“Чечевица” – Спецоперація Сталіна

Вісімдесят років тому, 23 лютого 1944 року, за наказом Сталіна, прикритому рішенням Політбюро ЦК ВКП (б), було розпочато повну депортацію чеченців та інгушів. Спецоперації надали глумливе найменування “Чечевица”, обігруючи назву депортованого народу.

Офіційною причиною депортації називали масову співпрацю з окупантами, антирадянську діяльність і бандитизм. Однак вайнахи фізично не могли співпрацювати з окупантами через відсутність окупації.

Депортація і відправлення ешелонів у пункти призначення розпочалася 23 лютого 1944 року о 2:00 за місцевим часом і завершилася 9 березня. Операція почалася за кодовим словом “Пантера”, яке було передано по радіо. Депортація проводилася збройним способом і переважно насильницькими методами. У важкодоступній місцевості, звідки органам, що депортували, уявлялося проблематичним провести депортацію, були практично поголовно знищені цілі аули, серед стертих з лиця землі разом із жителями — високогірні аули Сауту, Глашеве, Кюнлюм і Верхній Чегет у Верхній Балкарії, Хайбах, Зумсой і Таргім у Чечні та Інгушетії. Радянська влада аж до початку 1990-х років заперечувала не тільки самі злочини, а й факт існування населених пунктів на місці цих топонімів.

Було відправлено 180 ешелонів із загальною кількістю виселених 493 269 осіб. Останнім був відправлений ешелон із пасажирських вагонів із колишніми керівними працівниками та релігійними лідерами Чечено-Інгушетії, яких використовували під час спецоперації. Деякі горяни залишалися в республіці понад рік після завершення депортації, оскільки використовувалися владою для пошуку тих, хто ухилився.

За офіційними даними, під час операції було вбито 780 осіб, заарештовано 2016 осіб “антирадянського елемента”. Сховатися в горах зуміли 6544 людини. Російські жінки, які вийшли заміж за вайнахів, мали бути депортовані. Вони могли уникнути депортації, розірвавши шлюб, але це не звільняло від депортації їхніх дітей.

Для здійснення депортації на кілька місяців було залучено до 19 тисяч співробітників НКВС і НКДБ, до 100 тисяч солдатів внутрішніх військ. Для перевезення було зібрано понад 15 тисяч вагонів і сотні паротягів, 6 тисяч вантажних автомобілів. Було розорено близько 100 тисяч селянських господарств. Тільки перевезення спецпереселенців коштувало державі 150 млн рублів, на які можна було побудувати 700 танків Т-34.

З метою скорочення витрат на транспортування в дощаті двовісні вагони місткістю 28-32 людини завантажували по 45 осіб. При цьому в поспіху в деякі вагони забивали й до 100-150 осіб. При цьому площа вагона становила всього 17,9 м². У багатьох вагонах були відсутні нари.

Свідки згадували: “Якщо на станції Закан ми могли перебувати у вагоні, тільки притулившись один до одного, то… коли під’їжджали до Козалинська, діти, які більш-менш зберегли сили, могли бігати по теплушці”. Суддя Конституційного суду РФ Ернест Аметистов пам’ятав: “Я бачив, як привезли їх [чеченців] у вагонах — і половину вивантажували вже трупами. Живих викинули на 40-градусний мороз”.

Завідувач відділу Північно-Осетинського обкому КПРС інгуш X. Арапієв розповідав: “У переповнених до межі “телячих вагонах”, без світла і води, майже місяць прямували ми до невідомого місця призначення… Пішов гуляти тиф. Лікування ніякого, йшла війна… Під час коротких стоянок, на глухих безлюдних роз’їздах біля поїзда в чорному від паровозної кіптяви снігу ховали померлих (відхід від вагона далі, ніж на п’ять метрів, загрожував смертю на місці)”.

За офіційними радянськими даними, з Чечено-Інгуської АРСР було виселено понад 496 тисяч осіб, зокрема в Казахську РСР – 411 тисяч осіб (85 тисяч сімей) і в Киргизьку РСР – 85,5 тисячі осіб (20 тисяч сімей). За іншими даними, кількість депортованих становила понад 650 тисяч осіб.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *