Ілон Маск заявив, що сучасна школа взагалі марна

Ілон Маск, як і багато інших мільярдери, що піднялися з самих низів, постійно в роботі. Попри безліч зобов’язань, підприємець встигає час від часу давати цікаві інтерв’ю. В останньому з них, до речі, він розкритикував сучасну систему освіти й поділився своїм баченням ситуації.

Враховувати інтереси дитини

Якщо дитина любить математику — дозвольте їй нею займатися, якщо мови, то нехай будуть мови. Загальноприйняті універсальні програми мають піти в минуле. Для кожної дитини потрібно розробляти унікальний підхід щодо її інтересів і здібностей.

Зв’язок теорії з практикою

Розв’язуючи абстрактні математичні задачі або рівняння, школярі не розуміють, навіщо це потрібно і як це використовувати в реальному житті. А мозок звик фільтрувати все непотрібне, просто забуваючи його.

Намагаючись розв’язувати конкретну проблему, діти зрозуміють, для чого їм це потрібно. Завдяки цьому у них з’явиться мотивація, вони будуть прагнути вчитися і здобувати знання самостійно“, – стверджує Маск.

Потрібно вчити дітей розв’язувати проблеми, а не користуватися інструментами
Потрібно налагодити зламаний двигун. За стандартного підходу спочатку пояснюють, що таке викрутка і гайковий ключ і навіщо вони потрібні“.

Я вважаю, що куди ефективніше дати дитині двигун і попросити його розібрати – тоді вона сама зрозуміє, навіщо їй потрібні інструменти“, – переконаний Ілон Маск.

Знання як семантичне дерево

Маск упевнений, що одним із головних мінусів сучасних програм є те, що вони часто заглиблюються в предмет, не пояснивши дохідливо основи, головні ідеї та спірні питання.

Важливо розглядати знання як семантичне дерево. Спочатку розберіться з фундаментальними принципами — це стовбур і великі гілки вашого дерева. Тільки потім переходьте до листя (подробиць). Інакше їм не буде на чому висіти“.

Неефективність тестів

Також Ілон упевнений, що нинішні перевірки знань у вигляді тестів не тільки не дають результату, а й згубно впливають на навчання. Сама по собі перевірка знань потрібна, але тільки не у вигляді тестових завдань.

Ці ідіотські тести зовсім убили американську освіту. Випускники Єля і Гарварда не можуть розрахувати кутову швидкість або обертальний момент — вони можуть тільки закреслити потрібний варіант відповіді“.

Про вищу освіту та престижні курси

Підприємець вважає, що чим престижніші курси, тим більше непотрібних людей вони випускають. Насамперед там людей абсолютно не вчать думати, а в кращому разі просто вчать не того.

Тому, що там привчають людей до думки, що вони особливі, після чого ті стають нездатні на зворотний зв’язок і не можуть неупереджено аналізувати власні помилки“, – наполягає Маск.

Фізика — цариця наук

Бізнесмен вважає, що кожна людина має вивчити фізику, навіть якщо не збирається пов’язувати з нею життя. Досить буде фундаментальних основ, це допомагає поставити мізки на місце.

Далі Ілон радить пройти пару-трійку інженерних курсів, а потім вже братися за мистецтво та історію. Також вельми корисним буде прослухати пару економічних курсів, щоб хоча б орієнтуватися в термінології.

Загалом думки вельми й вельми слушні, не дарма ж Ілон не перший, хто висловлює таку думку. Нинішню систему освіти критикують дедалі частіше й частіше, тільки ось запропонувати єдиний план реформ ніхто не може.

Було б цікаво подивитися на приватну школу, яку спонсорував би Маск.

Фото на превью GettyImages

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *