“Диявол починається з піни біля рота ангела, який бореться за справедливість”

У всього в цьому світі є дві сторони. Дві полярні сторони. І між ними сотня проміжних. Якби їх було всього дві, це б здорово спростило нам життя, але зробило б його чорно-білим. Мета кожного з нас — знайти свою точку на цьому відрізку, вносячи максимальну кількість радості у своє життя. Тому що дрібниці — найпоказовіша характеристика. У всьому. Не дарма люди часто кажуть: “Бог у дрібницях”, “диявол у деталях” – маючи на увазі, що найголовніше — у дрібних нюансах:
Іноді здається, що біле — це сліпуче біле, і його ні з чим не сплутаєш. А чорне… Це ж не синє і не червоне, це ж одразу зрозуміло — ось чорне. З добром і злом, ми думаємо, справа йде так само… А між ними тонка, дуже тонка грань.

Ось, наприклад, чесність… Похвальна якість. Благо навіть. Це ж сміливість — бути чесним.

І така тонка грань… Глянь за неї — нечутливість та егоїзм. “Ти не жіночна” або “ти ні на що не придатний” – це не чесність, це маніпуляції, мета яких — убити самооцінку партнера.

Або кохання… “Я люблю” – світле, творче почуття. Відчуття великого світу і безкорисливе віддавання. І тонка грань… “Я ж тебе кохаю”, тому можу сказати те, що заподіє біль. Можу зробити все, що ця фраза виправдає. Можу вирішити, що ти мусиш, бо я люблю.

Турбота… Коли її немає, це дуже відчувається. Вона приємна самим фактом, що інший дорослий для тебе щось робить… Тонка грань… А за нею — опіка і контроль. Задуха.

Прийняття… Прекрасне світовідчуття. Широке, вільне від упереджень сприйняття іншої людини. Тонка невидима грань… І — байдужість. Будь будь-яким, бо мені все одно.

Безоціночне судження про світ… Ідеал. Вершина духовного зростання. Але щойно вирішив, що ти вже там, то переступив тонку межу, за якою — оцінка іншого: “Ну, чому ти не можеш ставитися до світу без лекал своїх переконань?”.

Між хорошим і поганим, світлом і тінню немає прірви. Навіть розділової лінії немає. Тільки тонка прозора грань. Проникна. Прохідна. Бах! – і ти вже по інший бік, а свідомістю і відстежити не встиг.

“Диявол починається з піни біля рота ангела, який бореться за справедливість”. © Торнтон Вайлдер

Лілія Ахремчик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *