Влада візьметься за секонд-хенд: українці можуть забути про дешевий одяг

Схоже, що українська влада вирішила взятися за секонд-хенд. Сірі схеми, якими користуються постачальники вживаних речей, перекриють. Усіх змусять платити податки і митні збори. Звісно, це призведе або до значного подорожчання таких товарів, або до повного припинення постачання вживаних речей. Отож, дешевого одягу, ймовірно, більше не буде.

Влада візьметься за секонд-хенд: українці можуть забути про дешевий одяг - today.ua

Про те, що влада має намір навести порядок у сфері постачання вживаних речей, натякнув у своєму Telegram-каналі голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Для багатьох українців магазини із вживаним одягом стали основним, а для декого і єдиним джерелом поновлення свого гардероба. Речі там значно дешевші за ті, що продають у бутіках. А ті, хто ретельно відстежує графіки поновлення товару у точках продажу секонд-хенду, мають шанс купити майже нову брендову річ за дуже прийнятною ціною.

Водночас покупці вживаних речей мимоволі заохочують недобросовісних ділків. Адже царина секонд-хенду – це велетенський простір для приховування податків і відвертого грабунку держави.

Данило Гетманцев назвав способи зловживань, до яких вдаються постачальники і продавці секонд-хенду.

Фіктивні договори та необлікована готівка

Одна зі схем, яку широко використовують ділки, що торгують вживаними речами – фіктивні договори, в яких занижується вартість імпортованого товару.

“Так ТОВ “Е-А” завезло в квітні сумки за ціною, що в 11,3 рази менша за митну вартість, а одяг в 4,2 рази менше. Зайве уточнювати, що податкове навантаження компанії складає 0%”, – навів приклад нардеп.

Згодом такі товари продаються на нашому внутрішньому ринку за готівкові кошти. Звісно, що з операцій продажу не сплачується ПДВ, що дає імпортеру значно вигідніші позиції, ніж тим, хто працює за “білими” схемами.

Влада візьметься за секонд-хенд: українці можуть забути про дешевий одяг

Необґрунтоване відшкодування ПДВ

Ще одна схема, яку широко використовують продавці секонд-хенду – маніпуляції із фіктивними фірмами для штучного завищення вартості завезеного товару. Вони купують товар у “сірих” імпортерів за заниженими цінами, а затим продають його фіктивним компаніям уже за високими цінами. Таким чином, ділки використовують цю різницю у вартості, щоб отримати відшкодування ПДВ з бюджету, на яке вони фактично не мають права.

Завезення брендових речей під виглядом секонд-хенду

Вдаючись до такого способу, імпортери уникають сплати мита та інших податків. Згодом ці речі продають в Україні вже дорожче, але за нижчими цінами, ніж у тих продавців, які працюють прозоро. І це, звісно, створює нездорову конкуренцію, завдаючи шкоду легальному бізнесу.

Крім того, через напівлегальне ввезення вживаних речей існує небезпека наразитись на небезпечний товар, який може навіть завдати шкоди здоров’ю.

Отже, судячи з усього, держава має намір навести порядок у сфері імпорту та продажу вживаного одягу. Ймовірно, що ніяких податкових і митних преференцій для такого товару не буде. А отже й вартість цих речей для кінцевого споживача значно зросте.

Нагадаємо, через підвищення податків на українців чекає значне скорочення зарплат. Адже з кожної заробленої гривні громадяни будуть змушені віддавати державі значно більшу частку.

To day

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *