Потенційно придатний для життя гікеан на перевірку виявився “пекельною планетою”

Екзопланету під назвою K2-18b було запропоновано як “гарне” місце для пошуку інопланетного життя, проте нове дослідження свідчить про те, що вона, з дуже великою часткою ймовірності, складається з розпеченого газу.

Далека планета, яку нещодавно називали потенційним місцем для пошуку інопланетного життя, насправді вкрай негостинна, стверджують астрономи. Експерти вважають, що у неї, найімовірніше, немає твердої поверхні. У 2015 році на відстані 110 світлових років від нашої планети було виявлено планету під назвою K2-18b. За попередніми оцінками, вона являє собою суперземлю або міні-нептун, маса якого у вісім разів перевищує масу Землі.

У 2019 році астрономи знайшли докази наявності водяної пари на цій планеті. Оскільки K2-18b перебуває в населеній зоні своєї зірки — області, в якій вода може існувати в рідкому стані на поверхні планети, — це дало змогу припустити, що вона може бути океанічним світом або гікеаном. Надії ще більше зміцнилися після того, як 2023 року дослідження виявило докази наявності диметилсульфіду – органічної сполуки, що виробляється на Землі тільки живими організмами, переважно морським фітопланктоном.

Однак нещодавно Ніколас Воган з Дослідницького центру НАСА імені Еймса в Каліфорнії та його колеги провели повторний аналіз K2-18b, використовуючи дані космічного телескопа Джеймса Вебба (JWST). Вони дійшли висновку, що ймовірність того, що ця планета є придатним для життя океанічним світом, дуже мала. За їхніми словами, велика кількість метану і діоксиду вуглецю, виявлена JWST, вказує на те, що планета скоріше являє собою багатий газами міні-нептун без характерної поверхні, ніж придатну для життя суперземлю з океаном і морським дном. Якби K2-18b була б океанічною або “гіанічною” планетою, ці гази просто зруйнувалися б унаслідок хімічного процесу, що називається фотодисоціацією.

Дослідники у своїй роботі пишуть, що можливі два варіанти: планета може бути або “океанічним світом, населеним метаногенними організмами”, що продукують метан, “або звичайним міні-Нептуном без вираженої поверхні”. Останній варіант найімовірніший і потребує меншої кількості припущень”.

“Загалом, ми віддаємо перевагу варіанту з міні-Нептуном”, – повідомляють експерти. “Причому в обох випадках сліди диметилсульфіду можуть бути просто помилковим сигналом”. Томас Бітті з Університету Вісконсін-Медісон каже, що ця робота наголошує, що будь-які заяви про придатність планети для життя або про наявність на ній біосигнатур мають пройти сувору перевірку.

“Отримати справді позитивне підтвердження того, що на планеті існує життя, буде надзвичайно складно”, – каже він. “Нам доведеться виключити всі “не-життєві” варіанти, щоб у підсумку найімовірнішим результатом стало життя”. Результати інших недавніх досліджень K2-18b вказують на дещо інший варіант. K2-18b може виявитися гігантським світом з океанами, в яких замість води міститься магма, що робить його настільки ж малоймовірним для виникнення життя.

Воган і його колеги зазначають, що якщо в майбутньому диметилсульфід буде виявлено в більш вірогідних кількостях, то “буде вельми складно пояснити факт його присутності”, навіть якщо планета не є придатним для життя океанічним світом. Подальші спостереження JWST допоможуть точно визначити, який сценарій найбільш правильний.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *