25 серпня 1913 року у Копенгагені відкрили пам’ятник Русалоньці

23 серпня 1913 року в порту Копенгагена відбулося відкриття пам’ятника Русалоньці (персонаж однойменної казки Ганса Крістіана Андерсена), який з того часу став символом данської столиці..

Автором цієї бронзової скульптури є данський скульптор Едвард Еріксен. Він створив його на замовлення головного пивовара і мецената Карла Якобсена, який був зачарований балетом за мотивами цієї казки, подивившись його в Королівському театрі Копенгагена.

Моделлю для Русалоньки стала дружина скульптора Елін Еріксен, а її обличчя скульптор скопіював з обличчя Елен Прайс, балерини Королівського театру опери та балету, яка відмовилася позувати в оголеному вигляді для створення всієї скульптури.

Після відкриття в порту данської столиці 23 серпня 1913 року Русалонька стала одним з найвідоміших символів Копенгагена і всесвітньо відомою туристичною визначною пам’яткою, про що свідчить той факт, що в багатьох містах є копії статуї. Зокрема, це Амстердам, Париж, Рим, Токіо, Шеньчжень, Сідней тощо.

Знаменита статуя неодноразово ставала об’єктом вандалізму. У 1964 році невідомі хулігани обезголовили Русалоньку. Винних знайти не вдалося. Завдяки тому, що збереглася стара гіпсова форма статуї, вдалося відлити нову голову.

Після цього вночі пам’ятник почали підсвічувати пучками прожекторів. Спочатку біля нього чергував поліцейський пост, потім його зняли. Однак влітку того ж року з Русалонькою знову трапилася біда: її праву руку відпиляли. На цей раз злочинці самі звернулися до поліції. Ними виявилися двоє п’яних хлопців. Русалоньку знову відремонтували, і вона зайняла своє місце на сірому гранітному валуні в гавані, недалеко від пасажирського пірса і набережної Лангеліні.

У 2010 році Русалонька вперше на кілька місяців покинула Копенгаген і виставилася в данському павільйоні на Всесвітній виставці в Шанхаї. Щоб уникнути актів вандалізму, маршрут переміщення статуї з Копенгагена в Шанхай і назад тримався в таємниці, а на Всесвітній виставці вона перебувала під постійною охороною. Під час відсутності Русалоньки на місці встановлення скульптури була її відеоінсталяція.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *