Моделювання показало, що зірка, яка пролітає повз, може викинути Землю із Сонячної системи

Космічний мандрівник, що проходить повз, може закинути Землю за Плутон у хмару Оорта

Насправді якби мандрівна зірка наблизилася до Сонячної системи, із Землею, найімовірніше, все було б гаразд — але є маленький шанс, що весь наш світ може бути викинуто за межі Сонячної системи, врізатися в іншу планету або навіть “викрадено” космічним мандрівником. Подібна доля може спіткати й інші планети Сонячної системи — зокрема, Меркурій може впасти на Сонце.

Приблизно через мільярд років еволюція Сонця прискориться настільки, що придатна для життя область Сонячної системи вийде за межі земної орбіти, а отже, поверхня нашої планети почне розжарюватися. Але за той самий мільярд років з імовірністю приблизно в 1 відсоток інша зірка може пролетіти в межах 100 астрономічних одиниць (AU – відстань між Землею і Сонцем) від нашої Сонячної системи.

Астрофізик Шон Реймонд (Sean Raymond), професор Університету Бордо у Франції, та його колеги провели 12 000 симуляцій, щоб зрозуміти, який вплив матиме така подія на Сонячну систему — і що в цьому разі може статися із Землею.

Якщо такий проліт відбудеться, і людство до того моменту ще існуватиме, щоб його споглядати — це буде вражаюче видовище. “Приблизно через тисячу років ми зможемо побачити об’єкт, приблизно такий же яскравий, як Венера. Він буде повільно переміщатися по небу, поки не стане таким же яскравим, як повний Місяць”, – каже Гаретт Браун з Університету Торонто в Канаді, який не брав участі в цьому дослідженні. “Ця зірка буде дуже яскравою, але навіть на відстані 100 AU вона все одно виглядатиме лише наполовину меншою за Юпітер”.

Моделювання показало, що з імовірністю 92 відсотки з усіма планетами Сонячної системи все буде гаразд, і вони переживуть цей проліт на тих самих орбітах, на яких перебувають зараз. “Я думав, що станеться щось більше”, – розповідає Реймонд. “Насправді орбіти планет не так-то просто змінити — зірка повинна дуже сильно “вплинути на долю” іншої зірки, щоб “зіпсувати життя” її планетам. А це означає, що ми не повинні, затамувавши подих, чекати, що примчить якась заблукала зірка і позбавить нашу Землю від Сонця”.

У рамках дослідження вчені встановили, що ймовірність того, що в разі близького прольоту зірки Земля опиниться в холоднішому, а отже, сприятливішому для життя місці, становить лише 0,28 відсотка: її або викине в хмару Оорта – область крижаних об’єктів за Плутоном, — або захопить інша зірка. Шанси на те, що Земля впаде на Сонце, у більшості симуляцій були приблизно однаковими. А ось імовірність зіткнення з іншою планетою була майже вдвічі вищою, ніж у будь-якому з цих сценаріїв.

Навіть якщо Земля опиниться на холоднішій орбіті, порушення цілісності Сонячної системи може також вплинути на орбіту Місяця. “У тих симуляціях, коли Земля опинялася на більш холодних орбітах, Місяць доволі часто падав на нас”, – каже Реймонд. “Це не дуже корисно для життя”. Другим найімовірнішим результатом близького зближення із зіркою буде зіткнення Меркурія із Сонцем. Імовірність такої події дорівнює приблизно 2,54 відсотка.

Другим найімовірнішим результатом близького зближення із зіркою — коли все складеться вдало — буде зіткнення Меркурія із Сонцем. Імовірність такої події дорівнює приблизно 2,54 відсотка. Далі згідно з теорією ймовірності йде Марс, який вріжеться в Сонце. Потім Венера зіткнеться з іншою планетою. З імовірністю приблизно у 2 відсотки Уран або Нептун будуть викинуті з Сонячної системи. Тож якщо ми виявимо зірку, що наближається до нас, не варто одразу шукати порятунку в космосі — краще сподіватися на ті 92 відсотки варіантів, у яких усе закінчиться благополучно…

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *