Росія бажає перемоги Ірану: як в Ізраїлі реагують на курс Кремля

Заяви, що лунають із Москви, не залишають сумнівів, на чиєму боці РФ.

В Ізраїлі уважно спостерігають за тим, як російська пропаганда підносить протистояння єврейської держави з Іраном і які офіційні заяви лунають із цього приводу. Про це в четвер, 18 квітня, пише оглядач Ynet Ітамар Айхнер.

Якщо після 7 жовтня багатьох в Ізраїлі розчарувала відсутність виразного засудження Москвою різанини ХАМАСу, то зараз, після пів року війни, позиція Кремля мало кого здатна здивувати. При цьому риторика російських спікерів набуває дедалі однозначнішого антиізраїльського характеру.

Як показовий приклад Ітамар Айхнер наводить нещодавні висловлювання російського сенатора Дмитра Рогозіна, який у минулому очолював Роскосмос. “У разі масштабної війни Іран здатний завдати поразки Ізраїлю. В ізраїльській армії не дуже хороші бійці, за винятком вихідців із Росії, з яких складається весь спецназ ЦАХАЛу”, – заявив він в інтерв’ю агентству РИА Новости.

Рогозін продовжив: “Іран, думаю, сам розбереться. Але користь від відносин із Росією в Ірану величезна. Навіть просто як зацікавлений спостерігач Іран отримує неоціненний досвід, вивчаючи характер дій в Україні. Крім того, Іран отримує користь від співпраці в економіці та енергетиці з нашою країною. Він може відчувати, що його спина прикрита, адже ми — дружні держави”.

У тій самій стилістиці витримані й численні висловлювання державних ЗМІ, що транслюють неприкриту пропаганду, зокрема й щодо ситуації на Близькому Сході. Як зазначає оглядач Ynet, російські коментатори на різні лади розписують, якої шкоди інтересам Росії може завдати відповідь Ізраїлю щодо Ірану. У Москві не приховують, що наразі Тегеран — її найближчий союзник, який постачає озброєння — ракети й дрони — для атак на українські міста і цивільну інфраструктуру. Що ж стосується Ізраїлю, то він, як пояснюють російські експерти, “перебуває на одному боці зі США”. А якщо американці — найлютіші вороги РФ, то, отже, й Ізраїлю.

У зв’язку з цим наводяться слова одного з найбільш агресивних російських пропагандистів Сергія Мардана. Нещодавно в ефірі “Соловйов Live” він заявив: “Давайте тримати в голові, що Іран є нашим політичним союзником. Іран — одна з небагатьох країн, які прямо підтримали Росію в нашій війні. Тому кому ми бажаємо перемоги? Ірану ми бажаємо, звичайно ж, перемоги”.
Мардан додав: “В Ізраїлі є близько двохсот ядерних боєголовок, а хто сказав, що у цих ідіотів не вистачить мозку їх застосувати”. Говорячи про те, що ВПС ЦАХАЛу разом із союзниками збили 99% іранських ракет і дронів, пропагандист процідив, що “було б непогано, якби збили кілька американських літаків…. і ізраїльських теж”.

При цьому в Кремлі вважають за краще транслювати більш стриману позицію. Дмитро Пєсков, прессекретар Путіна, вкрай лаконічно прокоментував конфронтацію на Близькому Сході. Він просто не став відповідати на запитання: “Тут я нічого не можу вам сказати”.

16 квітня (через два дні після масованої атаки на Ізраїль), нагадаємо, президент РФ Володимир Путін провів телефонні переговори з президентом Ірану Ібрагімом Раїсі. Тоді повідомлялося, що сторони підтвердили “курс на дипломатичне вирішення всіх конфліктів”. Те, про що мовчать у Кремлі, озвучує МЗС РФ. Так, офіційний представник відомства Марія Захарова у відповідь на заклик посла Ізраїлю в Москві Симони Гальперіна засудити атаку Ірану вибухнула тирадою: “Нагадайте мені, коли Ізраїль засудив хоча б один удар київського режиму по російських регіонах? Не пам’ятаєте? І я. Зате я пам’ятаю регулярні заяви на підтримку дій Зеленського з боку ізраїльських офіційних осіб. Тих самих злочинних, терористичних дій виродків на Банковій, унаслідок яких із року в рік гинуть мирні жителі та знищується цивільна інфраструктура”.

Алекс Тенцер, ізраїльський активіст, який моніторить російські ЗМІ, пояснює повну російську підтримку Ірану тим, що Москва побоюється потенційного збитку російським інтересам у разі регіональної війни. “Війна створить проблеми з постачанням іранської зброї в Росію і зміцнить позиції США на Близькому Сході.

Росія підтримує Іран політично й у військовому відношенні. Ізраїль не може залишатися нейтральним навіть у війні в Україні, тому що ці дві арени взаємопов’язані. Ізраїль має бути разом зі США та західними країнами проти Росії”, – сказав Тенцер. Ітамар Айхнер зазначає також, що 15 квітня відбулася телефонна розмова голови Ради національної безпеки Ізраїлю Цахі Ханегбі з російським колегою Миколою Патрушевим. Сторони обговорили загострення конфлікту на Близькому Сході. Патрушев закликав проявляти стриманість, не допускати ескалації та вирішувати конфлікти виключно дипломатичним шляхом.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *