Шкідливі сніданки: зайва калорійність, «порожні» вуглеводи

Багато з традиційно використовуваних продуктів для сніданку, на думку лікарів, абсолютно не підходять тим людям, які піклуються про своє здоров’я і хочуть позбутися від зайвої ваги. Більшість таких продуктів містять легкі вуглеводи, надлишок яких призводить до надходження зайвих калорій в організм.

У таких сніданках мало вітамінів, навіть якщо в них додають фрукти, і часто їх обсяг невеликий, щоб покрити всі витрати. Але кількість різних хімічних добавок, консервантів та інших непотрібних речовин в цих стравах і продуктах занадто велике. Що не можна їсти за сніданком для підтримки здоров’я?

Харчування сучасної людини: сніданок

Питание современного человека: завтрак
Про важливість правильного харчування знають всі, а сніданок — один з найважливіших прийняттів їжі. Але не всі продукти, які традиційно вживаються сучасними людьми, можна віднести до здорової їжі. Часто ранкові приймання їжі включають мюслі, каші, каші швидкого приготування, бутерброди з чаєм або кавою, солодощі. Більшість таких страв лікарі не вважають здоровим і правильним харчуванням, особливо на сніданок, який повинен дати організму енергію і запас корисних і поживних речовин. Щоб зберегти здоров’я і не порушити процес травлення, варто відмовитися від сніданку на швидку руку, краще виділити зайві пів години на приготування повноцінного приймання їжі, ніж їсти нездорову їжу. Особливо це важливо для людей, які цілий день проводять на роботі, а їх харчування в решту дня не можна назвати повноцінним і здоровим. Визначмось з тим, чим шкідливі традиційні сніданки?

Швидкі злаки й мюслі: чи правильні в них вуглеводи?

Каша — відмінний початок дня і правильний сніданок, але тільки за умови, що це повноцінна молочна каша, зварена з цільного зерна. Зернові страви містять складні вуглеводи, які довго перетравлюються і дають ситість і стабільний рівень глюкози в плазмі, що живить мозок. Енергії такого сніданку вистачить до обіду. А ось продукти з пакетиків, які не вимагають варіння, позбавлені корисних властивостей справжньої каші. Виробники для того, щоб перетворити крупи в кашу швидкого приготування, проводять спеціальну обробку каш, в результаті якої вуглеводи переходять в легкозасвоювану форму. Завдяки таким вуглеводам відбувається швидке насичення різким підйомом глюкози в плазмі, з не менш різким подальшим її зниженням — користь такого сніданку сумнівна.

Мюслі — це злакові пластівці, в які додані насіння з горіхами й цукатами, сухофрукти. Крім того, в них багато легких вуглеводів (звичайний цукор). Якість бюджетних мюслі далеке від ідеалу, справжні фрукти і ягоди в них замінюються ароматами, ідентичними натуральним. Такі мюслі не можна віднести до корисних продуктів.

Куплена в магазині випічка і кондитерські вироби: зайва калорійність

Магазинная выпечка и кондитерские изделия: лишние калории
Нерідко реклама нав’язує людям стереотипи про сніданок з чашкою чаю або кави з перекусом магазинним круасаном, булочкою або тістечком. Природно, у свідомості глядачів формується образ сніданку, який вони повторюють на своїй кухні, наслідуючи успішному і здоровому герою ролика. В реальності це один з найбільш шкідливих видів сніданку. Магазинні продукти містять надлишок вуглеводів і дешевих рослинних жирів, маргарин, що призводить до надходження зайвих калорій в організм. Через велику кількість з’їденого цукру  такий сніданок не дає тривалої ситості, в той час, як зайві калорії йдуть в жирові запаси на тілі.

Швидкі сніданки: надмірна вага і ніякої користі

Різні варіанти сніданків у вигляді кульок, зірочок, каш, які потрібно тільки залити молоком, вважаються корисним сніданком, тому їх реклама позиціонує. В реальності вони зручні тільки швидкістю і простотою приготування. Вітамінів і мінералів в них вкрай мало, а користі ще менше. Приготування продукту передбачає подрібнення компонентів в порошок і пресування, додавання крохмалю, борошна, різних підсилювачів смаку і великої кількості цукру. Все це призводить до надходження в організм зайвих калорій, напружує підшлункову залозу і сприяє тому, що з’являється зайва вага. Особливо це небезпечно в дитячому та підлітковому віці, коли обмінні процеси ще не ідеальні, тоді зайва вага набирається особливо швидко. Але крім зайвої ваги, такі сніданки загрожують проблемами з нирками, травною системою і збоями в обміні жирів і вуглеводів.

Коробчаті соки: чи є фрукти?

Коробочные соки: есть ли там фрукты?
Більшість соків, які продаються в магазинах в коробках і пляшках, виготовляються не з цілих плодів, а шляхом відновлення – це додавання води в сухий порошок, отриманий раніше при перероблюванні плодів. Але тільки недолік натуральних плодів в соку не обмежується проблемою, в них занадто багато цукру, є шкідливі добавки у вигляді лимонної кислоти й консервантів. Якщо написано, що напій містить плоди у вигляді м’якоті, не вірте — це може бути пектин або відходи від перероблювання цукрових буряків (макуха). Природно, такі компоненти не підуть на користь людині, яка вирішила випити такий сік за сніданком. Корисним буде той сік, який віддали плоди в соковидавлювачі відразу в склянку, але натщесерце такі напої не приймають, вони дратують слизові оболонки через наявність органічних кислот.

Бутерброди з ковбасою: чи корисно таке поєднання?

Такі страви відносять до одного з традиційних сніданків, але користь від них невелика. Так, білий пшеничний хліб з маслом і ковбасами, якість яких часом викликає сумніви — це зайві калорії внаслідок поєднання жирів і швидких вуглеводів. Такий бутерброд швидко насититься, але енергії від нього довго не вистачить, а надлишок калорій посприяє формуванню зайвої ваги. Однак у випадку з бутербродом цілком можна зробити його максимально корисним і смачним. Потрібно лише замінити білий хліб темними сортами грубого помелу або цільним зерном, а замість ковбаси покласти варене або запечене м’ясо. Кращими «начинками» стане відварна яловичина або курка. А якщо додати свіжі овочі і зелень, салатний лист — такий бутерброд з шкідливого перетвориться в дуже корисний і поживний. Білки довго перетравлюються, а складні вуглеводи темного хліба допомагають підтримувати концентрацію глюкози в крові. Це дає відчуття ситості на довгий час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *