходу в cashless, він ще раз наголосив, що не йдеться про такий перехід в один момент, але це могло б зайняти набагато менше часу, ніж, наприклад, у Швеції, де така модель успішно працює.

“Сьогодні немає жодної держави, яка перейшла б у стовідсотковий cashless. Але є кілька успішних прикладів. Це Швеція. Цей шлях вони проходили досить довго – близько 10 років. Але світ та цифрові технології почали розвиватися набагато швидше. До того ж в Україні війна прискорила цей процес”, – вважає Шурма.

Відповідаючи на уточнювальне питання журналістів, Шурма зазначив, що “жодного рішення про введення податку на готівку немає”.

Як повідомлялося, раніше у Нацбанку України зазначали, що банківська система готова до повної відмови від готівкових розрахунків, але такої практики ще не було в жодній країні світу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *