Leonid Nevzlin – Шизофашизм путіна

Тімоті Снайдер, історик з Єльського університету та експерт з історії Росії XX століття, пише в “Нью-Йорк таймс”: “Росія – фашистська держава”.

Культ лідера, культ мертвих, культ імперії – все це ознаки фашизму та відмінні риси ідеології путіна. Символ Z, мітинги, пропаганда, війна як очисний акт насильства та братські могили довкола українських міст роблять усе це цілком очевидним. І хоча комусь може бути складно назвати «фашистською» країну, яка билася і перемогла фашизм у Другій світовій, насправді навіть Радянський Союз був ідеологічно не такий далекий від режимів Німеччини та Італії, як заведено думати.

Путін намагається стерти це з історії, але Сталін і Гітлер, по суті, були союзниками аж до 1941 року.

Гнучкість Сталіна щодо фашизму – це ключ до розуміння сьогоднішньої Росії. За Сталіна до фашизму спочатку ніяк не ставилися, потім він був поганий, потім хороший, поки – коли Гітлер не зрадив Сталіна і Німеччина не вторглася в Радянський Союз – він знову не став поганим. Але ніхто так і не визначив, що це означає. Це була коробка, в яку можна було покласти все, що завгодно.

Комуністів на показових процесах називали фашистами. Під час холодної війни фашистами стали американці та англійці. «Антифашизм» не завадив Сталіну проводити чистки проти євреїв, як він не заважає путінським поплічникам порівнювати Ізраїль із нацистською Німеччиною.

Радянський антифашизм, інакше кажучи, був політикою «ми і вони». Це не відповідь на фашизм. По суті, це його початок, бо фашизм починається з визначення ворога.

У Росії XXI століття “антифашизм” став просто правом російського лідера визначати національних ворогів. Справжні російські фашисти, такі як Олександр Дугін та Олександр Проханов, з’являються на ТБ та дають інтерв’ю ЗМІ.

А сам путін спирався на роботи російського фашиста міжвоєнного періоду Івана Ільїна. Для президента Росії «фашист» чи «нацист» – це просто той, хто виступає проти нього чи його плану знищення України. Українці – «нацисти», бо опираються.

У війні Росії проти України «фашист» означає просто «ворог-недолюд», той, кого можна вбивати. Мова ненависті, спрямована на українців, полегшує їхнє вбивство, як ми бачимо у Бучі, Маріуполі та в усіх частинах України, які перебувають під російською окупацією.

Фашисти, які називають інших людей «фашистами», це фашизм, доведений до крайності, як культ відмовитися від розуму. Називати інших фашистами і самому бути фашистом – ось основна практика путінізму. Снайдер називає це “шизофашизм”. Українці називають це «рашизм».

Як і в 1930-ті роки, демократія відступає у всьому світі, а фашисти перейшли до війни зі своїми сусідами. Якщо Росія переможе в Україні, це деморалізує демократію в усьому світі. Ще до війни дружки путіна на кшталт Марін Ле Пен та Віктора Орбана були ворогами демократії. Перемоги фашистів на полях битв підтвердять, що сила дає право, що розум для тих, хто програв.

Але це не так. І Україна сьогодні бореться, зокрема, і за це.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *