Берлін навшпиньки наближається до того, щоб дозволити Україні вдарити по Росії німецькою зброєю

Офіс канцлера Олафа Шольца тепер заявляє, що Україна може завдати удару по “території агресора”.

Німецький уряд обережно відмовляється від своїх застережень щодо дозволу Україні вражати військові цілі на території Росії за допомогою наданої зброї.

У вівторок канцлер Олаф Шольц заявив, що Україна може використовувати зброю, надану Німеччиною, “в рамках міжнародного права”, що дозволить використовувати її проти такого агресора, як Росія, в тому числі на території Росії.

Ця заява була не такою чіткою, як висловлювання інших країн на цю тему.

Президент Франції Еммануель Макрон, який виступав разом з Шольцем у вівторок, сказав: “Ми повинні дозволити [українцям] нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускаються ракети, але не інші цивільні або військові цілі”, додавши обмеження, яке не відповідає тому, чого хоче Київ.

Інші країни залишають ще менше невизначеності.

“Польська зброя, яка надходить в Україну, не має жодних обмежень. Українці можуть використовувати її так, як вважають за потрібне”, – сказав заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик в інтерв’ю польському радіо.

У середу Берлін зробив крок, щоб прояснити плутанину щодо того, що мав на увазі Шольц.

Речник Шольца Штеффен Гебестрайт заявив журналістам, що “оборонні дії України не обмежуються власною територією, а можуть бути поширені на територію агресора”, водночас наголосивши, що не може розкрити точних домовленостей з Києвом про використання німецької зброї, оскільки вони є “конфіденційними”.

Гебештрайт також стверджував, що заява Шольца річної давнини, в якій він сказав, що існує “консенсус” щодо того, що Україна не буде використовувати німецьку зброю на російській землі, була “констатацією фактів”, яка була правдивою на той момент, але не обов’язково поширюється на майбутнє.

Особа, знайома з позицією німецького уряду, також повідомила, що Шольц виступає за те, щоб дозволити використання західних озброєнь проти цілей на території Росії, не вдаючись у деталі.

“Мені здається дивним, — сказав Шольц журналістам у вівторок, — коли деякі люди ведуть дискусії і кажуть, що їм [українцям] не дозволено захищатися і вживати відповідних заходів”.

Члени Альянсу реагують на тиск з боку Києва з вимогою дозволити Україні вражати цілі на території Росії західними озброєннями, щоб зупинити контрнаступ і бомбардування Москви.

Вашингтон залишається головним противником цього.

Politico

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *