10 найбагатших жінок світу

Жінки складають трохи більш як 10% всього світового рейтингу Forbes (в якому налічується 1810 осіб). У першу сотню списку увійшли 8 жінок із загальним статком $ 174,5 млрд.

1.

Liliane Betancourt, Франція
10 богатейших женщин мира

Вік: 93 роки

Статок: $ 36,1 млрд
Державне джерело: L’Oral
Рейтингова позиція: No11
Ліліан Бетанкур і її сім’я володіють більш ніж 30% акцій L’Oreal, парфумерного гіганта, заснованого її батьком ще в 1907 році. Юридично Беттенкур залишається єдиним законним спадкоємцем імперії L’Oral з моменту смерті батька в 1957 році. Але після тривалої юридичної ворожнечі з власною дочкою Франсуазою Ліліан була визнана страждаючою хворобою Альцгеймера і з ознаками деменції. На цій підставі суд призначив її опікуном старшого онука, 25-річного Жана-Віктора Мейера, а Бетанкур передала право управляти майном дочці. Під тиском сім’ї Ліліан також покинула раду директорів компанії, де її замінив Жан-Віктор Мейєр.
У травні 2015 року французький суд визнав вісім осіб, включаючи фотографа і менеджерів L’Oreal, винними у вимаганні грошей у Бетанкур. За версією слідства, вони використовували хворобу Бетанкур для власної вигоди.

2.

Еліс Уолтон, Сполучені Штати Америки
10 богатейших женщин мира

Вік: 66 років

Статок: $ 32,3 млрд
Державне джерело: Wal-Mart
Рейтингова позиція: No16
Еліс Уолтон – дочка засновника Wal-Mart Сема Уолтона, який створив мережу в 1962 році. На відміну від своїх братів Роберта і Джима, вона далека від підприємницької діяльності й займається колекціонуванням, допомагаючи художникам. У 2011 році Елісон відкрила Музей американського мистецтва «Кришталеві мости» в Бентонвіллі, штат Арканзас, зібравши під одним дахом роботи таких художників, як Енді Уорхол, Джорджія О’Кіфф, Норман Роквелл та інших. Уолтон також пожертвувала багато картин зі своєї особистої колекції своєму «рідному» музею.
Спадкоємиця Wal-Mart відома як один з найбільш щедрих донорів Республіканської партії, хоча часто фінансує заходи, що проводяться в рамках підготовки до президентської кампанії її старої доброї подруги Хілларі Клінтон.

3.

Жаклін Марс, США
10 богатейших женщин мира

Вік: 76 років

Статок: $ 23,4 млрд
Державне джерело: Mars Inc.
Рейтингова позиція: No27
Жаклін Марс — представниця третього покоління сімейства Марс, співвласниця найбільшої кондитерської компанії у світі (продажі Mars складають $ 33 млрд). Разом зі своїми двома братами, Джоном і Форрестом-молодшим, вона успадкувала бізнес в 1999 році після смерті свого батька, Форреста Марса-старшого. Дідусь Жаклін Франк відкрив першу кухню з виробництвом шоколадних цукерок в 1911 році, але розширив її саме Форрест-старший.
Всі Mars входять до ради директорів компанії, але не несуть відповідальності за операційну діяльність. Жаклін також є довіреною особою кінної команди США і членом ради директорів Національної спортивної бібліотеки й Музею образотворчих мистецтв.

4.

Maria Franca Fissolo, Монако
10 богатейших женщин мира

Вік: 98 років
Статок: $ 22,1 млрд
Державне джерело: Ferrero
Рейтингова позиція: No30
Марія Франка успадкувала капітал після смерті свого чоловіка Мішеля Ферреро, засновника Ferrero, в лютому 2015 року. Виробництво шоколаду було відкрито під час Другої світової війни батьком Мішеля П’єтро. Разом з дружиною він придумав новий десерт — горіхово-шоколадний крем Nutella.
Під керівництвом Мішеля Ферреро компанія стала однією з найбільших кондитерських компаній світу. У 1987 році він призначив своїх синів П’єтро і Джованні генеральним директором компанії. П’єтро, любитель велоспорту, помер у 2011 році під час тренувальних перегонів в Південному Африка. Джованні Ферреро тепер не тільки глава компанії, але й успішний письменник. Ferrero володіє брендами шоколадних цукерок Kinder, Ferrero Rocher, Tic Tac та іншими.

5.

Susanne Klatten, Німеччина
10 богатейших женщин мира

Вік: 53 роки

Статок: $ 18,5 млрд
Джерело стану: BMW, Pharmaceuticals
Рейтингова позиція: No38
Сюзанна Клаттен – найбагатша жінка Німеччини. Основним джерелом її статків є 12,6% акцій автовиробника BMW, успадкованих від її батька Герберта Квандта. Сюзанна і її брат Стефан Квандт після смерті матері в серпні 2015 року разом володіють 50% акцій BMW.
Крім того, Klatten контролює фармацевтичну компанію Altana і має частку в компанії Nordex AG, яка виробляє обладнання для виробництва енергії вітру. Сім’я також володіє часткою в компанії Geohumus, яка розробляє добавки до ґрунту, і SGL, виробника вугілля і графіту.

6.

Лорен Пауелл Джобс, США
10 богатейших женщин мира

Вік: 52 роки

Статок: $ 16,7 млрд
Джерело штату: Apple, Disney
Рейтингова позиція: No44
Лорен Пауелл Джобс, вдова засновника Apple Стіва Джобса, управляє більш ніж 130 мільйонами акцій компанії Disney, які перейшли до неї після смерті чоловіка. Частка Лорен Пауелл в Disney коштує в цілому в три рази більше, ніж її «шматок» Apple.
Крім того, Пауелл заснував Emerson Collective, організацію, яка виступає за використання бізнесу як інструменту для просування соціальних реформ і допомоги нужденним студентам. Вона також керує некомерційною програмою College Track, яка допомагає людям з низькими доходами здобути освіту. Джобс інвестує в стартапи і є членом правління Ozy Media, членом опікунської ради Стенфордського університету.

7.

Ебігейл Джонсон, Сполучені Штати Америки
10 богатейших женщин мира

Вік: 54 роки

Статок: $ 13,1 млрд
Джерело багатства: фінанси
Рейтингова позиція: No65
У жовтні 2014 року Ебігейл Джонсон змінила свого батька на посаді генерального директора Fidelity Investments Corporation, представляючи, таким чином, третє покоління сім’ї Джонсонів на чолі фонду (її дід Едвард Джонсон II заснував компанію в 1946 році). Fidelity є другим за величиною взаємним фондом відкритого типу в США (після Vanguard), активи якого оцінюються в $2 трлн. Ебігейл приєдналася до Fidelity в 1988 році як аналітик з Гарвардським MBA в кишені. Їй належить близько 24% акцій компанії.

8.

Charlene de Carvalho-Heineken, Нідерланди
10 богатейших женщин мира

Вік: 61 рік

Статок: $ 12,3 млрд
Державне джерело: Heineken
Рейтингова позиція: No76
Шарлін де Карвальо-Хайнекен володіє 25% акцій пивоварного гіганта Heineken, що робить її однією з найбагатших жінок Нідерландів. Частка в компанії перейшла до неї після смерті батька, Фредді Хайнекена, 10 років тому. Її син Олександр де Карвальо приєднався до керівництва компанії у квітні 2015 року. Компанія володіє більш ніж 170 преміальними брендами в більш ніж 65 країнах світу.
Крім того, Шарлін захоплюється фотографією, музикою й архітектурою, гірськими лижами. Її чоловік, інвестор і банкір Мішель де Карвальо, є членом наглядової ради Heineken. Цікаво, що в дитинстві Мішель був акторкою: зокрема, його можна побачити в оскароносному епічному фільмі «Лоуренс Аравійський» 1962 року.

9.

Iris Fontbona, Чилі
10 богатейших женщин мира

Вік: 73 роки

Статок: $ 10,1 млрд
Fortune Джерело: Майнінг
Рейтингова позиція: No101
Айріс Фонтбона – вдова мільярдера Андроніко Луксіс, який помер від раку у 2005 році. Його бізнес-імперія перейшла до дружини й трьох синів (один з них помер від раку у 2013 році у віці 57 років). Сім’я володіє найбільшим у світі родовищем міді, контрольним пакетом акцій виробника тари й напоїв Quinenco, акціями Банку Чилі, інших компаній у сфері енергетики, транспорту і портових послуг, а також двома курортами в Хорватії. У грудні 2011 року під час телемарафону Айріс пожертвувала 3 мільйони доларів на допомогу чилійцям з обмеженими можливостями.

10.

Massimiliana Landini Aleotti, Італія
10 богатейших женщин мира

Вік: 73 роки

Статок: $ 10,1 млрд
Стан Джерело: Фармацевтичні препарати
Рейтингова позиція: No101
Массіміліана Ландіні Алеотті і двоє її дітей стали співвласниками фармацевтичного гіганта Menarini після смерті чоловіка і батька Альбетро Алеотті в травні 2014 року. Альберто Алеотті приєднався до Menarini в 1964 році, вивів його на світовий ринок і викупив у власників на початку 1990-х років. Під його керівництвом вона стала однією з найбільших світових фармацевтичних компаній, в якій працює понад 16 000 осіб. Прибуток Menarini за 2015 рік склала $ 3,6 млрд, зараз компанією керують дочка Альберто Люсія і його син Альберто Джованні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *