Секрет довголіття найстарішого американця: які 3 звички допомогли дожити до 110 років

Американський мандрівник, фотограф і скульптор Моррі Маркофф перед 99-річчям переніс серцевий напад. Однак він зумів не лише повернувся до життя, але й прожив ще понад десять років, написавши книгу і пристрасно займаючись улюбленою справою всього життя – навчанням, пише Business Insider з посиланням на розповідь доньки довгожителя Джудіт Хансен.

Зазначається, що у 110 років він був найстарішим американцем і помер на початку червня цього року. Також він встановив ще один рекорд як найстаріший донор здорового мозку.

Попри похилий вік, Маркофф залишався при тямі і не мав неврологічних захворювань, а вивчення його здорового мозку може допомогти дослідникам зрозуміти когнітивне зниження і старіння в рамках проекту “Донорський мозок”.

Родичі Маркоффа стверджують, що просте харчування і фізичні вправи, а також постійна допитливість і активна громадська діяльність допомогли йому зберегти фізичне і психічне здоров’я протягом багатьох років: “Я живу так само. Тому що це працює”, – підкреслює 83-річна донька американця.

Активна ходьба

За її словами, ходьба була основною формою фізичних вправ батька. Протягом багатьох років Маркофф і його дружина Бетті, яка дожила до 103 років, проходили по три милі на день, і зберігали цю звичку до 90 років. Наприкінці свого життя Маркофф залишався активним, навіть коли доводилось намотувати кола в приміщенні: “Мій батько ходив навколо обіднього столу з доглядальницею”, – розповідає Хансен.

Дослідження показують, що ходьба – це науково обґрунтована стратегія для збільшення тривалості життя і зниження ризику таких захворювань, як хвороби серця.

Харчові звички

Маркофф не їв обробленої їжі, але любив десерти. Сім’я харчувалася простою домашньою їжею, яка регулярно включала невеликі порції десерту: “Вони все робили в міру. У нас не було магазинного печива чи газованої води, але не було й нічого вигадливого”, – підкреслює Хансен.

Маркоффи також передбачливо відмовилися від пластикових пляшок, які, як показують дослідження, пов’язані з ризиками для здоров’я, наприклад, діабету.

Допитливість і зацікавленість

Хоча Маркофф ріс у бідності і кинув школу у 8-му класі, він мав стійку пристрасть до пізнання нового і спілкування зі своєю громадою. Подружжя також подорожувало по всьому світу, в тому числі до Мексики, а також відвідало Східну Європу, Японію та Китай: “Вони не були круїзними мандрівниками… Вони всюди їздили автобусами та поїздами”, – додає донька.

Також Маркофф любив ділитися своїми знаннями з іншими. З середини 2000-х років він почав щодня писати, що згодом перетворилося на блог, а потім і на книгу. У 103 роки він відвідував книжкові заходи та підписував примірники для шанувальників.

Він також займався художніми формами самовираження, такими як фотографія і створення скульптур з металобрухту. Зазначається, що його творчість і допитливість, ймовірно, допомагали йому залишатися розумово гострим. Докази свідчать, що вивчення нових речей з віком допомагає зберегти мозок активним.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *