The Washington Post: США стурбовані ударами України по російських ядерних радіолокаційних станціях

Сполучені Штати побоюються, що нещодавні удари українських безпілотників по російських системах раннього попередження про ракетно-ядерний напад можуть небезпечно занепокоїти Москву в той час, коли адміністрація Байдена зважує, чи знімати обмеження на використання Україною зброї, наданої США, у транскордонних атаках.

“Сполучені Штати стурбовані нещодавніми ударами України по російських об’єктах раннього попередження про балістичні ракети”, – заявив американський чиновник, який говорив на умовах анонімності через чутливість питання.

Вашингтон висловив Києву своє занепокоєння двома спробами атак на радіолокаційні станції, які забезпечують звичайну протиповітряну оборону, а також попередження про ядерні пуски з боку Заходу, що сталися минулого тижня. Принаймні один удар в Армавірі, на південному сході Краснодарського краю Росії, схоже, завдав певної шкоди.

“Ці об’єкти не були задіяні у підтримці війни Росії проти України, — сказав американський чиновник. “Але вони є чутливими місцями, тому що Росія може вважати, що її стратегічні сили стримування є мішенню, що може підірвати здатність Росії підтримувати ядерне стримування проти США”.

Однак український чиновник, знайомий з цим питанням, заявив, що Росія використовувала радіолокаційні станції для моніторингу діяльності українських військових, зокрема, використання Києвом повітряних засобів ураження, таких як безпілотники і ракети. Чиновник, який говорив на умовах анонімності, щоб обговорити чутливе питання безпеки, підтвердив, що за удари відповідальне Головне управління військової розвідки України, відоме за ініціалами ГУР.

Україна стикається з постійною загрозою своєму існуванню з боку російських ворожих сил, які володіють найбільшим у світі ядерним арсеналом, що останнім часом зміцнився, частково завдяки сучасним радарним системам і технологіям глушіння, які зробили практично марними деякі керовані ракети та артилерійські снаряди, що надаються Сполученими Штатами. Цей потенціал також посилив здатність Москви відстежувати британську та американську зброю більшої дальності й безпілотники, які завдали серйозної шкоди російському Чорноморському флоту і військовим об’єктам в Криму, південному півострові, незаконно захопленому в України у 2014 році.

Український урядовець заявив, що метою ударів було послабити здатність Росії відстежувати діяльність українських військових на півдні України. Безпілотник, метою якого була радіолокаційна станція під Орськом, в Оренбурзькій області Росії вздовж північного кордону Казахстану, пролетів понад 1100 миль, що робить цей удар однією з найглибших спроб проникнення на російську територію. Український урядовець відмовився повідомити, чи завдав удар 26 травня якоїсь шкоди.

Американські офіційні особи заявили, що вони співчувають долі України — чиновники адміністрації активно зважують, чи варто знімати обмеження на використання наданої США зброї для нанесення ударів по території Росії. Але, за словами американського чиновника, якщо російські системи раннього попередження будуть засліплені українськими атаками, навіть частково, це може зашкодити стратегічній стабільності у відносинах між Вашингтоном і Москвою.

“Росія може подумати, що її здатність виявляти ранню ядерну активність проти неї зменшилася, і це може стати проблемою”, – сказав урядовець. “Для всіх має бути очевидно, що у США немає жодних намірів використовувати ядерну зброю проти Росії. Але, безумовно, є занепокоєння щодо того, як Росія може сприйняти те, що її сили стримування стануть мішенню, а системи раннього попередження — об’єктом нападу”.

Проблема сприйняття, ймовірно, підживлюється “помилковим переконанням, що Україна обирає мішені для атак з боку Вашингтона”, – сказав Дмитро Альперович, аналітик з питань безпеки і голова аналітичного центру “Сілверадо”. “Але це означає, що атаки Києва на російську інфраструктуру ядерного стримування можуть спровокувати небезпечну ескалацію у відносинах із Заходом. Зрештою, об’єкти ядерного командування й управління та системи раннього попередження повинні бути закритими”.

Деякі аналітики були спантеличені вибором цілей: За їхніми словами, в той час, як Краснодар знаходиться досить близько до України, щоб відстежувати ракети й безпілотники, радіолокаційна станція під Орськом зосереджена на Близькому Сході і Китаї.

Відповідаючи на запитання, чому вони обрали за ціль об’єкт, розташований так далеко, український урядовець стверджував, що Росія “переключила всі свої можливості на війну проти України”.

Після невдалого контрнаступу України минулого року Росія повернула собі ініціативу на полі бою в останні місяці, просунувшись у східній частині Донецької області і нещодавно розпочавши новий наступ на північному сході Харківської області вздовж кордону. Київ, тим часом дедалі частіше завдає ударів по об’єктах у глибині Росії — багато хто сумнівався, що це можливо без підтримки і схвалення Заходу.

Близько трьох тижнів тому, невдовзі після початку нападу Росії на Харків, Україна звернулася до США з проханням послабити давні обмеження на використання наданої США зброї для нападу на цілі на території Росії. Деякі високопосадовці підтримують такий крок, в тому числі Державний секретар Ентоні Блінкен, який закликав Президента Байдена погодитися на зняття обмежень. Білий дім розглядає таку пропозицію, але, за словами чиновників, жодних дій ще не було зроблено.

На пресконференції в середу в Молдові Блінкен заявив, що Сполучені Штати “не заохочують і не дозволяють удари за межами України, але Україна, як я вже говорив раніше, повинна сама приймати рішення про найкращий спосіб ефективного захисту”.

Блінкен додав, що Сполучені Штати “адаптувалися і пристосувалися” до мінливих умов на полі бою, і що, оскільки Росія застосовує нову тактику “агресії” і “ескалації”, він “впевнений, що ми будемо продовжувати це робити”.

Немає жодних обмежень щодо використання Україною засобів протиповітряної оборони, наданих США, для збиття російських ракет або винищувачів над російською територією, “якщо вони становлять загрозу для України”, – сказав американський чиновник.

Але американські посадовці раніше висловлювали українській владі занепокоєння з приводу нападів Києва на російську територію, іноді навіть втручаючись на етапі планування. Напередодні річниці війни ГУР планував атаки на Москву, згідно з витоком секретної доповіді Агентства національної безпеки США, яку пізніше підтвердили два високопоставлені українські військові чиновники.

За кілька днів до атаки американські офіційні особи попросили Київ відмовитися від своїх планів, побоюючись, що це може спровокувати агресивну відповідь Кремля; українці погодилися, як свідчать витоки американських документів і заяви українських високопосадовців.

Зовсім нещодавно Вашингтон висловив протест проти українських безпілотників, націлених на нафтопереробні заводи в Росії — прохання, яке надійшло безпосередньо від віцепрезидента Гарріса до президента України Володимира Зеленського на Мюнхенській конференції з питань безпеки в лютому, за словами чиновників, знайомих з цим питанням. Американські чиновники вважали, що удари підвищать світові ціни на енергоносії і спровокують більш агресивну російську відплату всередині України.

На тлі зростального занепокоєння просуванням Росії на полі бою Вашингтон стикається з тиском з боку НАТО і кількох ключових європейських союзників, які вимагають дозволити Україні використовувати всю силу і діапазон озброєнь, наданих Сполученими Штатами.

“Якщо ви не можете атакувати російські сили по той бік лінії фронту, тому що вони знаходяться по інший бік кордону, то, звичайно, ви дійсно зменшуєте здатність українських сил захищатися”, – заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, найвища політична посадова особа Альянсу, під час візиту до Болгарії в понеділок.

The Washington Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *