Лариса Криворучко: МОН України ліцензію Вищій школі адвокатури не видавало

26.03.2024 Ларисою Криворучко отримано лист від МОН України щодо Вищої школи адвокатури.
Були одразу проведені перемовини з рядом осіб: адвокатура, правоохоронці, міжнародні експерти тощо.
В чому суть питання?
Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не визначено форми або види підвищення професійного рівня адвокатів.
Однак, РАУ винесла рішення і впровадила форми та види підвищення професійного рівня адвокатів: набрання 10 електронних балів в 1 рік, які нараховує ВША (Вища школа адвокатури).
Якщо адвокат не має 10 електронних балів в 1 рік — це підстава для притягнення до дисциплінарної відповідальності, в тому числі до анулювання свідоцтва адвоката, припинення діяльності адвоката. Це абсолютно незаконно. Оскільки Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не визначено форми або види підвищення професійного рівня адвокатів.
Розширене тлумачення закону на власний розсуд : не допускається.
17.12.23 в новинній стрічці НААУ з’явилася публікація : “Сьогодні, 17 грудня, виповнилося 8 років від дня утворення Радою адвокатів України наукового, освітнього та навчального закладу – Вищої школи адвокатури НААУ…. За ці роки школа послідовно утверджувала свою основну місію – підвищення професійної кваліфікації адвокатів, — зауважила голова НААУ, РАУ, голова Експертної ради НААУ Лідія Ізовітова. – Сьогодні це потужна інституція, яка працює за найвищими міжнародними стандартами“.
Про Лідію Ізовітову яка працює без повноважень, без виборів і узурпувала незаконно владу, під керівництвом якої перебувають численні адвокати, які перейшли на сторону окупанта рф, адвокати-колаборанти в реєстрі ЄРАУ (деякі, вже з Підозрами тощо), яка заперечує декларування майна адвокатів з КДКА, ВКДКА в НАЗК: ми вже знаємо.
Незаконно, але питання зараз про інше грубе порушення закону.
Відповідно до пункту шостого частини 1 статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензуванню ПІДЛЯГАЄ ОСВІТНЯ діяльність, яка ліцензується з урахуванням особливостей, визначених спеціальними законами у сфері освіти.
МОН України ліцензію Вищій школі адвокатури: не видавало.
МОН України  не акредитував освітні програми підвищення кваліфікації Вищій школі адвокатури.
Хто не прав: МОН України або Вища школа адвокатури НААУ?
Ч.1 ст. 6 ЗУ “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”: Адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного згідно із Законом України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.
Ми вже знаємо, що, в супереч названому Закону,  адвокатом може бути фізична особа без наявності вищої юридичної освіти. Це  Фазекош Олексій Андрійович (Закарпаття). Не мати стажу адвоката 5 років — і в порушення Закону очолив адвокатуру регіону. Незаконно.
Якщо у когось це викличе посмішку: згадайте до чого призводить порушення закону і продаж національних інтересів. Війна у кожний дім і ракетні обстріли.
Згідно з частиною 11 статті 18 Закону України «Про освіту» заклади освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників, обов’язковість якої передбачена законом, — мають отримати ліцензію на відповідну діяльність та/або акредитувати відповідні освітні програми.
Відповідно до абзацу дев’ятого пункту 4 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 р. No 1187 до здобувачів ліцензій (ліцензіатів) на провадження освітньої діяльності у сфері післядипломної освіти належать: заклади післядипломної, вищої та фахової передвищої освіти; наукові установи; заклади післядипломної, вищої та фахової передвищої освіти (для територіально відокремлених структурних підрозділів закладів освіти).
Станом на 26.03.2024 Вища школа адвокатури Національної асоціації адвокатів України не зверталася з заявою та документами для отримання ліцензії на провадження освітньої діяльності у сфері післядипломної освіти до Міністерства освіти й науки України.
Тобто, Вища школа адвокатури НААУ просто збирає грошові кошти в адвокатів. За що???
Вища школа адвокатури НААУ не має ліцензії на освітню діяльність???
Вища школа адвокатури НААУ не має акредитованих освітніх програм???
Вища школа адвокатури НААУ має отримати ліцензію на відповідну діяльність та/або акредитувати відповідні освітні програми, але не має всього цього??  Як так? А що тоді є?
Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не визначено форми або види підвищення професійного рівня адвокатів. Законом України це не передбачено.
РАУ НААУ, ВША НААУ в спосіб, який не передбачений законом, розширила тлумачення Закону і створила (вигадала) форми й види підвищення кваліфікації, які не передбачені законом.
За порушення “вигаданих” форм і видів підвищення кваліфікації які не передбачені законом – РАУ НААУ впровадила дисципліну відповідальність — анулювання свідоцтва адвокатів, зупинення діяльності адвокатів, припинення діяльності адвокатів.
За “вигадані” форми та види підвищення кваліфікації РАУ НААУ ВША НААУ впровадила оплату. Підвищення кваліфікації вартує приблизно в 1 рік 8000-9000 гривень. Якщо пощастить, то  приблизно 4000-5000 гривень в 1 рік.
Цікаве інше, ти можеш купити освітні й не ліцензовані освітні курси і навіть їх не слухати. Тобі просто на електронну пошту приходить сертифікат від ТОВ і ВША НААУ  про нарахування балів. За гроші.
Тобто, створено Штучну структуру (засновник є НААУ), освітня діяльність якої є не ліцензована, освітні програми не акредитовані (Офіційна відповідь Міністерства освіти і науки України від 26.03.2024) тощо, які просто введенням в оману фактично “збирають” гроші в адвокатів.
За невиконання незаконних вимог РАУ НААУ — анулювання свідоцтва адвокатів, зупинення діяльності адвокатів, припинення діяльності адвокатів.
Дана “схема” підпадає під ознаки  ст. 190 (шахрайство) Кримінального Кодексу України.
Готуються документи для подачі: всі підтримали.
З повагою,
Антикорупційний Фронт
Лариси Криворучко
Посилання на одне з Порядків НААУ щодо підвищення кваліфікації адвокатів: ПОРЯДОК підвищення кваліфікації адвокатів України
Посилання на сайт НААУ (новини): Вища школа адвокатури відзначає 8-річчя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *