ПРИРЕЧЕНІ НА ВІЙНУ

Невігластво – чудовий інгредієнт для приготування гарматного м’яса. Справді, чим тупіша й обмеженіша людина, тим простіше довести їй необхідність взяти в руки зброю та покарати ворогів батьківщини. Ідіотів на планеті надміру, що створює ідеальні умови для збирання земель і праведної відплати невірним. Але найприкріше в цьому те, що розумним і самодостатнім людям доводиться витрачати надто багато коштів на захист від агресивних дикунів.

Здавалося б, навіщо витрачати величезні кошти на армію та озброєння? Адже є маса речей, які вимагають фінансування і які принесуть набагато більше користі, ніж купа металобрухту та натовп вояків. Замість авіаносця замість сотень винищувачів і тисяч танків можна побудувати електростанції, вкласти кошти в науку і освіту, прокласти дороги тощо. Звільнити великі ресурси творення, підвищення рівня життя. На жаль, навіть зараз, у XXI столітті це просто неможливо.

У нашому світі досі дуже багато варварів, дикунів усіх мастей. І йдеться не лише про фанатиків з Близького Сходу чи православних монархістів-комуністів 1/6 частини суші. Ідіоти, що марять імперією, священною війною та поверненням споконвічно «наших» земель, є і в більш розвинених регіонах і суспільствах, тільки в менших кількостях. І справа не тільки в злісних та жадібних правителів, справа у виконавцях, натовпі простих громадян. Можна скільки завгодно кричати про те, якими кривавими і жахливими були Сталін або Гітлер, наскільки злочинними були накази про бомбардування Дрездена, але не можна забувати про виконавців волі можновладців. Без підтримки народу правителі безсилі. Тому питати треба натовп. Чорт із ним, з минулим. Чому зараз, за нинішнього рівня знань, народи постійно допускають війни?

Неосвічена людина, яка не читала нічого, крім уривків з релігійних книг і пропагандистських статейок, не усвідомлює всю мерзотність і мерзенність війни. Їй дуже легко прищепити будь-яку ідеологію чи релігію. І ми говоримо саме про загарбницькі війни, акти агресії. Людина, яка має базові знання про Всесвіт, знайома з історією, цінує культурні та наукові досягнення цивілізації, поважає право на приватну власність, з набагато меншою ймовірністю піде захоплювати і грабувати чужі землі, ніж люмпен, що поспішає на щовечірній сеанс новин із скриньки. Неможливо уявити ІДІЛ, у якому перебував би Ейнштейн чи Ремарк. Немислимо, щоб Бердник чи Докінз стали прихильниками імперіалізму. Негативні сторони війни, її наслідки очевидні для розумного, вільного розуму. І так само очевидні переваги співробітництва та інтенсивного розвитку.

Цивілізовані, культурні люди стають уразливими для варварів. Гарне життя розслаблює і робить їх добрішими, знижує агресивність. Вони з величезним задоволенням повністю відмовилися б від армії. Адже коли ти здатний цінувати чудову мелодію чи пишноту заходу сонця, тобі не потрібно шукати ворогів батьківщини і розпорювати кишки. До тих пір, поки у світі існують агресивні, неосвічені дикуни, доти цивілізоване людство матиме армії та воюватиме. Сумно, але факт. Це пригнічує, це бісить, це викликає обурення. Ми розуміємо, що мільйони патріотів і віруючих будь-якої хвилини готові зірватися з ланцюга і почати самостверджуватись за рахунок інших. Тож будемо реалістами. Пацифізм має бути із зубами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *