“ЧОМУ РОСІЯ ЩАСЛИВА НА ВІЙНІ?” («Why Russia Is Happy at War»)

Багатовікова традиція авторитарного правління та нехтування правами особистості лежить в основі імперського проєкту Владіміра Путіна.

12 червня Росія святкує День незалежності. Це свято було запроваджене президентом Борисом Єльциним у 1992 році під колективне знизування плечима – “Від кого Росія проголосила незалежність?”, – запитували люди.

Але на початку 2000-х років президент Володимир Путін підняв цей день до рівня великого національного свята, що супроводжувалося розмаїттям прапорів.

За останні два роки “День Росії”, як його називають у народі, вийшов за рамки відтворення історичних військових перемог і перетворився на святкування триваючого вторгнення країни в Україну – з благодійними аукціонами та автопробігами на підтримку військ, а також флешмобами, що демонструють національну єдність під хештегом, який перекладається як #Ми Росія Ми Разом.

Якщо відкинути пропаганду, Росія виглядає напрочуд згуртованою. Незважаючи на величезні людські втрати, які, за оцінками військової розвідки Великої Британії, сягають 500 000 осіб, і майже повну ізоляцію від Заходу, російське суспільство не розпалося. Навпаки, воно функціонує краще, ніж до війни, і демонструє чіткі ознаки колись невловимої соціальної згуртованості.

Одне з пояснень цього парадоксу – національного процвітання на тлі розгортання катастрофи – полягає в тому, що, на відміну від західних держав, які покликані просувати інтереси своїх громадян, російське суспільство діє з однією метою: служити інтересам своєї воюючої держави.

Жорстка автократія з часів виходу країни з-під монгольського панування в 15 столітті, включаючи сім десятиліть тоталітаризму в 20 столітті, ніколи не мала ефективного поділу влади в російському уряді. Протягом більшої частини цієї історії держава дозволяла мало, якщо взагалі дозволяла, шляхів для справжніх політичних дебатів або інакомислення, а судова система діяла як гумова печатка для наказів своїх правителів. У часи мого дитинства, наприкінці радянських років, у школі нам втовкмачували, що особистість та індивідуальні права не мають значення: “Я”, російський займенник, що означає “я”, – це “остання буква алфавіту”, – казали нам у школі.

Це підкорення колективу, який уособлює російська держава, є причиною того, що Путін так легко мобілізував суспільство на війну.

До вторгнення чверть росіян вже вважала, що держава має право переслідувати свої інтереси за рахунок прав особистості. Більш ніж через два роки після початку бойні громадська підтримка війни в Україні в середньому становить 75 відсотків. Так хто ж зупинить російського самодержця?

У мирний час конформізм, кумівство, слабке верховенство права і корупція не надихають на інновації та ініціативу, необхідні для економічного розвитку. Але коли приходить війна, Росія раптом починає підійматись. Те, що заважає Росії в мирний час – жорсткість авторитаризму, централізована система управління зверху вниз, механізм репресій і командна економіка – під час конфлікту стає перевагою, оскільки дозволяє уряду швидко і безжально мобілізувати суспільство і промисловість на військові дії, компенсуючи технологічну відсталість і соціальну атомізацію, які в іншому випадку є типовими для країни.

Для держави війна забезпечує сенс її існування: захист росіян від ворогів. Іншими словами, Росія створена для війни.

Відродження Росії є очевидним: У 2023 році її ВВП зріс на 3,6%, чому сприяли військові витрати уряду; за прогнозами, зростання продовжиться і в 2024 році. Втеча капіталу з економіки нарешті припинилася, що дозволяє Путіну просувати грандіозні інфраструктурні проекти. Замість порожніх полиць, які прогнозували іноземні коментатори, росіяни продовжують насолоджуватися улюбленими продуктами – ребрендованими з вітчизняними назвами – завдяки тому, що кремлівські інсайдери купують або захоплюють активи західних компаній, які залишили російський ринок після вторгнення. Сумнівні схеми обходу економічних санкцій також дозволили Росії отримати доступ до стратегічних технологій і компонентів, у тому числі необхідних для її озброєння, а це, своєю чергою, створило прибуткові бізнес-можливості для російських підприємців.

Країна потопає в грошах: Доходи населення зростають повсюдно. Заробітна плата за участь у бойових діях в Україні щонайменше у вісім разів перевищує середню по країні. Одноразові виплати пораненим – або, у разі загибелі в бою, їхнім родичам – достатні для того, щоб придбати раніше недоступні квартири, автомобілі та споживчі товари. Російські ЗМІ, як офіційні, так і неофіційні, рясніють історіями на кшталт історії Олексія Вороніна, який не шкодує, що воював в Україні, незважаючи на те, що втратив там частину ноги. “Тепер у мене є все”, – каже він після того, як камера показує, як він грає в азартні ігри. Його мати погоджується, що її синові пощастило – він “лише наступив на міну”, тоді як кілька його однополчан загинули.

Ситуація на фронті також покращилася з минулого року. Добровольці продовжують записуватися воювати в Україні, і Путіну не довелося оголошувати нову мобілізацію. Порівняно з перспективами солдатів на початку вторгнення, шанси на виживання зараз набагато вищі: Російські військові мають краще озброєння і припаси, частково завдяки готовності цивільних осіб у галузі виробництва боєприпасів працювати цілодобовими змінами для виготовлення артилерійських снарядів і безпілотників, випереджаючи українське і західне виробництво. за наших хлопців, і ми переможемо!” – читаємо графіті на російських ракетах і бомбах, які розривають Харків та інші українські міста і містечка.

Така впевненість – це не просто російський джингоїзм. Після перестановки своїх командирів і поліпшення логістики Москва закріпилася в Україні, нейтралізувавши минулорічний український контрнаступ. Російські підрозділи зв’язку також навчилися глушити західні супутникові системи і високоточну зброю.

Тим часом Росія розширила театр військових дій на свою користь. Вона провела успішні диверсійні операції в Європі. Вона посилила свій вплив в Африці: включивши воєнізовану групу Вагнера до складу своїх офіційних збройних сил, Москва зміцнила свої відносини з різними урядами і місцевими воєначальниками. Самопроголошений лідер у глобальній боротьбі проти американської гегемонії, Росія успішно задобрює ворожі до США режими по всьому світу, включаючи Іран і Північну Корею, а також більш позірно нейтральні країни, такі як Китай, Індія, Угорщина і Бразилія. Росія далеко не ізольована в дипломатичному плані.

Рейтинг Путіна залишається високим. Кремлівська пропаганда зображує його як президента воєнного часу, який захищає Росію від НАТО і Заходу, і це збільшило кількість його прихильників. Лідер опозиції Олексій Навальний мертвий; інші дисиденти були вислані, ув’язнені або вбиті, тому жодні альтернативні точки зору чи наративи не можуть прорватися назовні. Замість того, щоб протестувати проти війни, яка для багатьох буквально вбиває їхніх родичів – близько 11 мільйонів росіян мали родичів в Україні на початку вторгнення – сьогодні молоді росіяни вишиковуються в черги, щоб подивитись на захоплені танки НАТО, і стікаються на концерти патріотичних співаків, де вони скандують “Росія” з майже релігійним піднесенням. Принаймні частина цього запалу виглядає щирою. Більше половини росіян висловлюють впевненість, що їхня країна рухається у правильному напрямку.

Росія навряд чи унікальна в тому, що має потужний рух за національну єдність у боротьбі проти уявної зовнішньої загрози. Специфічно російським є те, що її автократичні лідери завжди позиціонують свою агресію як захист, а російський народ незмінно погоджується з цим. Князі середньовічної Московії захоплювали сусідні території під виглядом “збирання руських земель”. Царі 18-го і 19-го століть розширили цей нібито захист матінки-Росії, включивши до нього Крим, Прибалтику, Фінляндію, Польщу і Кавказ. У 20-му столітті більшовики “захищали завоювання революції” в провінціях Російської імперії, які проголосили свою незалежність, змушуючи їх повернутися назад під комуністичне ярмо.

Кремлівській самоміфології про напад як захист сприяли два великих вторгнення: наполеонівське вторгнення на початку 1800-х років і нацистське вторгнення в 1940-х роках. Ці вправи в національному спротиві коштували мільйони життів – але офіційна побожність наказує, що саме ця жертва зробила Росію великою. Путін продовжив цю традицію під новим керівництвом, ведучи імперіалістичні війни в Чечні, Грузії, а тепер і в Україні. Десятиліттями його пропагандистська машина експлуатувала реальну травму нацистського вторгнення, щоб підтримати вигадку про те, що все зло приходить до Росії із Заходу, який заздрить величі та ресурсам Росії, і що тому обов’язок кожного росіянина – піднятися і боротися з ним.

Якщо ви живете всередині цієї Росії-фортеці, як я, коли вона була Радянським Союзом, то відчуття облоги майже неможливо позбутися. У літньому таборі ми грали в “пошук і знешкодження” диверсантів, які проникали в табір, щоб отруїти нашу вечерю або вкрасти наш прапор. У школі та під час святкових парадів ми співали такі рядки, як “Ми мирні люди, але наш бронепоїзд стоїть напоготові!”. Параноя ослабла в період перебудови наприкінці 80-х років і залишалася м’якою до розпаду СРСР у 90-х роках, але вона ніколи не вмирала. Той факт, що сьогодні Росія може виробляти 3 мільйони артилерійських снарядів на рік, означає, що навіть у позірно демократичні роки після закінчення холодної війни вона мало що зробила для демонтажу свого військового потенціалу.

Війна Путіна в Україні завдає Росії найбільших втрат, яких вона не зазнавала за багато десятиліть. Вона закладає майбутнє Росії та її народу, щоб вести свою колоніальну війну. Третина російського державного бюджету зараз присвячена зусиллям, значна частина яких полягає у простому обстрілі полів бою в Україні. Ці гроші не будуть витрачені на школи, лікарні чи соціальні послуги. Півмільйона молодих чоловіків лежать мертвими в цинкових трунах або сидять інвалідами в інвалідних візках. Цивільне населення розплачується за свою мовчазну згоду повним підкоренням громадянського суспільства, відсутністю свободи слова та суворими обмеженнями на пересування. Проте будь-які сподівання на те, що росіяни колись покладуть відповідальність за все це на свій уряд, є помилковими. У Росії біль є частиною угоди.

Всі стають у чергу. Танки радянських часів витягують зі сховищ і відправляють на передову, хлібозаводи перепрофільовують на виробництво безпілотників, вихованці дитячих садків плетуть маскувальні сітки: “Все для перемоги” – звучить гасло. Бізнесмени, які втратили свою італійську нерухомість, оговтуються від горя і купують нові палаци в Дубаї на кошти, отримані від державних військових контрактів. Викриття та переслідування диверсантів більше не є лише грою в літньому таборі. Всі на борт бронепоїзда!

Цей нечестивий симбіоз воєнної держави і покірного народу – погана новина для вільного світу. Це означає, що Путіну вдалося мобілізувати Росію для реалізації своїх мрій про панування, і Росія може потурати своїй експансіоністській манії до нескінченності, тим більше, що реакція Заходу стримується страхом ескалації. Але Путін вже пішов на ескалацію, розгортаючи карту конфлікту своєю гібридною війною диверсій, психологічних операцій та інтервенцій в Африці.

Захід повинен серйозно поставитися до цієї загрози і дати відсіч. І тут він може винести інший урок з російської історії.

Як виявили Наполеон і Гітлер, перенесення конфлікту на російську землю може коштувати руйнівної ціни. Але поразка у війні за межами її кордонів може стати фатальною для московських правителів. Лише зіткнувшись з такою військовою катастрофою і приниженням, російська автократія хитається і розпадається: Вже підірвана невдачами у Кримській війні 1853-56 років, яка прискорила скасування кріпацтва, і в російсько-японській війні 1904-05 років, яка змусила Миколу II поступитися парламентом і конституцією, династія Романових не витримала катастрофи Першої світової війни; приниження могутньої Червоної Армії в Афганістані у 1980-х роках виявилося одним із цвяхів у труну СРСР. Рік тому, в розпал російської кампанії в Україні, Путін пережив заколот ватажка вагнерівців Євгена Пригожина; відтоді російські військові відновили свої позиції, а правління Путіна стабілізувалося. Але якщо Україна почне перемагати, то наратив Путіна про великого захисника Росії більше не спрацює, і зміна режиму знову стане можливою.

До того часу світова безпека завжди буде під загрозою з боку “нації переможців”, як Росія любить себе називати. Тим часом, для самих росіян незалежність, яку їм пропонують святкувати 12 червня, є лише клятвою вірності державі, яка ставиться до них як до одноразового активу своїх імперських планів.

Анастасія Едель – американська письменниця російського походження та соціальний історик. Авторка книжки Russia: Putin’s Playground: Empire, Revolution, and the New Tsar.

The Atlantic

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *