Фальшивомонетник “Містер 880”

Підробки були такі жахливі, що секретна служба вирішила, що злочинець просто знущається з них.

Під час Великої депресії люди виживали всіма доступними способами. Літній нью-йоркський сміттяр вирішив стати фальшивомонетником. На відміну від професійних шахраїв, які підробляли великі купюри, він почав кустарним чином у себе на кухні робити банкноти номіналом в один долар!

Коли до секретної служби надійшли перші фальшивки, детективи були приголомшені. По-перше, жоден фальшивомонетник, який поважає себе, ніколи не витрачав час і сили на підробку 1-доларових банкнот. По-друге, фальшивомонетники зазвичай пишалися своєю роботою: вони були майстрами своєї справи й намагалися зробити такі купюри, що їх неможливо було б відрізнити від справжніх грошей.

Але ці підробки були такі жахливі, що секретна служба вирішила, що злочинець просто знущається з них. Гроші були надруковані на найдешевшому папері, президент Вашингтон на них, за словами детективів, був “схожий на смерть”, а його прізвище було написано з помилкою – “Wahsington”.

Але, справу було заведено. Шахраєві дали ім’я “Містер 880” через номер його справи. Протягом місяця в криміналістичній лабораторії з’явилося ще 40 таких самих купюр. До середини 1938 року їхня кількість зросла до 585. Проблема була в тому, що Містер 880 був невловний. Більшість фальшивомонетників губила жадібність, але Містер 880 ніколи не витрачав гроші в одному і тому ж місці двічі. І ніколи не витрачав понад 15 фальшивих доларів на тиждень. Слідчі повісили величезну мапу Нью-Йорка у своєму офісі, відзначаючи місце, в якому спливали підробки, червоною кнопкою. І скоро весь Нью-Йорк полум’янів. Детективи надрукували й роздали близько 200000 попереджувальних листівок. Вони проінструктували понад 10000 магазинів. Усе було марно.

Роки йшли, а пошук Містера 880 перетворився на найдорожче розслідування підробок в історії Секретної служби. Його спіймали тільки в 1948 році. Абсолютно випадково. У будинку була пожежа і пожежники почали викидати на вулицю всілякий мотлох, який міг спалахнути. Там були й пробні кліше, з яких друкували підробки доларів.

Емеріх Юттнер виявився законослухняним громадянином. Він використовував свої фальшиві гроші тільки для купівлі продуктів і предметів першої необхідності. Він ніколи не обманював одного продавця більше, ніж на один долар. Суд врахував вік злочинця, незначну суму його підробок і засудив Юттнера до штрафу в один долар і тюремного ув’язнення на один рік і один день. Через чотири місяці Емеріх Юттнер вийшов на свободу за УДЗ. Він став легендою, і за мотивами його історії 1950 року зняли фільм “Mister 880”. Фільм приніс йому більше грошей, ніж усі його фальшиві долари разом узяті.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *